ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτόκολλο Κρίσης για την τρομοκρατία στο διαδίκτυο εξετάζει η ΕΕ

Η πέμπτη υπουργική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την ανάπτυξη Πρωτοκόλλου Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol), ως απάντηση στην καταπολέμηση της διάδοσης του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ, εταιρείες του διαδικτύου και η Europol, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απομάκρυνση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο από την προηγούμενη συνεδρίαση του Φόρουμ, τον Δεκέμβριο του 2018.

«Το Φόρουμ αυτό αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αισθάνομαι περήφανος που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου δημιουργήσαμε αυτό το Φόρουμ, που αποτελεί πλέον μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία οδήγησε σε συγκεκριμένες δράσεις και έφερε αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαδικτύου και κυβερνήσεων ή αρχών επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο» ανέφερε ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι το 2015 «δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αναφορών τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω της Europol (EU Internet Referral Unit). Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο 107.212 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου. Tο 2016 ανακοινώσαμε σε αυτό εδώ το Φόρουμ τη βάση δεδομένων για το τρομοκρατικό περιεχόμενο (database of hashes), ώστε να κάνει τις αφαιρέσεις του τρομοκρατικού περιεχομένου μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Σήμερα, στη βάση δεδομένων βρίσκονται 200.000 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook, η Google και το Twitter αφαιρούν περίπου το 99% του τρομοκρατικού διαδικτυακού περιεχομένου. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, «οι εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη για την ταυτοποίηση και την αφαίρεση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτέλεσε το παράδειγμα πολλών άλλων επιτυχιών, όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GIFCT)».

«Τα όσα έχουμε πετύχει στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ δείχνουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα για την προστασία των πολιτών μας. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου να εμποδίσουμε συλλογικά τη διάδοση του περιεχομένου της τρομοκρατίας σε όλες τις πλατφόρμες», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, χθες συζητήθηκαν στο Φόρουμ -για πρώτη φορά- το ζήτημα της καταπολέμησης του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και των εταιρειών του διαδικτύου για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Follow Us

OXYGEN FM

Ψηφοφορίες

Συμφωνείτε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού ;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, επειδή έκρινε ότι η δανειολήπτρια είχε κάνει «ανειλικρινή δήλωση», γεγονός π . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρότεινε ο πρωθυπουργός της χ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, στο Βραχάτι, στη διασταύρωση με Μπολάτι.Οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού συγκρούστηκε σφοδρά με φορτηγό ψυγείο, ό . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χαρακτηριστικά ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού έγραψε:"Στις συνεργασίες και στη ζωή μας γενικότερα ο ορισμός για την (μη) επιτυχία βασίζεται πάντα στους στόχους που ορ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, στο Βραχάτι, στη διασταύρωση με Μπολάτι.Οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού συγκρούστηκε σφοδρά με φορτηγό ψυγείο, όταν ο οδηγός του δευ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άγρια επίθεση από δύο άνδρες δέχθηκε μία γυναίκα σε περιοχή της Δυτ. Αχαίας την ώρα που βρισκόταν εντός του οχήματός της. Ο ένας πλησίασε την πόρτα του οδηγού και ο δεύτερος κατάφερε να παραβιάσει την
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό και ακατανόητο επεισόδιο εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, στο Δημαρχείο στον Αστακό.Η συνεδρίαση ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search