ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή η χώρα είναι η μοναδική που εμβολιάζει πρώτα τους νέους πολίτες!

Η Ινδονησία προστέθηκε στις χώρες που ξεκίνησαν τη δωρεάν διανομή εμβολίων κοροναϊού, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας και να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι την οικονομία τους.

Όμως η χώρα χαράσσει μια αξιοσημείωτα διαφορετική πορεία από τις υπόλοιπες. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, αμέσως μετά τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, δεν πρόκειται να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους, αλλά τους εργαζόμενους ηλικίας 18 έως 59 ετών.

 

Πώς αποφασίστηκε η προτεραιότητα των νεαρών εργαζομένων;

Ο καθηγητής Αμίν Σοεμπαντρίο, που συμμετέχει στην επιτροπή που πρότεινε στην κυβέρνηση τη στρατηγική προτεραιότητας στους νέους, υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση βγάζει νόημα, αφού οι νέοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που «βγαίνουν από το σπίτι και κινούνται παντού και το βράδυ γυρίζουν σπίτι στις οικογένειές τους».

 

«Στοχεύουμε σε εκείνους που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό», εξήγησε στο BBC.

 

Υποστηρίζει ότι αυτή η προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες της χώρας να επιτύχει ανοσία της αγέλης.

 

Πιστευόταν ότι απαιτείται να εμβολιαστεί το 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού προκειμένου να περιοριστεί επαρκώς η εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν οι νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού διαδοθούν ευρέως.

 

«Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας –ή έστω να μειώσουμε σημαντικά την εξάπλωση, ώστε η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο και να ανοίξουμε και πάλι την οικονομία», εξηγεί ο Σοεμπαντρίο.

 

Η Ινδονησία, μια χώρα με πληθυσμό 270 εκατ. ανθρώπων, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περίπου το 80% των κρουσμάτων αφορούν το εργατικό δυναμικό.

Αν και τα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση έχει αντισταθεί στα αυστηρά lockdown, φοβούμενη τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση για την εθνική οικονομία. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό εργάζονται στην παραοικονομία, πράγμα που συνεπάγεται ότι αδυνατούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

 

Ο νέος υπουργός υγείας της χώρας, Μπούντι Γκουνάντι Σαντικίν υπερασπίστηκε τη στρατηγική επιμένοντας ότι δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και την «προστασία των ανθρώπων και τη στόχευση πρώτα σε εκείνους που είναι πιο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό».

 

«Εστιάζουμε σε εκείνους που αλληλεπιδρούν με πολλούς ανθρώπους εξαιτίας της δουλειάς τους, τους οδηγούς ταξί, την αστυνομία, τον στρατό. Επομένως, δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αφορά μόνο την οικονομία. Αφορά την προστασία του κόσμου», τόνισε.

 

Και τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται να φροντίσει και για την προστασία των υπερηλίκων.

 

«Ο εμβολιασμός των εργαζόμενων ενός νοικοκυριού συνεπάγεται ότι δεν θα φέρουν τον ιό στο σπίτι, όπου ζουν και συγγενείς τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας», σημειώνει η Δρ. Σίτι Νάντια Ταρμιζί, εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στην Ινδονησία ζουν σε νοικοκυριά μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους και η απομόνωσή τους από την υπόλοιπη οικογένεια είναι συχνά ανέφικτη.

 

«Επομένως, πρόκειται για άλλο ένα όφελος αυτής της προσέγγισης, ο εμβολιασμός των ανθρώπων 18 έως 59 ετών προσφέρει κάποια προστασία και για τους ηλικιωμένους που ζουν μαζί τους», τόνισε.

Όμως δεν είναι βέβαιο αν οι εμβολιασθέντες μπορούν να φέρουν και να μεταδίδουν τον ιό.

 

«Απλώς δεν έχουμε ακόμη αυτή την πληροφορία», προειδοποιεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Ριντ, μέλος της επιτροπής για τον εμβολιασμό που συμβουλεύει τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας.

 

«Ο λόγος που η Βρετανία δεν επέλεξε τους νέους είναι, φυσικά, ότι πρώτον δεν ασθενούν τόσο βαριά και δεύτερον δεν έχουμε αποδείξει ακόμη αν τα εμβόλια επηρεάζουν τη μετάδοση με τον οποιονδήποτε τρόπο», εξηγεί.

 

Η προσέγγιση της Ινδονησίας, προσθέτει, απαιτεί πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, «τουλάχιστον 50% κατά πάσα πιθανότητα, προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι και οι νοσηλείες των ηλικιωμένων».

 

«Είναι πιθανό ότι αν επιτύχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης, τότε θα υπάρξει κάποια διαφορά στη μετάδοση, όμως ακόμη αυτό δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα».

 

 

Τι δοκιμές έχει πραγματοποιήσει η Ινδονησία;

Η Ινδονησία έχει υιοθετήσει τη μοναδική αυτή προσέγγιση εν μέρει γιατί το κύριο εμβόλιο που χρησιμοποιεί δεν έχει δοκιμαστεί σε ηλικιωμένους.

 

Η χώρα στηρίζεται κυρίως στο κινέζικο εμβόλιο της εταιρείας Sinovac, με εμπορική ονομασία CoronaVac για την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού της, ενώ μέχρι στιγμής έχει παραλάβει τρία εκατ. από τα 125 εκατ. των δόσεων που έχει εξασφαλίσει.

 

Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει δοκιμές μόνο σε άτομα ηλικίας 18-59 ετών στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του Sinovac.

«Κάθε χώρα μπορούσε να κάνει δοκιμές για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και από την Ινδονησία ζητήθηκε να πραγματοποιήσει δοκιμές σε πολίτες ηλικίας 18-59 ετών», εξηγεί η Δρ. Νάντια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα ξεκινήσει στη δεύτερη φάση του προγράμματος, με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

 

Ακόμη, όμως2 και αν τους είχε ζητηθεί να πραγματοποιήσουν δοκιμές σε άτομα άνω των 60 ετών, ισχυρίζεται η Δρ. Νάντια, το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη φάση θα εστίαζε στους νέους εργαζόμενους, καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν περισσότερους ανθρώπους.

 

Η Ινδονησία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της Sinovac έχει αποτελεσματικότητα 65,3%, όμως σε άλλες κλινικές δοκιμές στη Βραζιλία, τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για αποτελεσματικότητα της τάξης του 50,4%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μόνο όταν καταστούν διαθέσιμα όλα τα σχετικά στοιχεία θα γνωρίζουμε την πραγματική του αποτελεσματικότητα και θα είμαστε σε θέση να το συγκρίνουμε με άλλα εμβόλια.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, μια γυναίκα. Σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε κατάστημα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" της Πάτρας, μετά τα νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν χθες. Στην παθολογική κλινική βρέθηκαν θετικοί τρεις ασθενείς και ένας συνο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή (15/1) ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Τονίζοντας πως η «ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από ένα διάστημα στο οποίο υπήρξε «πάγος» στις σχέσεις τους, οι Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν -με ανταλλαγή επιστολών- να ξαναρχίσουν τον διάλογο. Οι πρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, μια γυναίκα. Σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε κατάστημαυγειονομικού ενδιαφέ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" της Πάτρας, μετά τα νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν χθες. Στην παθολογική κλινική βρέθηκαν θετικοί τρεις ασθενείς και ένας συνοδός. Πιθανότερο σενά
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα , αλλά και στην Αχαϊα. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί το Σάββατο , στην Πάτρα, από 5 έψ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search