ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Tα γυρίζει η Κίνα: Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την αγορά της Ουχάν

Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από άγρια ζώα στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν, λέει τώρα η Κίνα, αλλά ίσως μεταφέρθηκε εκεί από ήδη μολυσμένο άτομο, που λειτούργησε ως “super- spreader” μολύνοντας πολλούς άλλους ανθρώπους με τη σειρά του.

Γενετικές αποδείξεις επιβεβαίωσαν ότι ο κορωνοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα προτού μεταπηδήσει στους ανθρώπους, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πού συνέβη αυτό. Οι κινεζικές Αρχές είχαν πει στην αρχή ότι τα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2 είχαν εμφανιστεί στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν, αλλά μια νέα έρευνα στα ζώα που πωλούνται εκεί απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό.

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πήρε δείγματα από τα ζώα στην αγορά της Ουχάν και διεπίστωσε ότι κανένα απ’ αυτά δεν είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό – πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί με τη σειρά τους να μόλυναν εργαζομένους εκεί ή καταναλωτές. Αυτό με τη σειρά οδήγησε στη νέα θεωρία ότι η αγορά έπαιξε μεν κάποιο ρόλο στο ξέσπασμα της επιδημίας, όπως τόνισε πρόσφατα και ο ΠΟΥ, αλλά υπό την έννοια ότι κάποιος από τους επισκέπτες της συγκεκριμένης αγοράς ήταν ήδη φορέας και μόλυνε με τη σειρά του πολλούς άλλους. «Όπως αποδεικνύεται η υπαίθρια αγορά ήταν θύμα του ιού», ανακοίνωσε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η θεωρία του super spreader

Τα περισσότερα από τα πρώτα 41 κρούσματα της Covid-19 που είχε αναφέρει η Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχαν συνδεθεί με την αγορά της Ουχάν, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να την κλείσουν την 1η Ιανουαρίου, για να ξανανοίξουν τελικά μετά από περίπου τέσσερις μήνες, στις 14 Απριλίου, η πλειονότητα των 3.600 καταστημάτων της. Ο κορωνοϊός, όμως, φαίνεται ότι κυκλοφορούσε στην Ουχάν προτού καταγραφούν αυτά τα πρώτα 41 κρούσματα. Μάλιστα στα 13 εξ’ αυτών δεν διαπιστώθηκε καμία διασύνδεση με την αγορά, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Έρευνα του περασμένου Ιανουαρίου έδειξε ότι ο πρώτος επιβεβαιωμένος φορέας πιθανώς είχε μολυνθεί από την 1η Δεκεμβρίου κι εμφάνισε συμπτώματα μία εβδομάδα αργότερα. Ο «ασθενής μηδέν – το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό στην Ουχάν – δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά οι κινεζικές Αρχές θεωρούν ότι ίσως είναι ένας 55χρονος από την επαρχία Χουμπέι, που μολύνθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός πιθανώς εξαπλωνόταν, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, στον πληθυσμό γύρω από την Ουχάν εβδομάδες πριν το περιστατικό στην υπαίθρια αγορά της.

Ο ζωολόγος του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Κόλιν Κάρλσον, είπε στο Live Science ότι η αγορά της Ουχάν ήταν πιθανώς το σημείο όπου ένας φορέας μόλυνε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Κι όπως είπε, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρις ότου μάθουμε πώς μεταπήδησε ο κορωνοϊός από ζώα σε ανθρώπους, που έγινε αυτό και ποια ήταν η ακριβής πηγή της προέλευσής του.

«Πρόκειται για έναν ιό ζωικής προέλευσης που έκανε το άλμα, ίσως από νυχτερίδες σε ανθρώπους, ίσως μέσω κάποιου άλλου ζώου, ίσως μέσω εκτρεφόμενων ζών. Κι ακόμη δεν διαθέτουμε τα στοιχεία για να γνωρίζουμε επακριβώς το πού και το πώς συνέβη αυτό»… Σύμφωνα με τον ίδιο η ιδέα ότι η υπαίθρια αγορά της Ουχάν ήταν η πηγή προέλευσης του SARS-CoV-2 ήταν ένα χρήσιμο αφήγημα, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές οι ενδείξεις. Η ιδέα αυτή τροφοδοτήθηκε κι από το γεγονός ότι στις αγορές αυτές στην Κίνα πωλούνται εξωτικά ζώα και είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και τα οποία θα μπορούσαν ίσως να αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην μετάδοση του κορωνοϊού από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Το γεγονός, όμως, ότι κανένα από τα ζώα δεν διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό οδήγησε στη νέα θεωρία του «super spreader»…

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Οι Onirama συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσής του και ο Θοδωρής Μαραντίνης περιγράφει πώς ξεκίνησε το ταξίδι τους και ποια ήταν τα προτεινόμενα αρχικά ονόματα. Μιλώντας σ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη υποδέχτηκε σήμερα Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 στην περιοχή της Αγυιάς, στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και τον . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη υποδέχτηκε σήμερα Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 στην περιοχή της Αγυιάς, στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και τον ενημέρωσε για την πο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, απάτη σε βάρος ημεδαπού στην Πάτρα.Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη απάτης σε βάρος ενός ημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική σήμερα το μεσημέρι καθώς κλήθηκαν σε περιστατικό πτώσης άνδρα στο Γλαύκο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο άνδρας έπεσε ενώ περπατούσε στην κοίτη του Γλαύκου στο ύ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search