ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αιγιάλεια: Πόρτα - πόρτα για να κλείσει η οικονομική «τρύπα» στη ΔΕΥΑΑ

Μέσω των τακτικών λογαριασμών χρέωσης της κατανάλωσης του πόσιμου νερού, σε τουλάχιστον 50.000 δημότες της Αιγιάλειας, επιχειρεί η ΔΕΥΑΑ να ενημερώσει και ν' αλλάξει τα ισχύοντα δεδομένα της άρδευσης, αποστέλλοντας πολύπτυχο έντυπο υλικό που αφορά στα δεδομένα και στις προοπτικές της νέας αυτής επιπρόθετης αρμοδιότητάς της.

Αφορά κυρίως κατοίκους στις αγροτικές περιοχές Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινεού και Συμπολιτείας, στις οποίες, ενώ υδροδοτούνται περίπου 40.000 σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμα πλήρως πόσα στρέμματα είναι αυτά που ποτίζονται.

«Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αλόγιστη χρήση χωρίς να πληρώνουν, σε μία εποχή που το νερό πρέπει να προστατευθεί, καθότι απειλείται από την ξηρασία και υπάρχει ο κίνδυνος να εκλείψει για πότισμα» λένε οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΑ, επιμένοντας στη υλοποίηση ενός αναγκαίου προγράμματος καταγραφής των χωραφιών και του υπολογισμού της ποσότητας ποτιστικού νερού που απαιτείται γι' αυτά.

«Εφιάλτης» για τον δημοτικό φορέα αποτελεί το γεγονός, πως μέχρι και το 2019, ο δήμος δαπανούσε για την άρδευση 1 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά εισέπραττε μόλις 200.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι οικονομικές «τρύπες» στο ταμείο του. Αυτό είναι συνεπώς που θέλει τώρα να «θεραπεύσει», ώστε οι 800 χιλιάδες ευρώ διαφυγόντα έσοδα να μην πληρώνονται από όλους τους δημότες, είτε ποτίζουν είτε όχι.

Μία επίσης αρνητική «κληρονομιά» του δήμου στη ΔΕΥΑΑ είναι ότι η χρέωση του νερού προς άρδευση διαφέρει μεταξύ περιοχών με κοινά εδαφολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα σε κάποια χωριά, παρότι υπάρχουν ίδιες εκτάσεις και ίδιες καλλιέργειες, η χρέωση να' ναι διαφορετική.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν έξυπνοι που πληρώνουν λιγότερα ή και καθόλου και κορόιδα που πληρώνουν κανονικά. Πρέπει η άρδευση να γίνεται οικονομικά, χωρίς σπατάλη, με δικαιοσύνη, ισότητα και αναλογικότητα μεταξύ μικρών αγροτών και μεγαλοκτηματιών, αλλά και να εξετάσουμε, με κοινωνική ευαισθησία, ειδικές περπτώσεις» σημειώνουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ.

Ωστόσο, η Αιγιάλεια λόγω πολιτικοδημοτικών αναταράξεων παραμένει χωρίς Κανονισμό Αρδευσης και το κυριότερο το κλίμα αναταραχής, για το ύψος των τελών, όπως και κάποιες δικαστικές προσφυγές αγροτών, έχουν αφήσει πίσω τη δήλωση των ποτιστικών στρεμμάτων, από την οποία η ΔΕΥΑΑ και η δημοτική αρχή υπόσχονται νοικοκύρεμα και πιο χαμηλό τιμολόγιο.

Μόλις χθες η ΔΕΥΑΑ, ενημέρωσε τους καταναλωτές της, ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της, θα αντικαταστήσει τα υδρόμετρα στον τ. Δήμ Αιγίου, με νέα που χρησιμοποιούν το σύστημα τηλεμετρίας, προσφέρουν ακριβή μέτρηση σε πραγματικό χρόνο, καλύτερα στατιστικά στοιχεία και ιστορικά κατανάλωσης, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ειδοποίησης διαρροής. Το κόστος αντικατάστασης θα το αναλάβει εξ' ολοκλήρου η δημοτική επιχείρηση.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σε άδεια γήπεδα είναι λογικό; Περιστασιακά συμβαίνει, όταν οι ομάδες τιμωρούνται και παίζουν χωρίς θεατές. Αυτό όμως, είναι πρόσκαιρο και φυσικά το Ποδόσφαιρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε 3 συλλήψεις για παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων προχώρησε η Αστυνομία, χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των 40.844 ελέγχων που πραγματοποίησε για την αποφυγή δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση της προθεσμίας για δήλωση των αυθαιρέτων, η οποία λήγει αύριο, ζήτησε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, η Βουλευτής Αχαΐας, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλής διπλωματικής σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε 3 συλλήψεις για παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων προχώρησε η Αστυνομία, χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των 40.844 ελέγχων που πραγματοποίησε για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Πόλη μας εδώ και μέρες περίμενε τον Ιανό και τελικά κατάφερε να γίνει Βενετία με ένα μπουρίνι μιας ώρας. Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν συνάδελφοι και συμπολίτες που μόνο από τύχη γλυτώσαμε τραυματισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο άνδρας απαίτησε με απειλές κατά της ζωής μιας γυναίκας και της οικογένειάς της, να του επιστρέψει (19.500) ευρώ λόγω δανείου (12.000) ευρώ, που της είχε δανείσει πριν από τέσσερις μήνες Συνελήφθη, χ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search