Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος Κατσέλη: Από ηλεκτρονικό "κόσκινο" 42.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικά και πόσοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος των ωφελουμένων.

Ο έλεγχος θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας, που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, θα πρέπει να μπουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της υπόθεσής τους, για τις οφειλές που έχουν στις τράπεζες.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως και τις 30 Ιουνίου του 2021, ενώ όσοι δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Η προτεινόμενη παρέμβαση, παρουσιάζεται ως απολύτως αναγκαία, δεδομένου ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έως σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 42.000 αιτήσεις του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), οι οποίες έχουν προσδιορισμένες δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Πολλές μάλιστα, έχουν λάβει ημερομηνία για συζήτηση ακόμη και μετά από το έτος 2027.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις έχουν κατατεθεί πριν από το 2015, είναι προφανές, ότι η διάρκεια της δίκης, υπερβαίνει κατά πολύ τους κανόνες ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει επικαιροποίηση, αλλά και έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που επικαλούνται, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου, να υποχρεωθούν σε παραίτηση.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που εισάγεται στο ακροατήριο και το οποίο ανέρχεται στο 25% περίπου, δεν συζητείται, είτε λόγω ματαίωσης, είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο.

Πρόκειται για δανειολήπτες που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές και καταθέτουν αίτηση ένταξης στο νόμο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκασή της, από την οποία μετά παραιτούνται, γιατί θα αναγκαστούν να παρουσιάσουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δεν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες και σφιχτές προθεσμίες να καταθέσουν την αίτησή τους, η οποία θα συνοδεύεται και με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δίνοντας επίσης την συναίνεσή τους για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Σε δικαστικό επίπεδο, θα γίνει εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα εφαρμοστεί νέα τακτική διαδικασία, όπου στην εκδίκαση των υποθέσεων, δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία μαρτύρων.

pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συνεχίζεται ο εφιάλτης καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και 99 νέα θύματα -με το οποίο ξεπέρασαν οι νεκροί στη χώρα μας το «φρά . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ποινές ισόβιας κάθειρξης 337 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, στο τέλος της κύριας δ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη δύο κρούσματα καταγράφονται στο δυναμικό του Νοσοκομείου  "Αγιος Ανδρέας", σύμφωνα με πληροφορίες. Πλέον ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει και ανήκουν στο υγει . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε καραντίνα μπήκαν 10 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου μετά από μία γέννα. ‘Όλα ξεκίνησαν όταν μία 16χρονη έγκυος βρέθηκε στο νοσοκομείο καθώς ήταν ανάγκη να μπει σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη δύο κρούσματα καταγράφονται στο δυναμικό του Νοσοκομείου  "Αγιος Ανδρέας", σύμφωνα με πληροφορίες. Πλέον ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιά μου εὐλογημένα, Ἐν ὂψει τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἡ ὁποία ἐφέτος θά τελεσθῇ, δυστυχῶς, μέ λιτότητα καί ἁπλότητα, ἓνεκα τῶν ὑφισταμένων μέτρων καί τῆς δοκιμασίας, τήν ὁποίαν, κρίμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με επιστολή τους προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search