Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

Ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα άλλους δύο εργαζόμενους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Τα δύο εργατικά ατυχήματα συνέβησαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Το πρώτο συνέβη στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού, σε επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρων όπου ο συνάδελφος που εργάζονταν εκεί, ηλικίας 58 ετών καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο..!

Ο άλλος συνάδελφος ηλικίας 66 ετών, που εργάζονταν στα έργα επέκτασης, βιομηχανίας παρασκευής φαρμάκων στην ΒΙΠΕ, υπέστη ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας του, όταν ανυψούμενο με γερανό φορτίο έπεσε, καθώς ο ιμάντας που το συγκρατούσε έφυγε από την ασφάλεια..!!  

Την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς συναδέλφους μας έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το συνδικάτο μας με συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έχει πολλές φορές αναδείξει ότι για  τα ατυχήματα ευθύνονται:

Τα μεγάλα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, που τους αναγκάζουν να εργάζονται έως τα γεράματα προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας  στους χώρους δουλειάς και η απουσία ελέγχων από τις απονευρωμένες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία που γενικεύεται στον κλάδο μας.

Η έλλειψη των κατάλληλων μέσων και των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και τα ανύπαρκτα σχέδια ασφαλών εργασιών (ΣΑΕ), ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που θερίζει εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και η πανδημία!

Η ανύπαρκτη σχεδόν συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των μεταφορικών μέσων, των δομικών και χωματουργικών μηχανών καθώς και των ανυψωτικών μηχανών με τα φθαρμένα συρματόσχοινα, σάπιους ιμάντες και διαλυμένες μπούμες.

Η ανοχή των κυβερνήσεων στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα χαμηλά πρόστιμα, που αποτρέπουν τις υπηρεσίες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:                             

Να γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο συναδέλφους μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να συμμετέχουν αύριο Τετάρτη 3 Μάρτη στην έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στις 5:00μμ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους οικείους των σκοτωμένων συναδέλφων μας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθετο στην αύξηση της θητείας στον στρατό είναι το ΚΚΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «συρτάρι» για τουλάχιστον μια εβδομάδα βάζουν στο Μαξίμου τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, την ώρα που και οι ειδικοί εκφ . . .
LIFE STYLE

Η Λένα Δροσάκη και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι ένα από τα πιο ερωτευμένα ζευγάρια της εγχώριας showbiz. Οι δύο ηθοποιοί διανύουν την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους, καθώς πρι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυσπιστία για το εμβόλιο της AstraZeneca παρατηρείται 8στην Αιτωλοακαρνανία, θέμα που έχει απασχολήσει όλο τον κόσμο μετά τις αναφορές για περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία, χαμηλά δηλα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Χθες, Τετάρτη 14 Απριλίο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, σχετικά με την ανάγκη παράτασης των μισθ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search