ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Με προσωπικό ασφαλείας την Τετάρτη τα νοσοκομεία- 24ωρη απεργια από την ΠΟΕΔΗΝ

Κάθε ημέρα νέα τραγικά περιστατικά προστίθενται επιβεβαιώνοντας τις παθογένειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Δεν μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης με τη διαχείριση του σημερινού μίζερου ύψους των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία που διαμορφώθηκε τα χρόνια των Μνημονίων.

    Οι Δημόσιες Δαπάνες έχουν «κολλήσει» στο 5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχειρίζονται δημόσιες δαπάνες υγείας κατά μέσο όρο 7,5%.

    Αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εφέτος θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις. Πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψη αντιδραστηρίων για ανίχνευση της γρίπης στα Νοσοκομεία (έως σήμερα καμία πρόβλεψη), βόλτες θανάτου των ασθενών λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

    Η κυβέρνηση έβαλε πολύ χαμηλά το πήχη των παρεμβάσεων για τη Δημόσια Υγεία. Με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 η Δημόσια Υγεία καθηλώνεται στα επίπεδα του έτους 2019. Τα Νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Με το σχέδιο του προϋπολογισμού Νοσοκομεία και ΥΠΕ θα ξοδέψουν το έτος 2020 1.726δις ευρώ έναντι 1.696δις ευρώ που είναι τα έξοδα κατ’ εκτίμηση για εφέτος.

    Με δεδομένο ότι καταργήθηκε ουσιαστικά από τη κυβέρνηση το clawback στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν παίρνουν ούτε ευρώ παραπάνω του χρόνου σε σχέση με εφέτος που ήδη έχουν κοκκινίσει οι προϋπολογισμοί τους. Πως λοιπόν θα συντηρηθεί, θα ανανεωθεί ο εξοπλισμός, οι υποδομές που βρίσκονται σε κακή κατάσταση;
    Τα Νοσοκομεία θα εμφανίσουν και του χρόνου σημαντικές ελλείψεις σε βασικά υλικά και φάρμακα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται ότι οι παροχές στους εργαζόμενους θα διαμορφωθούν το έτος 2020 στα 2383δις ευρώ, από 2.339δις ευρώ που είναι εφέτος (εκτίμηση). Με 44εκ.ευρώ παραπάνω που απαιτούνται για την μισθολογική ωρίμανση και μόνο, πως θα αυξηθεί το προσωπικό; Πως θα βελτιωθούν μισθοί και παροχές;

Διαφωνούμε και με τη σημερινή κατάσταση που πλουτίζουν οι ιδιώτες από τη πίσω πόρτα. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν πάρτι εκμεταλλευόμενοι τη διάλυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Το σύστημα χρειάζεται επενδύσεις σε εξοπλισμό προκειμένου να παρέχονται δωρεάν και έγκαιρα οι υπηρεσίες υγείας, χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού και όχι ιδιώτες γιατρούς και ιατρικά μηχανήματα ιδιωτών στα Νοσοκομεία. Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων με όποια μορφή μέσα στα Νοσοκομεία.
    Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2020 θα μεταβιβάσει στα Νοσοκομεία 888εκ.ευρώ όσα είναι η εκτίμηση και για το τρέχον έτος. Που πάνε τα δικά μας χρήματα που δίνουμε στον ΕΟΠΠΥ ως υγειονομική εισφορά 6% επί των μισθών και των συντάξεων (κύριων και επικουρικών); Η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ για μια ακόμα χρονιά μηδενική. Πληρώνουμε αρκετούς φόρους, η οικονομία εμφανίζει υποτίθεται ανάπτυξη, οι δαπάνες για την υγεία όμως παραμένουν καθηλωμένες. Με τα συγκεκριμένα μεγέθη του σχεδίου του προϋπολογισμού 2020 δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει αύξηση του προσωπικού των Νοσοκομείων που στα χρόνια των Μνημονίων μειώθηκαν κατά 25.000.

    Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.000 μόνιμων υπαλλήλων στα Νοσοκομεία και μάλιστα είπε ότι εντός πενταμήνου θα έχουν προσληφθεί. Με τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ακόμη και αυτές οι λιγοστές 2.000 προσλήψεις που φθάνουν μόνο για την αναπλήρωση όσων θα αποχωρήσουν εφέτος, δεν θα ολοκληρωθούν πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση Υπουργείου Υγείας και ΑΣΕΠ για επιτάχυνση των διαδικασιών.

    Δύο μήνες μετά και ακόμη δεν δημοσιεύθηκε πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τις εν λόγω προσλήψεις. Σε 2.000 αναμένεται να διαμορφωθεί ο αριθμός των αποχωρησάντων υπαλλήλων εφέτος από τα Νοσοκομεία με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (τώρα ΕΦΚΑ) 350 μόνο αξιόλογοι γιατροί, διευθυντές φεύγουν λόγω ορίου ηλικίας (67 ετών). Σε 45000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων ποσοστό κάλυψης  50% 12.000 είναι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020. Επιβεβλημένη η ανανέωση των συμβάσεων για να μην μπουν λουκέτα σε υγειονομικές μονάδες.
 
    Το αμαρτωλό ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ) αφού πρώτα έκανε αίσχη με τις προσλήψεις, μοίρασε ψεύτικες βεβαιώσεις σε προσωπικό βαπτίζοντάς ως επικουρικό. Οι προσλήψεις του ΕΟΔΥ πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
    Είδαμε με το πρόγραμμα PHILOS τι έγινε. Ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις με τα ρουσφέτια της προηγούμενης κυβέρνησης και την ολιγωρία της σημερινής. Τα νησιά είναι ακάλυπτα από Ασθενοφόρα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καθημερινά. Στη Σάμο, τη Χίο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια για ολόκληρο το νησί. Στην Κέρκυρα μόνο δύο ασθενοφόρα στη βάρδια. 220 νοσηλευτές και γιατροί έφυγαν από τα Νοσοκομεία που εργάζονται στις ΜΕΘ επειδή έληξαν οι συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. 70 κλίνες ΜΕΘ θα κλείσουν εάν δεν υπάρξει άμεση αναπλήρωση. Παράδειγμα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας που λειτουργούσαν 5 κλίνες ΜΕΘ, τώρα κλείνει η μία γιατί έφυγαν τρεις νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που έληξε η σύμβασή τους.

    Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί Νοσοκομείο στο ΕΣΥ ως Ανώνυμη Εταιρεία (Σαντορίνης) που χρεώνει ότι θέλει τους ασθενείς και λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα λόγω ελλείψεων γιατρών (παράδειγμα ένας αναισθησιολόγος  9 μήνες). Τα Νοσοκομεία και οι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι και να παραμείνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αιτία πολέμου είναι η μετατροπή της Νομικής τους μορφής που οραματίζονται κάποιοι.
Απαιτείται η μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπάρχουν πολλοί συνταγματικοί τρόποι που μπορεί αυτό να επιτευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν θέλει την ομηρία και την μοιρασιά των εν λόγω θέσεων σε περισσότερες άνεργους. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανείς από το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία. Ανανέωση τώρα των συμβάσεων των 4000 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ.

    Θα πρέπει άμεσα να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από  τα Νοσοκομεία. Επιβεβλημένη είναι η σύναψη συμβάσεων εργασίας, η αυξημένη μοριοδότηση, οι ενιαίοι διαγωνισμοί, η σύσταση οργανικών θέσεων, η μονιμοποίηση των υπηρετούντων.

