ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί κακοποίησης... της αλήθειας

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ*


Ένα παιδάκι γεννημένο με μικροκεφαλία, μια βασανισμένη ψυχούλα που είχε χαμένο το παιχνίδι από τα αποδυτήρια, στάθηκε ο βωμός ευκαιρίας για άλλη μία ανθρωποθυσία. Βλέπεις στην δίνη του εμφυλίου, στα πληρωμένα δουλεμπορικά περάσματα της ανατολής και στις φουρτούνες του Αιγαίου ή τις λάσπες του Έβρου δεν προβλέπεται προγεννητικός έλεγχος… 1-0.
Γεννήθηκε πρόσφυγας, παγιδευμένη σε μια χώρα αφιλόξενη και εχθρική, "λαθροπιθήκι" θα την έλεγαν πολλοί αν είχε μεγαλώσει, 2-0.
Έζησε, όσο πρόλαβε, σε ένα μικρό διαμέρισμα χάριν περίπου ελεημοσύνης και η ζωή της μικρά διαλείμματα ανάμεσα σε αλλεπάλληλες, καταιγιστικές, επιληπτικές κρίσεις… μια αδιάκοπη ηλεκτρική καταιγίδα στο κεφάλι της, 3-0.
Οι γονείς της, τα "λαθροπιθήκια", παρατημένοι από θεό και άνθρωπο, προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σώζεται, με ένα "στυλό" ορθικής έγχυσης στο χέρι, χορηγήσεις κάθε τρεις και λίγο, μα ο έλεγχος των κρίσεων ανεπαρκής εκ φύσεως της διαμαρτίας, το δράμα τους σκληρό, 4-0.
Απεβίωσε, 5-0 θα πεις και λήξη. Εμ δε!
Γιατί η πλοκή ξεκινάει εκεί ακριβώς που θα έπρεπε να τελειώσει. Ξεκινάει με έναν άδικο θάνατο και ένα υπόστρωμα τρομερής προκατάληψης, μιας προσμονής και λαχτάρας για κυνήγι μαγισσών, δράκων και τεράτων, μιας αισχρής έλλειψης επαγγελματισμού από ανθρώπους που εκτελούν λειτουργήματα. Ο πρωκτός του μωρού βρέθηκε τραυματισμένος από μια αδέξια κίνηση στην χρήση του σκευάσματος - και πριν κουνήσεις δάχτυλο, φίλε αναγνώστη, θυμήσου πόσες φορές διάβασες απύθμενες βλακείες περί γυρίσματος γλώσσας, στυλούς, κουτάλια ή και δάχτυλα σε στόματα, "σωτήριες" (στην αλήθεια παρολίγον φονικές) παρεμβάσεις από "πολιτισμένους" και από "γνωστικούς". Προσπάθησε λοιπόν να αισθανθείς τον πανικό και την απελπισία, 4 η ώρα το πρωί, απομονωμένος και ξένος, "λαθροπίθηκας", που πρέπει να σώσεις το βασανισμένο το παιδί σου. Όχι μόνο δημιουργήθηκε μια υποψία, παρά τις εξηγήσεις των γονιών - ίσως και πράγμα λογικό, ζούμε εξάλλου μια εποχή τερατολογική - μα έκρινε σκόπιμο ο εξετάζων να μιλήσει στις κάμερες με σιγουριά και αποστροφή μεγίστη! Πριν από ιατροδικαστικά πορίσματα, πριν από απολογίες, πριν από οτιδήποτε. Όλα στην φόρα και η μήνις τεράστια!
Άλλο που δεν ήθελαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ - ο εντυπωσιασμός, το εμπόριο τρόμου και φρίκης είναι χρόνια τώρα το ενημερωτικό πεδίο εκλογής τους, μέγιστη απόδοση με ελάχιστη βάσανο.
Ποιός έλεγχος της πληροφορίας;
Ποιά διερεύνηση της αλήθειας;
Ποιά εγκράτεια στην κρίση;
Παλιομοδίτικοι ορισμοί της Δημοσιογραφίας λένε… Ποσοτικές μετρήσεις, τηλεθέαση, sensationalism και clickbait απαντούνε οι "μοδέρνοι". Άλλο που δεν ήθελαν οι μισάνθρωποι και οι ρατσιστές, φανεροί μα και κρυφοί, λαμπρότατο "επιχείρημα" περιπτωσιολογίας (όπερ άκυρο εκ προοιμίου μα τόσο σύνηθες) για απολίτιστους βαρβάρους, δίποδα τέρατα δίχως ιερό και όσιο… βολικούς δαίμονες κατά παραγγελία αντί των πραγματικών, των επώδυνων συναισθηματικά παραδεκτών και δύσκολα αντιμετωπίσιμων.
