ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή Πελετίδη στον Μητσοτάκη για την περιβαλλοντική εισφορά

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιστολή, με θέμα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη πληρωμή της περιβαλλοντικής εισφοράς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων είναι αντίθετο με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που ψηφίστηκε με τον Ν. 4609/2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και σας καλούμε να μην τον εφαρμόσετε, όπως δεν εφαρμόστηκε και το τέλος ταφής που προβλεπόταν από το Ν. 4042/2012 της κυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ.

Η περιβαλλοντική εισφορά που καλείται ο Δήμος μας, δηλαδή ο πατραϊκός λαός, να πληρώσει για το 2020, ανέρχεται στο ποσό των 627.120 ευρώ. Πρόκειται για ένα φόρο άδικο, που έρχεται να προστεθεί στα ανταποδοτικά τέλη συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων.

Δεν είναι ένοχος ο πατραϊκός λαός, ο Δήμος Πατρέων, για το γεγονός ότι δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με ταυτόχρονο σεβασμό στην υγεία, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, ώστε να τον τιμωρήσουμε. Το αντίθετο, με ευθύνη και επιμέλεια έκανε όλα όσα του αναλογούν και επιπλέον. Φρόντισε να υπάρχει στο Νομαρχιακό ΦΟΔΣΑ η αναγκαία χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του κορεσμένου ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Οι ένοχοι είναι οι πολυεθνικές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι με την ισχύ που διαθέτουν, διαμορφώνουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της χώρας μας. Πολιτική που δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, για τα οποία αναζητούν διεξόδους αυξημένης κερδοφορίας. Για τους δικούς τους ανταγωνισμούς και τις επιλογές δεν έχουμε εδώ και δεκαετίες λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εξαιτίας αυτών των συμφερόντων καθυστερούν εκατοντάδες έργα, τροποποιούνται κανονιστικές διαδικασίες, γίνονται συστάσεις και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Καλούμαστε να κάνουμε ανακύκλωση, αλλά το έργο έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα, την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης» (ΕΕΑΑ). Η ΕΕΑΑ αναθέτει σε υπεργολάβους την αποκομιδή και τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με αποτέλεσμα τα ποσοστά ανακύκλωσης να είναι πολύ χαμηλά.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερες δαπάνες, αν υπήρχε Κεντρικός Σχεδιασμός στην οικονομία και Δημόσιος Φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με σκοπό την πρόληψη στην παραγωγή, την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Απαιτείται η κυβέρνηση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα, εξοπλισμό, εργαζόμενους, χρηματοδότηση, για τη δημιουργία χωριστών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, την ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνολογίας, τη συγκέντρωση των ανακτώμενων υλικών από τους Δήμους και τη διάθεσή τους. Μόνο έτσι θα είναι καταλυτική η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι το αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου θα γίνει αποδεκτό. Είμαστε στη διάθεσή σας, ώστε να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας γι’ αυτό το θέμα, καθώς και για μία σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη ζωή του πατραϊκού λαού

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή την ώρα απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό.Ο Τούρ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού άσκησε ο Εισαγγελέας στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο τ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στην αστυνομία παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο αστυνομικός που φέρεται ότι απέτρεψε τη σύλληψη διαδηλωτή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναζητείτο στο πλαίσ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 60 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα δεν αποτέλεσαν έκπληξη για το κυβερνητικό επιτελείο. Και αυτό γιατί ο ειδικός αλγόριθμος βάσει του οποίου διεξάγονται και τα δειγματοληπτικά τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την επιτυχία του στις φετινές πανελλήνιες μίλησε ο Γιώργος Κατσαλάς ο οποίος είναι ο πρώτος των πρώτων στην Ηλεία συγκεντρώνοντας 18.600 μόρια. Όπως είπε πάντα του άρεσε η πανεπιστημιακή καριέρα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τεστ κοπώσεως χωρίς κλιματισμό και με ανεμιστήρα που υπολειτουργεί. Σε συνθήκες σάουνας ασφαλισμένοι περιμένουν έξω από το μικροβιολογικό εργαστήριο. Στο οδοντιατρείο ο ιδρώτας των ασφαλισμένων να τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτρα θα βρεθεί τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, προκειμένου να παραχωρήσει στις 12:00 το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου του  με θέμα:  
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search