ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δημόσιο "ευχαριστώ" στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Της
Ασπασίας Ρηγοπούλου*

Ακούσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΕΣ, από τον τοπικό πρόεδρο Γιώργο Νιάρο, ότι οι εθελοντές της Πάτρας διέθεσαν τη χρονιά που μας πέρασε 68.718 ώρες προσφοράς προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Το νούμερο είναι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το καθημερινό μας κυνήγι με το χρόνο, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το που και το πώς διατέθηκε ο χρόνος αυτός.

Προφανώς οι ώρες αυτές διατέθηκαν από τον προσωπικό χρόνο του κάθε εθελοντή με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον άνθρωπο. Διατέθηκαν για να απαλυνθεί ο πόνος του αδυνάτου, για να βοηθηθεί ο μοναχικός άνθρωπος, να υποστηριχτεί λειτουργικά μία κοινωνική δομή, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε μία φυσική καταστροφή. Οι συνθήκες προσφοράς της βοήθειας είναι από δύσκολες έως πάρα πολύ δύσκολες. Ανταμοιβή, όπως οι ίδιοι οι εθελοντές επισημαίνουν, το χαμόγελο και η αγκαλιά του ανθρώπου που του κράτησαν το χέρι και τον τράβηξαν στη ζωή. Του ανθρώπου που ζούσε μέσα σ’ ένα σκοτεινό τούνελ και τον έβγαλαν στο φως. Άλλωστε προσφορά και αλληλεγγύη σημαίνει κατάθεση ψυχής χωρίς να προσδοκάς ή να περιμένεις κάτι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η κοινωνία να αναγνωρίζει και να ευχαριστεί αυτή την ξεχωριστή στρατιά των εθελοντών. Κι αυτό διότι ο εθελοντισμός δεν είναι δεδομένος ούτε αυτονόητος. Αυτός που τον υπηρετεί έχει κάνει μία προσωπική υπέρβαση. Έχει βγει από τα όρια που του καθορίζει το εγώ του. Διακατέχεται από ενσυναίσθηση και αλτρουισμό. Ακουμπάει το βλέμμα του με ευαισθησία σε κάθε τι γύρω του και σταματάει εκεί που διαπιστώνει την ανάγκη του συνανθρώπου. Αγωνιά και πασχίζει να την καλύψει ακόμα και με προσωπικό κόστος το οποίο ξεπληρώνει με την ηθική ικανοποίηση που τον πλημμυρίζει όταν η αποστολή  φτάνει στο τέλος.
 
   Τους οφείλουμε το δημόσιο «ευχαριστώ» και στο βαθμό που μπορεί ο καθένας τη βοήθεια για να εξασφαλίζουν τα μέσα για την ανεμπόδιστη παροχή αυτής της βοήθειας.               


* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 Μετά τα συμβάντα του αγώνα χάντμπολ της Ακαδημίας των Σπορ  με τον Ποσειδών Λουτρακίου στην Πάτρα με  αρνητικό πρωταγωνιστή τον Πατρινό διαιτητή κ. Γεώργιο Αβράμη, ο οποίος με τις . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για τον σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την ανάπλαση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς και του περιβάλλοντος χώρου, ενημερώθηκαν σήμερα Τρίτ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 H ημέρα που όλοι οι Πατρινοί περιμένουν φτάνει. Λόγω του ξεχωριστού χαρακτήρα που έχει στην Πάτρα η Αποκριά, η Tσικνοπέμπτη αποτελεί μια ιδιαίτερη ολοήμερη πάνδημη γιορτή που μετα . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέλη της προανακριτικής έφτασαν στην ΓΑΔΑ αλλά ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν εμφανίστηκε ποτέ.   Την βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» προκειμένου . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για τον σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την ανάπλαση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς και του περιβάλλοντος χώρου, ενημερώθηκαν σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 202
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αχαΐας δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων περιοχής Πατρών και τη Στέγη Γ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Oλοκληρώθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι η πρώτη φάση του Θεματικού Πάρκου, όπου εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 360 μαθητές Το θεματικό πάρκο συνδιοργανώνεται από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυν
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search