ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγιος Ανδρέας Πατρών - Η θεμελίωση ...τα χαρακτηριστικά του Ναού και τα εγκαίνια το 1974

Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα θεμελιώθηκε την 1η Ιουνίου του 1908 δίπλα ακριβώς από τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Η θεμελίωση έγινε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α'.  Προκηρύχθηκε διαγωνισμός αρχιτεκτονικού σχεδίου. Υποβλήθηκαν συνολικά 32 σχέδια από αυτά η επιτροπή ανέκρινε τα 8, τα οποία έστειλε για την τελική κρίση στην Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Η επιτροπή του Βερολίνου στις 25 Ιουνίου 1904 επέλεξε το σχέδιο του γάλλου αρχιτέκτονα Αιμίλιου Ρομπέρ. Το Δεκέμβριο του 1907 προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός και μετά από λίγους μήνες άρχισε η ανοικοδόμησή του. Ο προ'υ'πολογισμός ήταν 2.000.000 δραχμές. Για την εξεύρεση πόρων επεβλήθη τέλος στη σταφίδα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή και ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος ανέστειλαν πολλές φορές τις εργασίες ανέργεσης του ναού. Η ανέγερση ξεκίνησε με 600.000 δραχμές.

Την επίβλεψη ανέλαβε αρχικά ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και συνέχισε ο Γεράσιμος Μεταξάς. Κατά την ανέργεση του ναού προέκυψαν διαφωνίες και αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο του Ρομπέρ κυρίως στον τρούλο και στα ανοίγματα των παραθύρων, γιατί το σχέδιο του Ρομπέρ δεν απέδιδε το πνεύμα της ορθοδοξίας και της Ελληνικότητας αλλά παρέπεμπε σε ναούς της Δύσης. Έτσι νέες μελέτες και εγκρίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηστέρησαν για πολλά πολλά χρόνια την εξέλιξη  των εργασιών ανέργεσης και αποπεράτωσης του ναού.Εν τω μεταξύ τα έσοδα αποπεράτωσης είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τον προ'υ'πολογισμό και έτσι το 1956 επιβάλλεται εισφορά υπέρ αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος του Δήμου Πατρέων. (Η εισφορά σταμάτησε το 2005). Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Μητροπολίτη κύριο Νικόδημο Βαλληνδρά.

Χαρακτηριστικά του ναού

    Το εσωτερικό ύψος μέχρι τον τρούλο είναι 45 μέτρα, έχει εμβαδόν 2.000 μ2 και χωριτικότητα 6.000 ατόμων.
    Το τέμπλο είναι από σκαλιστό μάρμαρο όπως και ο άμβωνας.
    Η αγιογραφία καλύπτει 2.000 μ2 και την ανέλαβε ο αγιογράφος Ιωάννης Καρούσος.
    Πάνω από το ιερό εντυπωσιακή είναι η αγιογραφία της Παναγίας της Πλατυτέρας που προστατεύει την Πάτρα.
    Τα χρώματα των αγιογραφιών είναι φωτεινά και δεν έχουν αυστηρά βυζαντινό ύφος. Στα χαμηλότερα σημεία υπάρχουν εξαίρετα ψηφιδωτά όπου ανέλαβε η Κατερίνα Κολέφα. Ο ναός έχει τρείς γυναικονίτες χωρητικότητας 500 ατόμων. Το δάπεδο είναι από χρωματιστά μάρμαρα που απεικονίζουν ζώα, ψάρια και φυτά.
    Στο ναό βρίσκεται και η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα που επέστρεψε στην Πάτρα από το ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης στις 26 Σεπτεμβρίου 1964.  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
Image
Image

Search