ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στραγγαλίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αχαΐας.

 

 

 

 

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έχει δυσανεξία σε ότι είναι δημόσιο, από τα νοσοκομεία ως τα σχολεία. Για να την καλύψει προσφεύγει διαρκώς σε ανακρίβειες και ψέματα.

 

Είναι ψέμα ότι μέχρι τώρα η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων γινόταν χωρίς διαφάνεια, χωρίς αρχές. Εδώ και χρόνια ήταν επιφορτισμένα με αυτό τα  πανεπιστήμια και η Σύνοδος τω Πρυτάνεων.

Η κυβέρνηση κάνει πως αγνοεί ότι μετά το 2017 η χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα αυξήθηκαν σημαντικά. Το λέει ο  ΣΥΡΙΖΑ ; Όχι. Το λέει η ΕΛΣΤΑΤ και τα πανεπιστήμια.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Μείον 8% σε σχέση με πρόπερσι, μείον 13% σε σχέση με πέρσι. Μπροστά στη γενική κατακραυγή άρχισαν οι ψίθυροι ότι πρόκειται για μέρος της χρηματοδότησης.

Ακόμη χειρότερα στο θέμα του προσωπικού. Ο νόμος 4610/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός) θέσπιζε ότι όποια θέση κενώνεται αναπληρώνεται αμέσως. Επιπλέον τη διετία 2017-2019  δόθηκαν στα ΑΕΙ κοντά στις 1700 θέσεις καθηγητών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναπλήρωσε τις θέσεις των αφυπηρετησάντων [συνταξιοδοτηθέντων] καθηγητών. Πομπωδώς διακηρύττει ότι θα αναπληρώσει τις κενωθείσες θέσεις το 2019 –σύντομα θα μπούμε στο 2021. Ακόμη και η ΠΟΣΔΕΠ, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, βγήκε στα κάγκελα. 

Επαχθέστερα είναι τα πράγματα για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 8,7 εκατομμύρια ευρώ πέρσι, παίρνει  φέτος 7,3. Μείωση πάνω από 17%. Ίδια και χειρότερα για το προσωπικό. Το 2019 αφυπηρέτησαν από το πανεπιστήμιο Πατρών 22 καθηγητές. Το πανεπιστήμιο πήρε (υπουργός Κ. Γαβρόγλου) 41 θέσεις (38 το πανεπιστήμιο και 3 θέσεις η Ιατρική). Φέτος αφυπηρέτησαν 33. Το ΥΠΕΘ (υπουργός Ν. Κεραμέως) έδωσε 12 θέσεις και ίσως άλλες τόσες προσεχώς που θα έρθουν το επόμενο ή μεθεπόμενο, ακαδημαϊκό έτος. Με μια λέξη ασφυξία, στραγγαλισμός.

 

 

Θα περιμένανε φέτος, όπως σε πολλές χώρες, λόγω της πανδημίας, αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας. Μάταια. Και επειδή πάντα έχει δίκιο, φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι. Κυβερνητικά στελέχη και αμήχανοι φιλοκυβερνητικοί ρίχνουν, 16 μήνες μετά τις εκλογές, το ανάθεμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκε πολλά λένε. Φταίει η «συγχώνευση» του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών λέει ο αρμόδιος Υφυπουργός και οι συν αυτώ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού κατάργησε τη Νομική της Πάτρας, αφού κατάργησε τα προγράμματα διετούς κατάρτισης στα πανεπιστήμια και φημολογείται ότι θα τα αντικαταστήσει με ιδιωτικά ΙΕΚ, αφού ασχολήθηκε με ότι θεωρούσε εκλογικά εξαργυρώσιμο, όπως ο νόμος για το Άσυλο και αφού πέρασε νόμους με στόχο τη μείωση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, οφείλει να καταλάβει ότι η χρηματοδότηση της παιδείας δεν είναι προνόμιό της αλλά συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η ώρα έφτασε! Ώρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021! Μια έναρξη διαφορετική λόγω κορονοϊού, όμως χωρίς να στερείται τα βασικά χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού. . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων στην αγορά, αν και ο κόσμος ήταν πολύς, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετά από τη βόλτα που πραγματο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα και χωρίς να προκαλεί, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας…Σε συνέν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πένθος βυθίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Υπαστυνόμου Α’ Δημήτρη Κίτσου υποδιοικητή της Τροχαίας Πύργου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 53 ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες που κάθε μέρα, μετρούν εκατοντάδες νέους “θετικούς” στον Κορωνοϊό.Πως κατανέμονται τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θα περίμενε κανείς σε μια χρονιά όπου 4 με 5 μήνες τους περάσαμε σε καθεστώς καραντίνας και γενικότερα με πολλούς περιορισμούς στις μετακινήσεις θα ήταν πιο … ασφαλές οδικά.Η εικόνα των άδειων δρόμων,
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search