ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ειδικοί «φρενάρουν» το άνοιγμα γυμνασίων - λυκείων

Στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, καθώς προτεραιότητα έχει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εκφράζει ανησυχίες και φόβους για νέα έξαρση της επιδημίας στη χώρα από το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και λιανεμπορίου, ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου εξετάστηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου αύριο, καθώς αρκετοί ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή στα θρανία των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας, ΝίκηΚεραμέως, η οποία έχει εκφράσει προβληματισμούς λέγοντας ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η ίδια πάντως έχει διευκρινίσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία». Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.

Αρνητικό το σύνολο των επιστημόνων στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Αναφερόμενος στην εν λόγω απόφαση, μέλος της επιτροπής επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ότι «το ζήτημα λειτουργίας της Γ’ Λυκείου θα επανεξεταστεί, παρά το γεγονός ότι και η ίδια υπουργός δεν το θέλει. Προσωπική μου άποψη, με την οποία συμφωνούν πολλοί συνάδελφοί μου, είναι ότι γυμνάσια και λύκεια δεν μπορούν να ανοίξουν με αυτό το κλίμα στην Αττική και τον αυξημένο κίνδυνο έξαρσης των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε δεκάδες σημεία πανελλαδικά».

Άλλο μέλος της επιτροπής σημειώνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, όπως θα εξεταστεί και με το λιανικό εμπόριο. «Αν τα μέτρα λαμβάνονταν ανά περιφέρεια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. Στην πράξη όμως δεν θα ήταν σωστό και θα δημιουργούσε μαθητές διαφόρων ταχυτήτων. Στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των μαθητών», τονίζει.

Αντιμέτωποι με νέο κύμα αν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε αναφέρει στο iefimerida.gr και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τις άλλες τάξεις του λυκείου, πλην της Γ’ Λυκείου, λέγοντας: «Σε μια τέτοια περίπτωση (πλήρους ανοίγματος των σχολείων) το μοντέλο μάς δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την Γ’ λυκείου, δεν έχουμε εισαγάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δε θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα».

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί, είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.

Ενώ και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί». Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της επιτροπής να μην ανοίξουν ακόμη γυμνάσια και λύκεια, παραπέμποντας στο μέλλον, λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων, και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη σθεναρή επιμονή της ότι είναι αθώα και δεν σκ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμη και στα φάρμακα της εποχής, που δεν είναι άλλα από τα αλλεργιογόνα είτε σε χάπια, είτε σε αλοιφές, με όσους νοσούν να ψάχνουν την θεραπεία τους από φ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
Image
Image

Search