ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατσικόπουλος: Η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μείγματος

Μερικές σκέψεις πάνω στο πρώτο θέμα του Περιφερειακού συμβουλίου με τίτλο " συζήτηση- ενημέρωση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ( covid_2019) και τις προοπτικές τής επόμενης μέρας", κατέγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Κατσικόπουλος. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: 

"Η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μείγματος.

Η κρίση συνετέλεσε στην επίσπευση της συζήτησης και του σχεδιασμού που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Καθώς κατέστη ορατό το ζήτημα που υφίσταται σχετικά με την υποχώρηση του ΑΕΠ εξαιτίας του πλήγματος που υπέστη παγκόσμια ο τουρισμός.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι με απλά λόγια η υπερβολική έως επικίνδυνη εξάρτηση της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσον και πόσο γρήγορα είναι εφικτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και σε ποια βάση.

Υπάρχουν τομείς όπου θα μπορούσε νά επιδιωχθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκεια.

Πόσο θα μπορούσε αυτή η μεταστροφή, σέ συνδυασμό με ενίσχυση εξαγωγών να αντισταθμίσει η να υποκαταστήσει τμήμα της συμβολής του τουρισμού στο Ελληνικό ΑΕΠ;

Την περίοδο αυτή αναδείχθηκαν αρετές συγκεκριμένων κλάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Τρεις βιομηχανίες κινήθηκαν με ταχύτητα, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή της παραγωγής τους και κατασκεύασαν προστατευτικές μάσκες, ώστε να υπάρξει εθνικό απόθεμα 25 εκατομμύρια μασκών.

Αυτό σημαίνει πολλά.

Σκέψεις μπορεί να υπάρξουν πολλές.

Μια είναι η εξής: αφού η κυβέρνηση διεκδικεί για τη βιομηχανία από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 5δισ Euro της περιόδου 2021- 2027, τα οποία πολλαπλασιαστικα με κεφάλαια κίνησης μπορεί να γίνουν 15-20 δις Euro, η περιφέρεια μας θα πρέπει να οργανωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό θα επιδράσει καταλυτικά και ευεργετικά στην αγορά εργασίας.

Ο στόχος κεντρικά, κατά εμέ ορθώς, είναι η στήριξη της βιομηχανίας ώστε να συνεισφέρει στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του κεντρικού ρόλου της βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων..

Βιομηχανία και εμπόριο λοιπόν στο στόχαστρο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δεν χρειάζεται να σταθώ ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Είναι αυτονόητο ότι η περιοχή μας πρέπει να στηρίξει την παραγωγή και κυρίως τις εξαγωγές.

Στις λίγες αυτές γραμμές δεν καταπιάστηκα με όλους τους τομείς, εστίαση, εμπόριο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.

Εξυπακούεται ότι πρέπει να ακούσουμε τους φορείς και να διεκδικήσουμε με το παραπάνω. Στάθηκα ιδιαίτερα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας γιατί η ενίσχυση του ΑΕΠ θα φέρει αποτελέσματα για όλους."

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Τον Νίκο Μουτσινά υποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο «The 2Night Show» o Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο παρουσιαστής του ΣΚΑΙ εξέφρασε την επιθυμία του να υιοθετήσει ένα παιδί, ενώ απο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.Όπως σημειώνει, . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος επικεφαλής της παράταξης "Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη" σε ανακοίνωσή του τονίζει:Μέγας κίνδυνος να προκύψει ιδιώτης διαχειριστής του φράγματος Πείρου- . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων για την Κανακάρη, στο πλαίσιο της στάσης στάσης αναμονής που τηρούν εδώ και καιρό , για την ολοκληρωμένη κυκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων για την Κανακάρη, στο πλαίσιο της στάσης στάσης αναμονής που τηρούν εδώ και καιρό , για την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συντετριμμένη είναι η κοινωνία του Πύργου από το άκουσμα της είδησης της απώλειας του 53χρονου Γιάννη Γιαννακόπουλου, που χθες τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο που είχε με τη μηχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ γιαπροβλήματα που προκύπτουν στη συνταγογράφηση και τα οποία πιθανά θα επιδεινωθούντο επόμενο χρονι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search