    1.100 γιατροί επικουρικοί απολύονται με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία κατοχύρωσης της εργασίας τους. Τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν. Λειτουργούν σε πρωινό ωράριο. Η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η ψυχική υγεία κατέρρευσε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση να καρκινοβατεί και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων να γεμίζουν ράντζα με οξέα περιστατικά.
Η Υφυπουργός Εργασίας ακόμα δεν ανέλαβε Υπουργός και η πρώτη πράξη της είναι να κλείσει την Προνοιακή Μονάδα της Γλυφάδας που φιλοξενεί 52 άτομα ΑΜΕΑ!!!
Η λίστα αναμονής για φιλοξενία είναι ένας χρόνος και θα εκτιναχθεί. Μάλιστα 35 άτομα ηλικιωμένα τα μεταφέρει στη Βούλα και τα εγκαταλειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία αυξάνουν.  Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. χωρίς οργανισμούς οι προνοιακές μονάδες.
Που είναι οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις για προστασία των Ατόμων με Αναπηρία;

    Οι νεοδιόριστοι νοσηλευτές λαμβάνουν 640ευρώ μισθό το μήνα. Δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους. Οι συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα με το ισχύον μισθολόγιο (ν.4354/2018).
    Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για την αναγκαιότητα αύξησης των μισθών.
Παρότι υπάρχει ενιαίος φορέας ασφάλειας (ΕΦΚΑ) οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου αντιμετωπίζονται με δυσμενέστερο ασφαλιστικό τρόπο σε σχέση με δημοσίους υπαλλήλους ίδιας ειδικότητας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ.
    Δεν είναι δυνατόν νοσηλευτές να εργάζονται 67 ετών και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Μετά τα 20 έτη υπηρεσίας οι περισσότεροι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και 3.000 εργαζόμενοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνο. Ζητάμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ χωρίς υπασφάλιστρο για τα ασφαλιστικά χρόνια που έχουν ήδη διανυθεί.


    Δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε κανένα παζάρι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχιστεί η χορήγησή του χωρίς ημερομηνία λήξης και μάλιστα θα πρέπει να αυξηθεί, να επεκταθεί σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών.
    Δεν είναι δυνατόν να καλούνται συνάδελφοι να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα στην εφορία επειδή δεν υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης χωρίς να έχουν ιδέα ότι έπρεπε να υποβάλουν. Άμεσα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας αναδρομικής υποβολής πόθεν έσχες.
    Ζητάμε να σταματήσουν οι διώξεις πειθαρχικές, ποινικές σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν προσκύνησαν τα συνδικαλιστικά στελέχη και αναδείκνυαν τα προβλήματα.


Θα είμαστε όλοι στην πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας.
Διεκδικούμε
Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
Μονιμοποίηση εκτάκτων
Αύξηση μισθών
Ένταξη στα ΒΑΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείτε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού ;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η διοργανώτρια αρχή της Σούπερ Λίγκ 2 με την σύμφωνη έγκριση της ΕΡΤ έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ Παναχαΐκή για αλλαγή ώρας στο παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής με τον Εργοτέλη.Έτσι τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπον . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαιρετίζει η Φώφη Γεννηματά την απόφαση της Μητρόπολης Ηλείας να φιλοξενήσει σε μοναστήρι οικογένειες μεταναστών και προσφύγων που μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, κάνοντας . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άγρια καταδίωξη αυτή την ώρα από άνδρες της ΕΛΑΣ στην  επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων "111" . Τρία άτομα τα οποία διέπραξαν κλοπές σε σπίτια από χωριά του Δήμου Ερυμάνθου,  έχουν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Έφτασαν το πρωί της Πέμπτης οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί ενώ ο συνολικός αριθμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Για μια ακόμη φορά η ‘Ένωση προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού κόλπου <<Ο ΝΗΡΕΑΣ >>, θα λάβει μέρος στο FORUM Ανάπτυξης, που φέτος έχει θέμα του “Έξ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η ΩΡΑ Πατρών αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν στην περιφέρεια της Πάτρας, εκτός του ιστορικού κέντρου δηλαδή, στο δημοτικό συμβούλιο της 13.11.2019 κατέθεσε δύο ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ.
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search