Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Αθώοι για τον αμίαντο στα ΕΛΤΑ Μαιζώνος

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών απάλλαξε χθες ομόφωνα, τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του αμίαντου στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ, στην οδό Ζαΐμη της Πάτρας.

Οι κατηγορίες για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για παράβαση με πρόθεση, της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, βάρυναν την πρώην πρόεδρο των ΕΛΤΑ, τον τότε διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας και τον ανάδοχο της εργολαβίας, που είχε κάνει τις εργασίες στο κτίριο της οδού Ζαΐμη. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, όταν προ διετίας, στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, έγιναν εργασίες για να καλυφθεί ο αμίαντος που υπήρχε σε επιφάνειες γραφείων, για την προστασία του προσωπικού.

Οι εργασίες έγιναν με επικάλυψη του επικίνδυνου υλικού, με πάνελ γυψοσανίδας, ωστόσο μετά από καταγγελίες υπαλλήλου, ότι δεν έγιναν κατάλληλοι χειρισμοί του επικίνδυνου για την δημόσια υγεία υλικού, παρενέβη η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αποτέλεσμα να επιληφθεί εισαγγελέας και να ασκηθούν διώξεις.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνούνταν τότε να εισέλθουν στα γραφεία όπου είχαν γίνει οι εργασίες, φοβούμενοι για την υγεία τους, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ, ότι είχε προβεί σε επιστημονικές μετρήσεις, που απεδείκνυαν ότι δεν υπήρχε διαφυγή αμιάντου στην ατμόσφαιρα.

Η υπόθεση πήρε την οδό της δικαιοσύνης και χθες, στο εδώλιο βρέθηκε ο ανάδοχος του έργου, ενώ η πρώην πρόεδρος των ΕΛΤΑ και ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας, εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Οσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή, από τις εργασίες εγκιβωτισμού που έγιναν, υπήρξε διατάραξη του αμιάντου και διαφυγή του στην ατμόσφαιρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των στελεχών των ΕΛΤΑ και του εργολάβου, τόνισαν εξ αρχής, ότι, τρεις έλεγχοι από πιστοποιημένες εταιρείες και εργαστήριο του «Δημόκριτου» ήταν αρνητικοί.

Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι εργασίες έγιναν με απόφαση των ΕΛΤΑ, για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Στην δίκη κατέθεσαν ως βασικοί μάρτυρες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Λυκούργος Σταματελάτος, καθώς επίσης και μια υπάλληλος της εταιρείας, που είχε κάνει τις σχετικές καταγγελίες, ότι δηλαδή, έγινε διάτρηση των πλακών αμιάντου και πιθανόν, διαφυγή του επικίνδυνου υλικού στο περιβάλλον.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Φώτιος Λεπίδας, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των μαρτύρων, τονίζοντας ότι απλά έκαναν υποθέσεις, χωρίς να τις στηρίξουν σε κάποια επιστημονικά δεδομένα, σε αντίθεση με τις τρεις αυτοψίες με πιστοποιημένες εταιρείες, που έκανε η διοίκηση των ΕΛΤΑ και βγήκαν αρνητικές.

Δεν αποδείχθηκε η παραμικρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δεν έγινε σαφές, αν από τις εργασίες, προκλήθηκε διατάραξη του αμιάντου, τόνισε ο κ. Λεπίδας.

Μάλιστα, ο κ. Λεπίδας άφησε να εννοηθεί, ότι οι καταγγελίες ήταν προϊόν ενδοϋπηρεσιακής διαμάχης στα ΕΛΤΑ, κάτι που η μάρτυρας κατηγορίας διέψευσε, λέγοντας ότι αποτελεί αντικείμενο άλλης δίκης.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Πάτρας απο περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδος. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την Βlack Friday έχει ξεκινήσει με τους αγοραστές να περιμένουν ακόμα καλύτερες τιμές από αυτές που ήδη προσφέρουν από την αρχή της εβδομάδας οι καταστηματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και κατοίκων στην περιοχή της Αρόης σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπολία των αστυνομικών για τον έλεγχο ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συνεχίζεται ο εφιάλτης καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και 99 νέα θύματα -με το οποίο ξεπέρασαν οι νεκροί στη χώρα μας το «φρά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Πάτρας απο περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδος. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς απο το Κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την Βlack Friday έχει ξεκινήσει με τους αγοραστές να περιμένουν ακόμα καλύτερες τιμές από αυτές που ήδη προσφέρουν από την αρχή της εβδομάδας οι καταστηματάρχες. Συνωστισμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και κατοίκων στην περιοχή της Αρόης σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπολία των αστυνομικών για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search