ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Στην ουρά έως τον Οκτώβριο για τα νέα αναδρομικά για κύριες και επικουρικές

Η νέα γενιά αναδρομικών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται αφορά τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπονται από 1η Οκτωβρίου 2019 με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά έως τώρα δεν έχουν καταβληθεί.

Ειδικότερα, περίπου 185.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από 1η Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας και τον ΕΦΚΑ η δημιουργία νέων λογισμικών και ο επαναυπολογισμός των συντάξεων με βάση τους νέους βελτιωμένους συντελεστές καθυστέρησε καθώς εν μέσω μέτρων ασφαλείας λόγω κορωνοιού δεκάδες υπάλληλοι απουσίαζαν η είχαν λάβει άδειες ειδικού σκοπού.

Γι αυτό η διαδικασία μετατέθηκε γι αργότερα με στόχο οι αυξημένες κύριες συντάξεις να αρχίσουν να καταβάλλονται τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ όσο περνάει ο καιρός τόσο συσσωρεύονται τα αναδρομικά. Αν καταβληθούν τον Οκτώβριο, οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται αναδρομικά 11-12 μηνών τα οποία υπολογίζονται έως 2.156 ευρώ.

Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2% ενώ η μέγιστη κοντά 12%. Συνεπώς, η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα. Πάνω από 100.000 (ιδίως νέοι συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση στις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ περίπου 650.000 (παλαιοί συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση σε λογιστικό επίπεδο στη σύνταξή τους. Το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις εκτιμάται για το 2020 περίπου 80 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, θα λάβουν σε μία δόση την αύξηση και τα αναδρομικά. Αντίθετα οι παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search