Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα - Ασυλο Ανιάτων: «Θα μας θέριζε ο κορωνοϊός αν περιμέναμε τον ΕΟΔΥ»

«Αν περιμέναμε έξωθεν βοήθεια ο κορονοϊός θα είχε «θερίσει» το Ασυλο Ανιάτων. Συμβληθήκαμε, λοιπόν, με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και κάνουμε ανελλιπώς τεστ. Μέχρι τώρα από το ταμείο του ιδρύματος έχουμε δαπανήσει 40.000€ για να ξέρουμε τι μας γίνεται…»

Η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Γωγώ Καραλή θέτει κομψά το ζήτημα της ελλιπούς «περιφρούρησης» του ιδρύματος, από το κράτος. Αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των αυξημένων απαιτήσεων που έχει φέρει στο προσκήνιο η πανδημία. Αλλά, και που να πρωτοβάλει πλάτη η πολιτεία;

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι η αγωνία κατοικοεδρεύει στο Ασυλο Ανιάτων. Και όχι μόνον εκεί. Είναι 8 - 9 τα ιδρύματα της πόλης, που έχουν στήσει «οχυρά» για να μην βρει δρόμο προσπέλασης ο κορονοϊός.

Πέραν του Ασύλου Ανιάτων, αφουγκρασθήκαμε την ανησυχία και την αγωνία, που είναι διάσπαρτες στη «Μέριμνα» και το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, μιλώντας με την πρόεδρο της πρώτης Γεωργία Κοκκίνου και τον διοικητικό διευθυντή του γηροκομείου Γιώργο Σολωμό.

Κοινός παρονομαστής είναι το απαγορευτικό των επαφών με τον «έξω κόσμο».

Η Γωγώ Καραλή τονίζει:

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και των λοιμοξιολόγων. Δύο γιατροί κάνουν 2 και 3 φορές την ημέρα θερμομέτρησης στους τρόφιμους. Τα τεστ είναι συνεχή.

Αν περιμέναμε έξωθεν βοήθεια ο κορονοϊός θα είχε θερίσει το Ασυλο Ανιάτων. Συμβληθήκαμε, λοιπόν, με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και κάνουμε ανελλιπώς τεστ. Μέχρι τώρα έχουμε δαπανήσει 40.000€ για να ξέρουμε τι μας γίνεται…».

Ζητήσαμε από την κ. Καραλή να κάνει σαφέστερη την αιχμή της. Μας είπε:

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλα ιδρύματα, εμείς όμως αντιμετωπιζόμαστε απρόθυμα από τον ΕΟΔΥ. Εχουμε επικοινωνήσει αλλεπάλληλες φορές, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση… Δεν ξέρω γιατί δεν έρχονται για έλεγχο. Τελευταία φορά ήλθαν στις 13 Μαΐου. Μήπως θεωρούνται βαρίδια οι τρόφιμοι μας και σκέφτονται ότι καλό είναι να «φύγουν» μια ώρα αρχύτερα;».

Ακολούθως, η κ. Γωγώ Καραλή επισημαίνει: «Είμαστε ένα φιλανθρωπικό σωματείο που περιθάλπτει 120 άτομα, τα οποία εξυπηρετούνται από 70 εργαζομένους. Είναι Τιτάνιος ο καθημερινός αγώνας μας και ουδείς δικαιούται να υποτιμά την ανθρώπινη ζωή και πολύ περισσότερο έναν κατάκοιτο ή υπερήλικα τρόφιμο.

Εξ άλλου, υπάρχει η πεπλανημένη και κατάπτυστη αντίληψη πως στο Ασυλο Ανιάτων φιλοξενούνται «ξοφλημένοι» απόμαχοι της ζωής. Ας έλθουν μια επίσκεψη. Θα διαπιστώσουν τη δίψα για ζωή, αλλά και θα συναντήσουν 30 - 35 τρόφιμους, που είναι κάτω των 60 ετών. Μας προκαλούν, λοιπόν, κάποιοι τις αγωνίες και την έγνοια μας για τον συνάνθρωπο που έχει αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή…»

ΣΟΛΩΜΟΣ: Κόπηκε η έξοδος από το «στρατόπεδο»

«Ζουν οι τρόφιμοί μας σε συνθήκες στρατοπέδου. Είναι παροιμιώδης η… στρατιωτική πειθαρχία» μας λέει για το Κωνσταντοπούλειο ευγήρειο ο διοικητικός διευθυντής του Γιώργος Σολωμός.

«Από το τέλος Ιουλίου δεν επιτρέπονται οι έξοδοι των τροφίμων, ούτε δεχόμαστε επισκέψεις. Ακόμη και οι προμηθευτές μας δεν μπαίνουν στο γηροκομείο. Παραδίδουν έξω από αυτό τα τρόφιμα και αναλώσιμα», συμπληρώνει.

