ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

4 Απριλίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα

Της Αλεξάνδρας Δημοπούλου

Μέλους ΔΣ της Π.Φ.Π.Ο – ΙΤΥΕ – πανεπιστήμιο Πατρών

Εκ των πραγμάτων διαφορετική. Εκ των πραγμάτων πιο ουσιαστική. Περισσότερο από ποτέ γίνεται μέρα επείγουσας υπενθύμισης των άστεγων και δεινοπαθούντων μη ανθρώπινων ζώων που ζουν κάπου κοντά μας. Μέρα έκκλησης προς όλες τις συνειδήσεις για ένδειξη ανθρωπιάς, ενσυναίσθησης, φρόνησης και αλληλεγγύης.

Τα αδέσποτα ζώα είναι έτσι κι αλλιώς ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι μία ευάλωτη και πολυπαθής ομάδα που δημιουργήθηκε κυρίως από εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων και δική μας ανευθυνότητα. Κι ενώ μοιράζονται μ’ εμάς τους ανθρώπους το χώρο, το χρόνο, τη ζωή και προχωρούν κάπου εκεί δίπλα μας, εν τούτοις τις περισσότερες φορές ζουν ως αόρατα μαζί με τα δεινά τους.

Σ’ αυτή λοιπόν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που ζούμε εν μέσω μιας συγκλονιστικής πανδημίας, μιας μεγάλης κρίσης, καλούμαστε όλοι, πολύ περισσότερο από άλλες φορές , ο καθένας από τη δική του πλευρά και ρόλο να δείξουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας, σ’ αυτούς που εκτός από μας είναι αποδέκτες όλης αυτής της κρίσης μοναχικοί, απορημένοι, σιωπηλοί.

Ας εστιάσουμε αυτή τη φορά στις προφανείς ανάγκες τους που είναι η σίτιση και παροχή κτηνιατρικής φροντίδας όπου χρειάζεται.

Αυτές τις δύσκολες μέρες, σκεφτείτε πόσα ζώα άστεγα που μέχρι πρότινος σιτίζονταν από μαγαζιά εστίασης, τώρα πια κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα. Πόσα ζώα άστεγα ήταν υπό την επίβλεψη και φροντίδα πολύτιμων ηλικιωμένων ή πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που τώρα πια δεν επιτρέπεται εκ των πραγμάτων να βγουν από τα σπίτια τους.

Ένας μεγάλος αριθμός ζώων συνεπώς προστίθενται στην ευθύνη των εθελοντών που παραμένουν στην πρώτη γραμμή για την προστασία τους. Είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμη η στήριξη των Δήμων με παροχή τροφής, κτηνιατρικής συνεχούς κάλυψης και κάθε είδους μέριμνα και κατ’ επέκταση η στήριξη των Δήμων με ειδικά κονδύλια από το κράτος.

Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η αγαστή συνεργασία Εθελοντών και Δήμων, ούτως ώστε να μην μείνει κανείς –το δυνατόν- πεινασμένος , ξεχασμένος, αβοήθητος.

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους εθελοντές που βγαίνουν για σίτιση στο δρόμο ότι πρέπει να έχουν συμπληρωμένη και σφραγισμένη από το Δήμο τους , τη σχετική βεβαίωση μαζί με την ταυτότητά τους.

Σ’ αυτό το σημείο είναι δίκαιο να αναφερθεί η εξαιρετική αντιμετώπιση των εθελοντών από την Αστυνομία στην περιοχή μας, και η πραγματικά αποδοτική συνεργασία μας με τον Ταξίαρχο Γεώργιο Μιχαλόπουλο – Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας. Είναι από τις φορές που η Αστυνομία μέσω του ρόλου της προσφέρει κοινωνικό έργο.

Για να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να τα καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος αυτής της κρίσης σώζοντας και βασικές αξίες μας, ας προσπαθήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να καταλάβουμε την ιδιαίτερη ευθύνη που μας βαρύνει με τη δημιουργία νέων αδέσποτων και αύξησης του αριθμού τους στους δρόμους.

Ας προστατέψουμε έστω τα ζώα που έχουμε σπίτι μας, ως συντρόφους, ως μέλη της οικογένειάς μας κι ας τα φροντίσουμε εκφράζοντας ξεχωριστή αγάπη και σεβασμό.

Τονίζουμε δε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που έχουμε από την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με την πιθανότητα μόλυνσης των ζώων συντροφιάς με το νέο κορωνοϊό και την αλληλεπίδραση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς δεν προκύπτει φόβος για μετάδοση και διασπορά της νόσου από τα ζώα συντροφιάς στους ανθρώπους.

Μην εγκαταλείπετε τα ζώα σας. Προστατέψτε και φροντίστε τα ζώα σας. Δείξτε τους σεβασμό και αγάπη. Δεχτείτε τη δική τους ευγνωμοσύνη και αγάπη. Γιορτάστε με διαφορετικό τρόπο. Γεμίστε με διαφορετικές σκέψεις τη μέρα αυτή.

Ένα αδέσποτο ζώο κρύβει πάντα μέσα του τη λαχτάρα για το φαγητό, για το νερό, για την αγάπη, για τη φροντίδα. Και πάντα κινδυνεύει!


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας. Συγκεκριμένα, δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος και τα πέντε τελευταία ονόματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με απο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συνέθεταν σφοδροί άνεμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με αποτέλεσμα τον τραυματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
Image
Image

Search