ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάτρα: Η δημοτική αρχή για την υπογειοποίηση του τρένου

«Ενωμένοι σαν γροθιά, μπορούμε να πετύχουμε ό,τι διεκδικούμε», ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στους συγκεντρωμένους κατοίκους χθες, Κυριακή το πρωί, σε ξενοδοχείο του Καστελλόκαμπου με θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και την υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι.

Στην συγκέντρωση, ήταν παρών ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος κάλεσε την πόλη να είναι ενωμένη σαν μια γροθιά, για να καταφέρει να πετύχει όσα διεκδικεί και δικαιούται.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Σ' αυτή την αίθουσα έχουμε βρεθεί πολλές φορές κι έχουμε μιλήσει για την ανάγκη, να κατασκευαστεί υπόγεια η σιδηροδρομική γραμμή. Να έχουμε τον προαστιακό μας κι ένα γραμμικό πάρκο.

Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, με επιμονή, απέναντι στην επιφανειακή χάραξη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα από την σημερινή. Είναι μια βαριά κατασκευή, κλειστή, με ηχοπετάσματα και καμία σχέση δεν θα έχει με τη σημερινή σιδηροδρομική γραμμή και όπως λένε χαρακτηριστικά τεχνικοί του ΟΣΕ, «δεν θα περνάει ούτε γάτα». Αυτή το έργο προορίζουν για την τρίτη πόλη της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε να ισχύουν τα αυτονόητα και τα αυτονόητα είναι αυτά που εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τους… αρέσει και την επικαλούνται συνεχώς. Η υπόγεια διέλευση μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε το υπέδαφος, αλλά και την επιφάνεια με την δημιουργία ενός πάρκου. Δεν είναι ένα έργο που μπορείς να το αλλάξεις μετά από μερικά χρόνια, αν δεν σου αρέσει. Είναι ένα έργο που θα κρατήσει αιώνες, όπως αιώνες κρατάει η υπάρχουσα χάραξη και γραμμή. Απέναντί μας πριν πέντε χρόνια, ακούγαμε τα ίδια που ακούμε τώρα από τη νέα κυβέρνηση στις συναντήσεις που είχαμε μαζί της, δηλαδή περί μεγάλου κόστους της υπογειοποίησης, άρα και αδύνατον να γίνει. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι το έργο δεν έχει κόστος ή ότι δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, αλλά είναι τα ίδια ζητήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και λύθηκαν ή λύνονται. Παρακάμφθηκαν όλες οι πόλεις και κωμοπόλεις και όπου η γραμμή πέρασε μέσα από πόλεις, πέρασε υπόγεια. Την Πάτρα γιατί την εξαιρούν; Γιατί έχει κόστος, λένε. Γιατί από τις άλλες πόλεις που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή υπόγεια, δεν είχε κόστος;

Απλώς, τους τελείωσαν τα χρήματα και αποφάσισαν ότι από την Πάτρα θα περάσει επίγεια το τρένο.

Πήγαμε στην συνάντηση που είχαμε προ ημερών με τον Υπουργό και αντί για διάλογο, μας ανακοινώθηκε μια απόφαση (έτσι εννοούν τον διάλογο στην κυβέρνηση), που έχει σχέση με το αρχικό σχέδιο, από το 2014. Ότι το τρένο, λόγω κόστους, αλλά και έλλειψης μελετών, θα περάσει επιφανειακά από την Πάτρα και από τον Άγιο Διονύση, μέχρι τον Άγιο Ανδρέα, θα πάει υπόγεια.

Στη συνάντηση αυτή, αλλά και πρόσφατα σε δηλώσεις του, άλλος υπουργός της κυβέρνησης, μας ανακοίνωσε ότι το τρένο θα περάσει επιφανειακά.

Στα Σεπόλια, επέμεναν κι εκεί ότι θα περάσει επιφανειακά το τρένο, το κατασκεύασαν, οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν δυναμικά, προσέφυγαν και στο ΣτΕ και τελικά πέτυχαν να ξαναγίνει το έργο και να περάσει υπόγεια. Στην επιφάνεια δε, έκαναν το αυτονόητο. Αναπλάθουν την περιοχή. Αυτό που γίνεται λοιπόν στα Σεπόλια, θέλουμε κι εμείς στην Πάτρα. Εκτός αν μας θεωρούν… αποπαίδια.

Νομίζουν ότι μπορούν να ασχημονούν πάνω στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, χωρίς αντίσταση.

Αυτό που ονειρεύονται, να περάσουν γρήγορα - γρήγορα από την Πάτρα και να τελειώνουνε, δεν θα γίνει. Δεν θα τελειώσουν εύκολα. Θα πάμε όπως τα έχουμε σχεδιάσει και με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για να επιβάλουμε την δική μας απόφαση και όχι την δική τους, που θέλει να διχοτομήσει την Πάτρα.

Αυτό το θέμα δεν θα λήξει έτσι. Οι κυβερνώντες θα λένε ότι το τρένο θα περάσει επιφανειακά, εμείς λέμε υπόγεια και με ανάπλαση. Έχουμε δυο αντίθετους δρόμους. Ποιος θα νικήσει; Αυτό είναι πλέον θέμα δικό μας.

Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους, εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής. Αν το σκεφτόμαστε έτσι, δεν κάνουμε τίποτα. Είναι θέμα ολόκληρης της πόλης. Όπως και ολόκληρη την πόλη αφορά το να γίνει το πάρκο στον Ριγανόκαμπο. Η πόλη μας είναι η αυλή μας και διεκδικούμε τα πάντα γι' αυτή.

Εμποδίσαμε εμείς το τρένο να φτάσει στο λιμάνι; Εμείς φταίμε που από το 2018 έπρεπε να είναι το τρένο στο λιμάνι και σήμερα είναι ακόμα στο Κιάτο;

Τώρα που εμείς αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους, που δεν βλέπουμε το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής κοντόθωρα, φταίμε υποτίθεται για την καθυστέρηση του έργου.

Εμείς δεν μπαίνουμε στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μελέτες. Εμάς μας ενδιαφέρει το δίκαιο αίτημα της Πάτρας, που είναι υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Αν νομίζουν με την έπαρσή τους και το τελεσίγραφο «τα πράγματα είναι τελειωμένα πάρτε το απόφαση και άμα θέλετε», ότι θα μας κάμψουν, κάνουν λάθος.

Η δύναμη η δική μας θα τους κατεβάσει από το… καλάμι τους.

Το επόμενο βήμα μας είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση, στην πλατεία Γεωργίου, για να γίνει όλη η πόλη μια γροθιά, για να πετύχουμε το δίκιο μας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή (31/3, 21:00) αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία Γεώργιος Τερζόπουλος. «Με οδύνη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μας στέλεχος Γεώργιο Τερζόπουλο. Με καταγωγή από τον Πόντο, πήρε μέρος στη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search