Το Κωνσταντοπούλειο έχει πολλούς τρόφιμους που αυτοσυντηρούνται. Καλοστέκονται, είναι κοτσανάτοι. Πως έχουν «πάρει» την καραντίνα;

Ο Γιώργος Σολωμός εξηγεί:

«Εχουν καταλάβει τον ύπουλο κίνδυνο του κορονοϊού. Υπάρχει φόβος και ξέρουν ότι πέραν των γενικών μέτρων έχει σημασία για τους ίδιους η αυτοπειθαρχία και αυτοπροστασία. Το ευτύχημα είναι το ίδρυμα είναι «απλωμένο» σε 13 στρέμματα και δεν στερούνται τους περιπάτους».

Ως προς τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε αντίθεση με το Ασυλο Ανιάτων, δεν διατυπώνονται παράπονα από το Κωνσταντοπούλειο.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες όπως ανέφερε ο κ. Σολωμός, έγινε μοριακός έλεγχος σε όλο το προσωπικό.

Ολοκληρώνοντας, την «περιήγηση» μες στο Κωνσταντοπούλειο, παραθέτουμε το γενικό συμπέρασμα του κ. Σολωμού, για τον τρόπο που η πανδημία έχει επηρεάσει την καθημερινότητα του ιδρύματος:

«Εχουν ανατραπεί τα πάντα, αλλά υπάρχει αλληλοκατανόηση και είμαστε προσαρμοσμένοι στα καινούργια δεδομένα. Είπαμε, δεν γίνονται εκδηλώσεις, δεν δεχόμαστε επισκέψεις, δεν επιτρέπονται οι έξοδοι, ούτε καν οι εθελοντές μας μπορούν να προσέρχονται στο ίδρυμα. Ακόμη και στην εκκλησία μας τηρούνται μέτρα. Ο ιερέας, ο ψάλτης και 5 τρόφιμοι εκ περιτροπής συμμετέχουν στη θεία λειτουργία κάθε Κυριακή, ενώ μνημόσυνα δεν γίνονται…».

ΚΟΚΚΙΝΟΥ: Ο φόβος «έδιωξε» τα μισά παιδιά

«Εξυπηρετούμε υπό φυσιολογικές συνθήκες 130 παιδιά, αλλά τώρα με την πανδημία είναι διάσπαρτος ο φόβος των γονέων τους και τα μισά δεν έρχονται στο ίδρυμα», αποκαλύπτει η πρόεδρος της «Μέριμνας» Γεωργία Κοκκίνου.

Αναφερόμενη στον «ιδιότυπο», αναγκαστικά, τρόπο λειτουργίας της δομής η κ. πρόεδρος επισημαίνει:

«Τηρούμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προσπαθούμε να κρατήσουμε το «θεριό» έξω από την πόρτα μας. Κατανοούμαι φυσικά την αγωνία των γονέων, γιατί μην ξεχνάμε ότι κάποια από τα παιδιά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει, όμως συνεργασία και αλληλοκατανόηση, αλλά και δυνατότητα παροχής φροντίδας κατ' οίκων. Κάνουμε, για παράδειγμα φυσικοθεραπείες στα παιδιά πηγαίνοντας στα σπίτια τους. Ή τα πηγαίνουμε βόλτα, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Σίγουρα, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά λειτουργούμε υπεύθυνα και καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας.

Θέλουμε λίγο περισσότερη στοργή. Να, για παράδειγμα, ο ΕΟΠΠΥ μας έχει αφήσει ακάλυπτους μετά τον Ιούνιο…».

Πηγή: pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν (12 παιδιά και 4 ενήλικες) και νοσηλεύονται από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί δύο ένοπλ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από ρουκέτες που έπληξαν απόψε την περιοχή του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισράηλ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει την Παρασκευή 14 Μαΐου. . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Με το βραβείο «Ελευθερίας των ΜΜΕ» των εκδόσεων «Weimer» τιμήθηκε σήμερα ως «γεφυροποιός» ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

             Στίς 10 Μαΐου ἡ Ἀχαΐα, μέ πρώτη τήν Ἀποστολική πόλη τῶν Πατρῶν ἑορτάζει τήν ἐπέτειο τῆς Μετακομιδῆς τοῦ ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου Νικολάου( τήν διέλευση ἀπό τήν Ἀχαΐα πρός τήν Δύση). Ἐπί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένα γόνιμο διάλογο είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης με τον  Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη  Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου υλοποιούν Διαδικτυακή Ημερίδα την Τετάρτη 12 Μαΐου και ώρα 15:00, προκειμένου να παρουσιαστούν και να συζητηθ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search