ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάτρα: Ρεκόρ στις οφειλές προς τον Δήμο - 190.000 πολίτες χρεωμένοι

Ο αριθμός των οφειλετών (190 χιλιάδες) του δήμου Πατρέων ακούστηκε απίστευτος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου που έχουν ξεκινήσει την επικαιροποίηση των στοιχείων τους και αναζητούν τρόπους είσπραξης των οφειλών. Από αυτούς, οι 145 είναι μεγαλο-οφειλέτες.

Eνα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο αντίστοιχος αριθμός των οφειλετών πριν από τρία χρόνια ανερχόταν στις 144 χιλιάδες, δηλαδή στο διάστημα που μεσολάβησε προστέθηκαν 46 χιλιάδες νέοι οφειλέτες.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ

Οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει να επικαιροποιήσουν τη λίστα που περιλαμβάνει ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, οφειλετών του δήμου με ληξιπρόθεσμη οφειλή από λίγα ευρώ μέχρι…μερικά εκατομμύρια.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οι οφειλές αφορούν κυρίως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ. κλ.π..

Οι 145 από τους 190 χιλιάδες χρωστούν στο δήμο ποσά άνω των 50 χιλιάδων ευρώ.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Οι υπηρεσίες του δήμου αναζήτησαν τρόπους για να διεκδικήσουν την είσπραξη των οφειλόμενων. Ενας από αυτούς τους τρόπους ήταν να απευθυνθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να ελέγξει εάν οι υπόχρεοι διαθέτουν αξιόλογη ακίνητη περιουσία, ώστε να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης για να εισπράξει τα χρέη που έχουν οι ιδιοκτήτες έναντι του δήμου. Η έρευνα έχει καταδείξει, δυστυχώς για τον δήμο, ότι ακόμα και αν προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων θα είναι ο τέταρτος ή και πέμπτος στη σειρά που θα περιμένει να εισπράξει χρήματα (προηγούνται εφορία, ασφαλιστικοί φορείς κ.ά.). Οι μεγαλοοφειλέτες εμφανίζονται να χρωστούν στο δήμο περίπου 50 εκατ. ευρώ (τα μισά σχεδόν «καθαρό» ποσό και τα υπόλοιπα αποτελούν προσαυξήσεις) έχουν την μερίδα του λέοντος στα χρωστούμενα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών είναι πολίτες που χρωστούν μέχρι 300 ευρώ

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι υπόχρεοι που προχώρησαν σε ρύθμιση ή εξφλησαν το χρέος τους το προηγούμενο διάστημα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε επιχείρηση του κλάδου τουρισμού στην Πάτρα. Ο ιδιοκτήτης της υποχρεώθηκε ουσιαστικά να τακτοποιήσει την μεγάλη οφειλή του, αφού ήταν προϋπόθεση για να την μεταβιβάσει στον νέο ιδιοκτήτη της.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ

Ενας κλάδος που εμφανίζεται στα στοιχεία του δήμου να έχει μεγάλες και συσσωρευμένες οφειλές είναι αυτός της υπαίθριας διαφήμισης. Τα προηγούμενα 10-15 χρόνια ήταν αρκετά διαδεδομένος.

Θυμόμαστε τους διαφημιστικούς «πύργους», τις «ρακέτες» και τους υπόλοιπους τύπους των διαφημιστικών μέσων που είχαν κατακλύσει την Πάτρα. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος οδηγήθηκε σε μαρασμό και το μόνο που άφησε πίσω του είναι οφειλές προς τον δήμο.

Ενα σοβαρό ζήτημα για τον δήμο και τις υπηρεσίες του είναι η μεταφορά των οφειλών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι υπέρογκες και παραμένουν ανεξόφλητες για αρκετά χρόνια, από έτος σε έτος. Μια λύση είναι η διαγραφή, αλλά δεν είναι η εύκολη λύση. Ούτε μπορεί να δοθεί με μια πολιτική απόφαση. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με απόφαση της υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να έχει εξαντλήσει προηγουμένως όλους τους πιθανούς τρόπους είσπραξης των οφειλών και να αποδεικνύεται βάσιμα ότι αδυνατεί να εκταμιεύσει τα αναλογούντα χρήματα. Μόνο τότε μπορεί να οδηγηθεί σε διαγραφή των χρεών.

Στην παρούσα φάση οι δημοτικές υπηρεσίες συνεχίζουν την καταγραφή και την επικαιροποίηση της λίστας με τους οφειλέτες του δήμου.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με γνωστά ονόματα στις ευρωλίστες τους τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα (15/4), Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Νέα Αριστερά, μπαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ισοπεδωτικός κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν έχασε ξανά σετ (3-0) και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Volley League ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Σλούκα:Για το ματς: "Είναι ένα σπέσιαλ παιχνίδι, πάντα ιδιαίτερο. Πάντα ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κρύβει κινδύνους, υπάρχει άγχος και το πρέπει, όπως εί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα, 16 Απριλίου, η απεργία στα ΜΜΕ«Με κοινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια στις 17 Απριλίου. Το Διο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Δημήτρης Νικολακό
Image
Image

Search