ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Προσωρινή παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους σε δύο Αφγανές

Με γνώμονα ανθρωπιστικούς λόγους, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, έκανε μερικά δεκτή αίτηση που είχαν υποβάλει μετανάστες με καταγωγή από το Αφγανιστάν, προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα τους άμεσα λόγω της αναστολής που έχει δοθεί στις διαδικασίες ασύλου.

 

Με προσωρινή διαταγή του ο πρόεδρος του ΣτΕ αποφάσισε οι δύο από τις τρεις γυναίκες, που είχαν προσφύγει, να παραμείνουν προσωρινά στη χώρα μας, έστω κι αν δεν μπορούν τώρα να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο, διότι η μία είναι έγκυος και η άλλη σε κατάσταση λοχείας, ενώ και οι δύο έχουν και άλλα ανήλικα παιδιά.

 

Η αίτηση όμως απορρίφθηκε ως προς την τρίτη η οποία - και αυτή ζητούσε να παραμείνει προσωρινά, ζητώντας ουσιαστικά την εξαίρεση από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν επιτρέπει την δρομολόγηση διαδικασιών για χορήγηση ασύλου.

 

Η ρύθμιση του θέματος που έγινε με προσωρινή διαταγή του κ. Ράντου, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί από τη μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία και θα κληθεί να κρίνει τη νομιμότητα των εν λόγω ρυθμίσεων για το άσυλο.

 

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλει για ένα μήνα (από 2.3.2020) την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.  Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

 

Η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:

 

«Δέχεται εν μέρει.

 

Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

 

Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

 

Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

 

Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.

 

Α. Ράντος».  

 

Tης Ι. Μάνδρου από την Καθημερινή 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ισοπεδωτικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν έχασε ξανά σετ (3-0) και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Volley League ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Σλούκα:Για το ματς: "Είναι ένα σπέσιαλ παιχνίδι, πάντα ιδιαίτερο. Πάντα ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κρύβει κινδύνους, υπάρχει άγχος και το πρέπει, όπως εί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια στις 17 Απριλίου. Το Διο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Δημήτρης Νικολακό
Image
Image

Search