ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορωνοϊός: Παράπλευρα οφέλη

Καθώς συνειδητοποιούμε όλοι ότι η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πολύ δρόμο μέχρι να κερδηθεί, χρειαζόμαστε επειγόντως κάποια θετικά αντίβαρα που θα μαλακώσουν τον πόνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν και την αγωνία μας για το μέλλον και θα έλθουν ιαματικά να επιβεβαιώσουν το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Μια παρηγοριά στραμμένη στο μέλλον που θα οπλίζει το παρόν με λίγη αναγκαία αισιοδοξία και θα επενδύει το τέλος της δοκιμασίας με βάσιμες προσδοκίες.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα θα είναι μάλλον ευφημισμός να μιλάμε για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία ,μετά το τέλος της πανδημίας. Θα πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Είναι κατά συνέπεια αναγκαίο η Ευρώπη που αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής θύμα της πανδημίας να επιδιώξει να αναστηλώσει την αποσαθρωμένη από τον κορωνοϊό οικονομία και κοινωνία της.

Τα ακλόνητα δόγματα του παρελθόντος ,τα οποία καμία σώφρων και λογική πολιτική ένσταση δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπίσει στην προ κορωνοϊού εποχή, θα συμπιεστούν από τις στάχτες που καθημερινά παράγει η πανδημία .

Το δημοσιονομικό αρχιτεκτόνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν υποστεί αλλαγές θα καταρρεύσει. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας θα μεταβληθεί δραματικά λόγω της δραματικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τα πλεονάσματα , οι προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος αν δεν ξανατεθούν επί τάπητος στην μετά κορωνοϊό Ευρωπαϊκή Ένωση ,θα απειλήσουν αυτή τη φορά υπαρξιακά τα θεμέλιά της.

Η έκταση και το εύρος των αναθεωρήσεων δεν είναι δεδομένα. Αποτελούν ήδη πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης. Όμως τα δεδομένα είναι ριζικά διαφορετικά και τα περιθώρια για συνέχιση της δημοσιονομικής ασφυξίας ανύπαρκτα. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα σε αυτό το «βομβαρδισμένο» τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σοβαρότητα και ευθύνη να συμμετάσχει στην χάραξη ενός νέου Μάαστριχτ με στόχο βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για την χώρα μας και την Ευρώπη.

Και αυτή η προοπτική είναι βάσιμα ελπιδοφόρα και αισιόδοξη. Αν δεν συνοδευτεί από την συγκατάνευση της Γερμανίας και των κρατών επιρροής, τότε κανένας φιλοευρωπαϊσμός όχι απλώς δεν θα αρκεί, αλλά δεν θα υφίσταται ώστε να ανακόψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα αναπτυχθούν και στις πιο φιλοευρωπαϊκές κοινωνίες

Από την άλλη μερια του Ατλαντικού η πανδημία αναδεικνύει τα αληθινό πρόσωπο μιας ηγεσίας που επιδιώκει να γυρίσει τις ΗΠΑ στο βαθύ παρελθόν του 17ου αιώνα όταν πουριτανοί προσκυνητές αποικούσαν τη νέα γη με σκοπό τη δημιουργία μιας περίκλειστης χώρας.

Η αρχική υποτίμηση του κινδύνου από τον Τραμπ, σε συνδυασμό με την μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, έχει τσαλακώσει το ηγετικό του προφίλ στο δρόμο για την επανεκλογή του τον προσεχή Νοέμβριο. Ας ευχηθούμε να διαμορφωθεί στις ΗΠΑ μια νέα πλειοψηφία , όχι μέσα από εκατόμβες θυμάτων του ιού, αλλά μέσα από τον εσωτερικό αναστοχασμό των Αμερικάνων πολιτών, την εγρήγορσή τους και την επανεκτίμηση του ρόλου που θέλουν η χώρα τους να διαδραματίσει διεθνώς.

Κοιτάζοντας την μικρή εικόνα του καθένα μας η δοκιμασία της πανδημίας έφερε με δραματικό αλλά απίστευτα χρήσιμο τρόπο στην επιφάνεια έννοιες όπως η ατομική ευθύνη, η κοινωνική συνείδηση και η ενσυναίσθηση. Ο εγκλεισμός ευνοεί τον αναστοχασμό και την περίσκεψη .

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του, ένα νησί ακέραιο και ξεχωριστό ...ο θάνατος του κάθε ανθρώπου λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Γι αυτό μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιόν χτυπά η καμπάνα, για σένα χτυπά.»

Οι στίχοι αυτοί του Τζων Ντον που ,αιώνες αφότου γράφτηκαν, δάνεισαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ τον τίτλο για ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του αναδεικνύουν τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της ευθύνης. Αν η τραγωδία της πανδημίας τις επαναφέρει στην καθημερινότητά μας , το όφελος θα είναι μεγάλο.

Μιλένα Αποστολάκη

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι Ελληνίδα πολιτικός, δικηγόρος και πρώην βουλευτής Β΄ Αθήνας. Ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search