Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σώκος: «Με το σεισμό της Κροατίας στις 29 Δεκεμβρίου συνδέεται η τοπική διέγερση»

Το μεσημέρι, ο καθηγητής του Τμ. Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εξηγεί την σεισμική διέγερση της περιοχής.

Οπως τονίζει, το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου από αρχές Δεκεμβρίου 2020) η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτικού Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια).

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή μέσω του δικτύου σεισμογράφων που διαθέτει και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων του δικτύου έχουν ως εξής: Από 20 Δεκεμβρίου 2020, η σεισμικότητα εκδηλώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε Μαραθιά και Τριζόνια, σε βάθος 5-15km.

Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες έχουν εξασθενίσει. Η σεισμικότητα στην περιοχή του Μαραθιά σχετίζεται με το ομώνυμο ρήγμα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και οι σεισμοί είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους, η σεισμική διάρρηξη εμφανίζει πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Εως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή (φωτο).

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας, η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένη επιδεκτικότητα σε επιρροές από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο-σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020.

Η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Ωστόσο, για τη στενή περιοχή όπου εκτυλίσσεται η τρέχουσα δραστηριότητα δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές ή ενόργανες σεισμολογικές πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας, σε συνεργασία με όλους τους Σεισμολογικούς φορείς της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη της ακολουθίας.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid19, ανά πεδίο δραστηριότητας, στο σύ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αλλά και για τις επιδοτήσεις δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μίλησε σήμερα στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα σήμερα . Ωστόσο, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα, βάσει . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κορονοϊός, lockdown, μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αναστολές και παρατάσεις για πληρωμές υποχρεώσεων. Όλα αυτά έριξαν τα δημόσια έσοδα κατά σχεδόν 3 δισ. το γ’ τρίμη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα σήμερα . Ωστόσο, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα, βάσει της σχετικής απόφαση
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 53 ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες που κάθε μέρα, μετρούν εκατοντάδες νέους “θετικούς” στον Κορωνοϊό.Πως κατανέμονται τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search