Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΙΠΑ: Το Εθνικό μας πάρκο δεν είναι σκουπιδότοπος!

Σε ανακοίνωση της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει:

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων κάθε είδους οπουδήποτε είναι περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η απόρριψη αποβλήτων που περιλαμβάνουν και δυνητικά τοξικά στοιχεία, όπως άδεια δοχεία φυτοφαρμάκων, σε υγροτοπική περιοχή Εθνικού Πάρκου είναι διπλά εγκληματική κατά του περιβάλλοντος πράξη.

Και όμως αυτή είναι η κατάσταση που βλέπει κανείς στο χωματόδρομο που συνδέει την γνωστή με το όνομα Σαμαρέικα καταπατημένη δασική περιοχή του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς, Κοτυχίου, Κυπαρισσιακού σε μήκος δεκάδων μέτρων,  (συντεταγμένες: πλ. 38,157532 – 38ο 9΄27,11΄΄ Ν και μήκος 21,540775 – 21ο 32΄26,79’’ Ε).

Πέρα από την άμεσα ορατή αισθητική υποβάθμιση η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιβαρύνει την άγρια ζωή και πιθανά ρυπαίνει με τοξικές ουσίες τα υγρολίβαδα της Λάμιας. Σημειώνουμε ότι  αυτός ο δρόμος δεν έπρεπε καν να υπάρχει γιατί κόβει το έλος της Λάμιας στα δύο.

Ανάλογη λυπηρή εικόνα αυτοσχέδιου σκουπιδότοπου, βρίσκουμε και παρόχθια της λ/θ Προκόπου,  δυτικά προς την πλευρά του ασφαλτόδρομου Μετοχίου - παραλίας Καλογριάς. Σωροί απορριμμάτων αποτέλεσμα απορρίψεων πιθανότατα από καντίνες που λειτούργησαν το καλοκαίρι στην παραλία (συντεταγμένες: πλ. 38,146913 – 38ο 8΄48,49΄΄ Ν και μήκος: 21,386344 – 21ο 23΄10,84΄΄ Ε).

Η απομάκρυνσή τους με συνεργασία Φορέα Διαχείρισης και Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι επείγουσα και αναγκαία. Γι’ αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου αποκομιδής απορριμμάτων και μπάζων από το Εθνικό Πάρκο που έχει προκηρύξει ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής. Οι Δήμοι οφείλουν να αναλαμβάνουν εγκαίρως στο μέλλον τις ευθύνες τους για την πρόληψη αποθέσεων απορριμμάτων και τον καθαρισμό από αυτά του Εθνικού Πάρκου.

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να διερευνήσει ακόμη και τους υπεύθυνους της ρίψης των απορριμμάτων αυτών και να επιβάλει κυρώσεις αν επαρκή στοιχεία συγκεντρωθούν, προπαντός όμως να κινηθεί αποτελεσματικά για την συγκρότηση «συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης» των πλαστικών αποβλήτων από τα θερμοκήπια, ιδίως της φράουλας που ανθεί στην περιοχή. Επίσης για την νόμιμη διαχείριση των κενών δοχείων φυτοφαρμάκων. Να επιβληθούν ακόμη μέτρα διαχείρισης απορριμμάτων και ελέγχου αυτών στους υπεύθυνους των καντινών.

Τα Εθνικά μας πάρκα είναι στολίδια της Περιφέρειάς μας, πλούσιας σε πολύτιμες υγροτοπικές περιοχές. Δεν μπορούν ασυνείδητοι να τα μετατρέπουν σε σκουπιδότοπους.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο 17χρονος μαθητής δείχνει στην κάμερα του LIVE NEWS το χέρι που ήρθε σε επαφή με το γυμνό καλώδιο. Εξηγεί πώς τον χτύπησε το ρεύμα μέσα στο σχολείο του στη Πάτρα και φαίνεται να . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για ψέματα από την πλευρά του Κωνσταντίνου Τασούλα. «Μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς ο Πρόεδ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλια.Η συνάντηση πραγμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
Image
Image

Search