Άλλο που δεν ήθελαν και οι υπόλοιποι, οι απλοί, οι πολλοί, να οδηγήσουν εν χορώ και με τις δάδες ανά χείρας, το Τέρας στην πυρά, τον καλικάντζαρο στο ικρίωμα, να ξορκίσουν το κακό, να νιώσουνε αδιαφιλονίκητα καλύτεροι, Παλαδίνοι του Καλού, μια κοινοποίηση στα social - όσο πιο φρικαλέα η περιγραφή της τιμωρίας που αξίωναν τόσο περισσότερα τα like!
Αν η "ανατροπή" της αρχικής είδησης - στην ουσία η παρουσίαση δεδομένων που δεν επιβεβαιώνουν υποψίες και αυθαίρετες εικασίες, καμία ανατροπή της αλήθειας - σε στεναχώρησε κάπως αντί να σε κάνει να νιώσεις λίγο ντροπή για τον ρόλο και την στάση σου, αναζήτησε σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ενοχής ανήκεις. Ίσως έτσι αποφύγεις την δεύτερη κακοποίηση της αλήθειας, μιλώντας μας για κακοποίηση έστω μη σεξουαλική (γιατί εσύ ο μάγκας θα ήξερες να χορηγήσεις φάρμακο μη τραυματικά στο ορθό ενός βρέφους εν μέσω γενικευμένων τονικοκλονικών σπασμών, αλίμονο!) ή την στυγνή δολοφονία της αλήθειας μέσω συνωμοσιολογικών σεναρίων περί "κουκουλώματος" και Σόρος και Ψώρος και τρία πουλάκια!
Ναι, δυστυχώς ήδη διαβάζω κάτι τέτοιες λιπόψυχες "αναλύσεις" προκειμένου να προστατευθεί η συναισθηματική κουβερτούλα κάποιων που δεν θέλουν να παραδεχτούν πως υπήρξαν επιπόλαιοι και φταίχτες.
Αν η "ανατροπή" σε έκανε να νιώσεις ανακούφιση, γιατί τελικά η κοινωνία μας βίωσε ένα τερατούργημα λιγότερο από αυτά που είχαμε μετρημένα, σε χαιρετίζω Άνθρωπε. Αγωνίσου να μην αλλάξεις, σε χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ!

* Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός-νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την όλη κατάσταση μετά και τα περιοριστικά μέτρα πολιτικής προστασίας που επιβλήθηκαν στους δύο οικισμούς», τόνισ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και όλα παγκοσμίως κινούνται γύρω από την πανδημία. Ο αθλητισμός, όπως είναι φυσικό, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για πολλούς αθλητές, με την πάροδο της τετραετίας το ιαπωνικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένας στόχος που επιδιώχθηκε με μεγάλη θέληση, καθώς αποτελεί το ιδανικό βήμα αποχαι . . .
LIFE STYLE

Μια φωτογραφία με τον Giorgio Armani από το κατάστημά του στο Μιλάνο έχει κατακλύσει το διαδίκτυο με αφορμή και την πρωτοβουλία του, τα εργοστάσιά του να παράγουν ιατρικές στολές μ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τρεις κλοπές που διαπράχθηκαν, σε οικία στη Νέα Φιγαλεία, Ηλείας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σε σχέση με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών όσον αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης έκανε τη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένα από τα αστυνομικά "μπλόκα" για την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, στήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Πάτρα, έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.    Αστυνομικοί σταματούσαν τα οχήμ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search