ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι οι «σούπερ δότες» αίματος που ανιχνεύει νέα συσκευή

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι ζωτικής σημασίας, την ίδια ώρα που η οικουμένη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεπαρκή ποσότητά του.

Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε ως επιστημονική τομή αυτό που ευαγγελίζεται μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν καναδοί επιστήμονες και μπορεί να ανιχνεύει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «σούπερ δότες». Τους ανθρώπους το αίμα των οποίων παραμένει βιώσιμο κατά πολύ περισσότερο δηλαδή, τόσο μέσα στο σώμα του παραλήπτη όσο και στο ταξίδι του ως εκεί.

Ακόμα και εντός των ομάδων αίματος, δεν είναι όλα τα αίματα ίδια. Κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν δείγματα πολύ καλύτερης ποιότητας, μιας και τα ερυθρά αιμοσφαίριά τους διατηρούν τη δομή και τη λειτουργικότητά τους για πολύ περισσότερο.

Οι επιστήμονες του University of British Columbia κατέληξαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ανθρώπινου αίματος για μεταγγίσεις. Όπως γράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lab on a Chip», η συσκευή τους παρακολουθεί την κατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά την αποθήκευσή τους. Κατά πόσο διατηρούν τη δομική τους ακεραιότητα δηλαδή.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνες, καθώς έλαβε χώρα σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Η ομάδα σκοπεύει τώρα να συνεργαστεί με την κρατική εταιρία αιμοδοσίας του Καναδά για να ελέγξει τη συσκευή και να πάρει κάποια στιγμή έγκριση…

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ένα 13χρονο αγόρι στο Λονδίνο που είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε αργά σήμερα το νοσοκομείο του Βασιλικού Κολεγίου. «Δυστυχώς, ένα 13χρονο αγόρι που είχε βρεθεί . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Η σημερι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εκτιμήσεις των επιστημόνων θέλουν τον κορωνοϊό να προσβάλει μεταξύ 7 εκατ και 43 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα θύματα του κορωνοϊού αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα περιέγραψε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, απάντησε και στο ερώτημα για το εάν και κα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν για έλεγχο στα διόδια ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν αλβανοί υπήκοοι.  Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα είχε προορισμό τα Τίρανα και είχε ξεκινήσει από την Αθήνα.  Ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 «Οι αιμοκαθάρσεις γίνονται κανονικά στο Νοσοκομείο μας. Η Κλινική μας έχει λάβει εδώ και αρκετό καιρό μέτρα για την προστασία των ασθενών ώστε να μείνει αλώβητη από τον κορωνοϊό», αναφέρει στην «Γ» ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Πατρέων ανακοινώνει πως θα φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέτρα για την ελάφρυνση των εργαζομένων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα επιτίθεται στην Κυ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search