ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπίθεση «Σπιράλ» στη δημοτική αρχή

Γιατί ο Δήμος Πατρέων παραμένει χωρίς «Επιτροπή Διαβούλευσης», «Συμπαραστάτη του Δημότη» και «γνωμοδοτικές επιτροπές»;

Ο νομοθέτης αποφάσισε τον «Κλεισθένη» και με αυτό το σύστημα, της απλής αναλογικής διεξάχθηκαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Ο πατραϊκός λαός ψήφισε την παράταξη του Κώστα Πελετίδη, με υψηλό ποσοστό, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι ανανεώθηκε η δημοτική θητεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -που ανέκαθεν ζητούσε απλή αναλογική- μιας παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κόμμα που χαρακτηρίζεται από δημοκρατικές ευαισθησίες. Ως εδώ καλά.

Τι γίνεται όμως στην πράξη, στον Δήμο Πατρέων, αυτούς τους πρώτους 4,5 μήνες της νέας τοπικής διακυβέρνησης; Η Δημοτική Αρχή δείχνει να έχει χάσει τον δημοκρατικό βηματισμό της, οι θεσμοί που έπρεπε να προκύψουν δεν ήρθαν καν προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αποφάσεις που έχουν ληφθεί πλειοψηφικά από την αντιπολίτευση δεν υλοποιούνται από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Ως σπιράλ, ανησυχούμε.

Για του λόγου το αληθές: 

Παράδειγμα πρώτο: Εντός δύο μηνών από την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έπρεπε να αποκτήσουν «Συμπαραστάτη του Δημότη και Επιχείρησης». Στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων δεν ήρθε παρόμοιο θέμα ούτε καν προς συζήτηση.

Παράδειγμα δεύτερο: Σύμφωνα με το άρθρο 78 του νέου νόμου «στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από πέντε χιλιάδες κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες». Στην Πάτρα ως σήμερα: καμία πρωτοβουλία, καμία απόφαση, καμία συγκρότηση.

Παράδειγμα τρίτο: Καμία Γνωμοδοτική Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή έχει απαξιώσει τη χρησιμότητα και λειτουργία τους, σε μία εποχή που η σύγκλιση μεταξύ των παρατάξεων και η γνωμοδότηση αρμόδιων δημοτικών οργάνων είναι απαραίτητα όσο ποτέ πριν. Στο παρελθόν λειτουργούσαν πολλές τέτοιες επιτροπές.

Παράδειγμα τέταρτο: Σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το μείζον θέμα του αμιάντου ψήφισε υπέρ της δημιουργίας επιτροπής υπό τον Δήμαρχο, που θα εξετάσει το θέμα. Η πρόταση ήταν της αντιπολίτευσης. Μήπως γι’ αυτό ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει ακόμα καμία σχετική πρωτοβουλία;

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Αυξήσεις έως 252 ευρώ μηνιαίως σε 1.000.000 συντάξεις και σημαντικά οφέλη σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε στα "Παραπολιτ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, εκφράζοντας την υποστήριξή της στους δημιουργούς, με αφορμή τ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

 Δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Βύρα Σουρτζίου του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, με θύμα έναν 34χρονο οδηγό φορτηγού. Tο βαρύ όχημα ετοιμ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

 Η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 σε όλο τον κόσμο. Ο ιός έ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

        «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζει την καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ στην περιοχή μας και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την ανάγκη να δημιουργήσουμε όλοι μαζί έναν μεγ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η ξεκάθαρη θέση για την συγκρότηση προεδρείου των κλαδικών σωματείων είναι: "αναλογικό - αντιπροσωπευτικό προεδρείο". Δηλαδή η κάθε παράταξη ανάλογα με τις ψήφους που πήρε, να έχει την ανάλογη θέση ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού σε συνεργασία με τους, αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος από την
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search