ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρίση - ευκαιρία για το ελαιόλαδο

 Οι χαμηλές τιμές ελαιόλαδου ανοίγουν τον δρόμο για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την εγχώρια ελαιοκομία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου.

 

Η αυξημένη προσφορά, κυρίως από τα υψηλά ισπανικά αποθέματα που ελέω των αμερικανικών δασμών διοχετεύονται επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά και το ρεκόρ παραγωγής της Τυνησίας, έχει οδηγήσει διεθνώς τις τιμές του ελαιόλαδου στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων χρόνων και σήμερα διαπραγματεύονται -το εξαιρετικά παρθένο- περίπου στην τάξη των 2 ευρώ ανά λίτρο. 

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι εμπλεκόμενοι στη συνάντηση συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά. Προς τούτο και αποφασίστηκε να προχωρήσει η εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού... στο «και πέντε» των εξελίξεων.

 

Αρχικά τόσο στο ελαιόλαδο όσο και σε άλλα ισχυρά εγχώρια προϊόντα η ύπαρξη εθνικών στρατηγικών θα έπρεπε να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ... ωστόσο, επειδή αυτό δεν συμβαίνει, συνετό είναι με αφορμή την πίεση των τιμών να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι οργανισμοί ώστε όχι μόνο να θωρακιστεί η εγχώρια παραγωγή έναντι του ανταγωνισμού, αλλά επιτέλους το ελληνικό εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να βρει τη θέση που του αρμόζει στα διεθνή ράφια.

 

Επώνυμα, όχι μέσω των ντενεκέδων που στέλνονται στην Ιταλία, που βέβαια ως αγορά έχει χρόνια αναπτύξει τον μηχανισμό και «απολαμβάνει» το ποιοτικό πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιόλαδου. Στο τέλος της ημέρας, αφού οι Ιταλοί μπορούν, γιατί δεν μπορούμε εμείς;   

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στηρίζει έμπρακτα   την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR και φέρνει την επιστήμη και την τεχ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει πώς… περνά το πρωί του Σαββάτου, 04.04.2020.Δείχνει τον ίδιο και στην καρέκλα απέναντί του τον λοιμωξιολόγο και εκπ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για παραβιάσεις που αφορούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, την Παρασκευή ο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για παραβιάσεις που αφορούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, την Παρασκευή οι αρχές εντόπισαν 1.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία και Ζάκυνθος βρίσκονται αντίστοιχα στην 3η και 4η θέση της λίστας των περιοχών με την μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ στα θετικά καταχωρείται το γεγονός ότι τα τελευταία 2 εικοσιτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Γαλλία, η οποία μετά περισσότερους από 5.500 νεκρούς από τον Covid-19, με τους 500 από αυτούς να χάνονται μέσα σε 24 ώρες!Από τα θύματα του κορωνοϊού πάνω από 850 ηλικ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search