ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελευταία ημέρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και μόνο βέβαιη δεν θα πρέπει να θεωρείται η παράταση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν στυλώσει τα πόδια.

«Θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους κουλτούρα προθεσμιών οι Έλληνες» είναι η μόνιμη απάντηση που δίνουν τα τελευταία 24ωρα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, στις τεχνικές συζητήσεις που γίνονται με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι «τρέχουν» τη «Γέφυρα».

Αντικείμενο αυτών των συζητήσεων δεν ήταν μόνο η πορεία του προγράμματος επιδότησης ενήμερων και «κόκκινων» κορωνοϊόπληκτων δανειοληπτών, αλλά και η αναγκαιότητα για μια μικρή παράταση, έτσι ώστε να προλάβουν οι όψιμοι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Γέφυρα» -125.000 αιτήσεις

 

Το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 125.000 κι αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές του μήνα είχαν υποβληθεί λιγότερες από 50.000 αιτήσεις, αντιλαμβάνεται την ένταση του ρυθμού αιτήσεων οδεύοντας προς το τέλος της προθεσμίας.

Από τη στιγμή, δε, που ούτως ή άλλως μέρος της επιδότησης θα επιβαρύνει και τον Προϋπολογισμό του 2021- περί τα 300 εκατ. Ευρώ- μάλλον αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια μικρή χρονική ανάσα για τους τελευταίους ενδιαφερόμενους. Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν συμμερίζονται, όμως, αυτήν την προσέγγιση- όπως άλλωστε κάθε ανάλογη συζήτηση για ρυθμίσεις της τελευταίας ευκαιρίας, για παρατάσεις προθεσμιών, για διευκολύνσεις σε «ευαίσθητες» ομάδες- και επιμένουν ότι πρέπει να πέσουν ρολά στη «Γέφυρα» σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για χρονική επέκταση του προγράμματος, η απόφαση θα είναι πολιτική κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στους δείκτες που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην αγορά. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι την ώρα που οι ξένοι τεχνοκράτες στύλωναν πεισματικά τα πόδια, οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών απηύθυναν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση για παράταση του προγράμματος.

Τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο

 

Αυτό που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού είναι η αποχή από το σχήμα επιδότησης, όσων είχαν αιτηθεί προστασίας από τον παλιό νόμο Κατσέλη και βρίσκονται σε αναμονή. Οι αρχικοί υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου έδειχναν ότι μπορούν να καλυφθούν από τη «Γέφυρα» περίπου 330.000 δανειολήπτες, με υποθήκη κύριας κατοικίας και είναι προφανές ότι παρά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με το προϊσχύσαν πλαίσιο για την α’ κατοικία, η διαφορά είναι μεγάλη. «Δεν μπαίνουν οι του νόμου Κατσέλη» είναι η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα 70.000- 100.000 δανειοληπτών, που φαίνεται ότι προτιμούν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες προστασίας με την παλιά «ομπρέλα»

Το βασικό κίνητρο υπαγωγής στη «Γέφυρα» είναι τα διευρυμένα κριτήρια, η μηνιαία επιδότηση που φτάνει στα 600 ευρώ και φυσικά το ότι για πρώτη φορά καλύπτονται και οι ενήμεροι δανειολήπτες.

Κατγορία Α. Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες κατά την 29.2.2020:

Για τους πρώτους τρεις ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα, για οφειλές ενήμερες ή σε καθυστέρηση έως 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 90% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους επόμενους τρεις ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 600 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Κατηγορία Β. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί από το χρηματοδοτικό φορέα:

Για τους πρώτους τρεις ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους επόμενους τρεις ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

Κατηγορία Γ. Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά την 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα:

Για τους πρώτους τρείς 3 ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το χρηματοδοτικό φορέα και για οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και καταγγελμένες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους επόμενους τρείς ημερολογιακούς μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της μηνιαίας δόσης

Για τους τελευταίους τρεις μήνες, η συνεισφορά Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της μηνιαίας δόσης

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 300 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση, που διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, 16 κομάντος ανακατέλαβαν ένα ελληνόκτητο τάνκερ ανοικτά της νήσου Γουάιτ στη Βρετανία. Πληροφορίες για «Νιγηρι . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθώς κατέληξαν από επιπλοκές του SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΕΑΚ Πάτρας (peakpatras. gr) ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των κυλικείων. Ο Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός  θα διεξαχθεί ενώπιον της αρμόδια . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 και θα λήξουν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020. Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο δυστύχημα με δυο νεκρούς στον δρόμο από Βαρθολομιό προς Δήμητρα, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com ένας άντρας και μια γυναίκα με μηχανάκι παρασύρθηκα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Αν περιμέναμε έξωθεν βοήθεια ο κορονοϊός θα είχε «θερίσει» το Ασυλο Ανιάτων. Συμβληθήκαμε, λοιπόν, με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και κάνουμε ανελλιπώς τεστ. Μέχρι τώρα από το ταμείο του ιδρύματος έχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι παλινωδίες Πέμπτης και Παρασκευής, με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την Αχαΐα αλλά εν τέλει αναιρούνται δύο μέρες μετά την εφαρμογή τους, για λόγους μη επαρκώς εξηγήσιμους, έκαναν τη ζημιά τους και
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search