ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτόκολλο Κρίσης για την τρομοκρατία στο διαδίκτυο εξετάζει η ΕΕ

Η πέμπτη υπουργική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την ανάπτυξη Πρωτοκόλλου Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol), ως απάντηση στην καταπολέμηση της διάδοσης του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ, εταιρείες του διαδικτύου και η Europol, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απομάκρυνση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο από την προηγούμενη συνεδρίαση του Φόρουμ, τον Δεκέμβριο του 2018.

«Το Φόρουμ αυτό αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αισθάνομαι περήφανος που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου δημιουργήσαμε αυτό το Φόρουμ, που αποτελεί πλέον μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία οδήγησε σε συγκεκριμένες δράσεις και έφερε αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαδικτύου και κυβερνήσεων ή αρχών επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο» ανέφερε ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι το 2015 «δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αναφορών τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω της Europol (EU Internet Referral Unit). Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο 107.212 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου. Tο 2016 ανακοινώσαμε σε αυτό εδώ το Φόρουμ τη βάση δεδομένων για το τρομοκρατικό περιεχόμενο (database of hashes), ώστε να κάνει τις αφαιρέσεις του τρομοκρατικού περιεχομένου μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Σήμερα, στη βάση δεδομένων βρίσκονται 200.000 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook, η Google και το Twitter αφαιρούν περίπου το 99% του τρομοκρατικού διαδικτυακού περιεχομένου. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, «οι εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη για την ταυτοποίηση και την αφαίρεση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτέλεσε το παράδειγμα πολλών άλλων επιτυχιών, όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GIFCT)».

«Τα όσα έχουμε πετύχει στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ δείχνουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα για την προστασία των πολιτών μας. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου να εμποδίσουμε συλλογικά τη διάδοση του περιεχομένου της τρομοκρατίας σε όλες τις πλατφόρμες», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, χθες συζητήθηκαν στο Φόρουμ -για πρώτη φορά- το ζήτημα της καταπολέμησης του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και των εταιρειών του διαδικτύου για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Για το "Καφέ της Χαράς" το οποίο θα επαναπροβληθεί από τον Οκτώβριο ενώ ξεκίνησαν ξανά τα γυρίσματα μετά την καραντίνα καθώς και για το "Κωνσταντίνου και Ελένης" και τα ονόματα που . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει από τις 9 Ιουνίου η τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου, αντί για τις 14 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η νέα γενιά αναδρομικών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται αφορά τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπονται από 1η Οκτωβρίου 2019 με βάση τον νέο ασφαλιστι . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, πραγματοποιούν αυτή την ώρα στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας οι οργανώσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε την υλοποίηση του πρώτου κύκλου  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για υποψήφιους θετούς γονείς, σε εφαρμογή του Νόμου 4538/2018.Η εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κάθοδο στην Πάτρα ετοιμάζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με σκοπό να παρουσιάσει την πρόταση του υπουργείου για την έλευση του σύγχρονου τρένου μέχρι την πόλη και το λιμάνι τη
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search