ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για ποιες σακούλες θα πληρώνουμε πλέον περιβαλλοντικό τέλος

 Νέο "χαράτσι" στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, με αιτιολογικό την εξαφάνιση της λεπτής σακούλας που επιβαρύνεται με περιβαλλοντικό τέλος, από αρκετά σημεία πώλησης λιανικής και κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους και σε άλλες κατηγορίες σακούλας.

 

Μεταξύ αυτών και οι σακούλες που παρέχουν περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και λαϊκές αγορές, κίνηση που αν μη τι άλλο θα προκαλέσει ταλαιπωρία στα ελληνικά νοικοκυριά, επιβαρύνοντας παράλληλα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά η Πολιτεία προσπαθεί να διαχειριστεί το κόστος της αποτυχίας της να εισπράξει το περιβαλλοντικό τέλος από τις μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ. Οι τελευταίες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν τα έσοδα τους αντικαθιστώντας τις λεπτές σακούλες με σακούλες μεγαλύτερου πάχους τοιχώματος από 50 έως 70 μικρά (μm). Οι σακούλες αυτές τιμολογούνται αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην κατευθύνονται στο Δημόσιο και στη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ειδική συζήτηση για την αύξηση του κόστους στην πλαστική σακούλα.

 

“Υπάρχει εθνική πολιτική και πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν θα ήθελα να προτρέξω” σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο θα έρθει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών με ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2021.

 

Τα στοιχεία

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 80% και στα υπόλοιπα καταστήματα κατά 60% .Σε αρκετά μεγάλα καταστήματα, μάλιστα δεν διατίθεται καθόλου πλαστική σακούλα.

 

Πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων καταναλώνονταν 242 με 363 σακούλες ανά άτομο ετησίως, ενώ πλέον έχουν πέσει κάτω από τις 90 σακούλες ανά άτομο. Όσον αφορά στα συνολικά έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος ανέρχονται σε 17.850.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 2019 δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το 2018 εισπράχθηκαν περίπου 15.000.000 ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 2019 το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους υπερδιπλασιάστηκε, κάτι που αποδίδεται στη στροφή των μεγάλων αλυσίδων στις μεγαλύτερες σακούλες αλλά και στο ότι πολλοί καταναλωτές έχουν πλέον προμηθευτεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η απόφαση για τη ματαίωση του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν μια απόφαση που δεν πάρθηκε στην Πάτρα. Ήταν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης η οποία νομιμοποιήθηκε με συν . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φύση του τζόγου είναι τέτοια που προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Είτε στο στοίχημα, είτε στα παιχνίδια καζίνο, οι παίκτες ζούνε μεγάλες στιγμές. Φυσικά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σας ενημερώνουμε ότι, για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με οδηγίες τηςΔημόσιας Υγείας, αναβάλλεται η λειτουργία του Θεματικού Πάρκου μεαντικείμενο την Κυκλοφοριακή Αγωγή και τίτλ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Θέσεις και ερωτήματα από το σπιράλ Με νηφαλιότητα οφείλει η Πάτρα να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή 28, μέχρι και αύριο το πρωί, 29 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Πατρέων λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (θ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων γίνεται γνωστό, ότι μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού να ακυρώθηκαν μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, όμως ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τις δυσά
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search