ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

σπιράλ: «Για το Φλόκα και για την Ξερόλακκα, που δεν θα κλείσει»

 Σε ανακοίνωσή του το σπιράλ αναφέρει: "Η ένταξη για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ των Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα δηλαδή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελεί μία κομβικής σημασίας εξέλιξη στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Επιπλέον είναι απόρροια της συνολικής συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο των Δήμων, του ΣΙΔΥΣΑ, της Περιφέρειας και του Υπουργείου και όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη που θριαμβολογεί. Όσο για τη δήλωση της σημερινής Δημοτικής Αρχής πως «ο σχεδιασμός του Δήμου οδηγεί στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας στα τέλη του 2023», αναρωτιόμαστε πως αυτό  μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν:

Το σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων είναι κάτω από 5%, παρόλο που το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που συνέταξε η σημερινή Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε το 2016, είχε στόχο  το 2020 να γίνεται ανάκτηση με προδιαλογή το 50% της συνολικής ποσότητας των πρωτογενώς παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Η κομποστοποίηση τόσο σε υποδομές όσο και σε διαδικασία βρίσκεται σε μηδενικό στάδιο, παρόλο που το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρών προέβλεπε ότι όλα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 53.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως δεν αρκεί, με δεδομένο αφενός ότι η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων στο Δήμο της Πάτρας είναι περίπου 100.000 τόνοι ετησίως και αφετέρου ότι σήμερα η κομποστοποίηση είναι σε μηδενικά επίπεδα και η ανακύκλωση κάτω του 5%. Τα ποσοστά αυτά είναι αδύνατον να αυξηθούν μέσα σε 2 χρόνια τόσο ώστε ο όγκος των απορριμμάτων να μειωθεί στο μισό κι έτσι είναι σαφές ότι και με την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου τα μισά απορρίμματα της Πάτρας θα μένουν εδώ.

Οι δημότες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς επίσης και στα θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Συνεπώς, η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση Φλόκα δεν αρκεί από μόνη της για να είναι βιώσιμη η διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, αλλά απαιτείται ο συνδυασμός και άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως η αύξηση της ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση και η ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών".

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Την προτροπή να δούμε το θέμα του εμβολιασμού «σαν τείχος προστασίας», εξέφρασε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου και την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία, με βασική προϋπόθεση την διεξαγωγή των self . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.Πρόκειται για τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η Ελλάδα ήταν καλυμμένη στον γύψο της ακροδεξιάς χούντας, με την ανοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, μιλούσε λίγο από βλαχοκαθαρεύουσα, έ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.Πρόκειται για τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αυξητική τάση παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο 1,5 μήνα η παρουσία των μεταναστών, στους χώρους των πρώην εργοστασίων της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα. Ο αριθμός τους από τα 140 με 150
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες  ΙΧ παρέσυρε αγοράκι ηλικίας 11 ετών με αποτέλεσμα να το τραυματίσει ευτυχώς ελαφριά.  
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search