ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Μήπως φταίει η απλή αναλογική; Απαντά ο Δήμαρχος Σπύρος

Στην ερώτηση μήπως «φταίει η απλή αναλογική» απαντά ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, ενώ τις δικές τους απαντήσεις καταθέτουν οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης και Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος. Η δημοσιογραφική έρευνα φιλοξενείται στη σημερινή έκδοση της «Πελοποννήσου».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μετά από έναν και πλέον χρόνο διακυβέρνησης του Δήμου σας και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν συμβεί και στο Δήμο σας και σε πολλούς ακόμα στην Ελλάδα, τι θ’ απαντούσατε στο ερώτημα:

-Ποιος ευθύνεται περισσότερο για ακραία, επεισοδιακά κρούσματα που συχνά-πυκνά εμφανίζονται, αλλά και για την αδυναμία στοιχειώδους έστω συνεννόησης σε αρκετά θέματα, που παραμένουν κολλημένα;

Η απλή αναλογική ή η νοοτροπία των εκλεγμένων που αδυνατούν να συνεννοηθούν;

Ο δήμαρχος θέλει να περνάει το δικό του, αυτό που θεωρεί σωστό, και η αντιπολίτευση θέλει να μην περνάει του δημάρχου.

Μήπως αποδειχθήκαμε ανώριμοι να εφαρμόσουμε στην πράξη την απλή αναλογική; Ή μήπως περνάμε αναγκαστικά μεταβατική περίοδο και, προϊόντος του χρόνου, θα στρώσει η κατάσταση;

Υπάρχει φάρμακο; Και αν ναι, ποιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρόβλημα της συναίνεσης υπερβαίνει το εκάστοτε εκλογικό σύστημα. Δεν είναι η απλή αναλογική ή κάποιο άλλο εκλογικό σύστημα που καθορίζουν επιλογές και συμπεριφορές. Θεωρώ ότι κυρίως είναι θέμα παιδείας! Πιστεύω ότι και σαν πολίτης αλλά και σαν θεσμικός πολιτικός παράγοντας απαιτείται να διαθέτεις ωριμότητα και να πιστεύεις ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ρόλο και χώρο! Σίγουρα τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι διαθέσιμα ίσως περισσότερο στην απλή αναλογική.

Σε αρκετές περιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου όσα μας ενώνουν είναι λιγότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι η επιμονή σε μια συγκρουσιακή λογική, σε μερικές περιπτώσεις, επινοείται χωρίς να έχει πραγματικό λόγο κι αυτή είναι η περίπτωση της πρόσφατης επεισοδιακής συνεδρίασης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Δεν είναι συνεπώς ζήτημα απλής ωριμότητας στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, το ζήτημα έχει βαθύτερες ρίζες που αγγίζουν το σύνολο του πολιτικού μας πολιτισμού όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στην ιστορική μας διαδρομή.

Σε κάθε περίπτωση και σε ότι με αφορά προσωπικά η αναζήτηση συναινετικών διαδικασιών αποτελεί σταθερή επιλογή. Ωστόσο η συναίνεση χτίζεται πάνω στη βάση της αντιμετώπισης προβλημάτων, περιλαμβάνει διάθεση αμοιβαίας κατανόησης, δεν μπορεί να έχει δεύτερες και υστερόβουλες σκέψεις και προ παντός απαιτεί βούληση από όλα τα μέρη. Τη συναίνεση δεν την χτίζεις μόνος σου, θέλει πάντα συνομιλητές. Σε αυτό το πνεύμα λειτουργώ και νομίζω ότι είναι ο ασφαλέστερος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 10:00 π.μ. θα ανοίγουν από αύριο, Παραεσκευή τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και του Νομού Αχαΐας γενικότερα καθώς είναι ένα από τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στο επίπεδο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα. Η ΕΕ έχει μπει για τα καλά στο δεύτερο κύμα τ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν άλλα 21.242 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 26.688 μολύνσεις . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ευανθία Σακοβέλη.Τον Μάρτιο του 2019 είχε χάσει την 59χρονη κόρη της  Πένυ Σακοβέλη, επίσης εκπαιδευτικό.Η κηδεία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον δικό της «Γολγοθά» για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών ζει μια πολύτεκνη οικογένεια στην τοπική κοινότητα Μυρτιάς. Επί καθημερινής βάσεως τα μέλη της προσπαθούν να επιζήσουν ελλείψει όλων των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

          Τήν Τετάρτη 21.10.2020, ἑορτή τῆς Ἀνακομιδῆς τῶν ἱερῶν Λειψάνων τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου πατρός ἡμῶν Χριστοδούλου, τοῦ ἐν Πάτμῳ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παραδόθηκε σήμερα στον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό Οργανισμό του, ανακατασκευασμένο το κτίριο της πρώην εμπορικής σχολής, στη γωνία των οδών Κορίνθου και Μανιακίου και στο οποίο θα λειτουργήσει ο ν
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search