ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασθενείς και Γιατροί: Ερμαια τρωκτικών

Του Κώστα Κούκιου*

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τρόπο άσκησης όλων των επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα οι νεότεροι έχουν πληγεί αισθητά οικονομικά, χάνοντας κάθε δυνατότητα χρηματικής αποταμίευσης για τις δυσχερείς εκείνες στιγμές του μέλλοντος, οι οποίες θα το απαιτήσουν. Οι συνθήκες αυτές ωθούν μια μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης χρημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, συναντούμε σχεδόν καθημερινά πλέον, μια περίπτωση που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τα τελευταία έτη, εν όψει οικονομικής κρίσης. Δικηγόροι, ακροβατώντας σε νομικά τερτίπια να λασπολογούν εις βάρος νοσοκομείων και γιατρών, να κατηγορούν υβρίζοντας επαγγελματίες υγείας, χωρίς ορθές αποδείξεις, παραποιώντας στοιχεία και γεγονότα, βασιζόμενοι στην ανέχεια των υγειονομικών. Μια ανέχεια που έχει τις ρίζες της όχι στην αδυναμία αντιπαράθεσης και την ηττοπάθεια, αλλά στις προτεραιότητες και τις αξίες ζωής τους, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μάχη για την υγεία των ασθενών τους στην αρένα του Νοσοκομείου, και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Την ίδια στιγμή που οι νοσοκομειακοί υγειονομικοί αφιερώνουν 10 με 15 ώρες ημερησίως (εκτός εικοσιτετράωρων εφημεριών) στο νοσοκομείο, καιροσκόποι δικηγόροι εκμεταλλεύονται τους οικείους των ασθενών, οι οποίοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, και δράττουν αυτήν τη στιγμή αδυναμίας τους πείθοντας τους με τα νομικά τους φληναφήματα να ενδώσουν, υποκινούμενοι ξεκάθαρα από άκρατο οικονομικό συμφέρον.

Ποιος ευτελίζει άραγε την επιστήμη και την ανθρώπινη ύπαρξη; Οι υγειονομικοί που θυσιάζουν καθημερινά ό,τι ψυχικό απόθεμα έχει απομείνει, που ανταλλάσσουν τη δική τους κόπωση (μια βόλτα στους διαδρόμους του νοσοκομείου θα σας πείσει μόλις αντικρύσετε τα πρόσωπά τους) με την ικανοποίηση την ώρα του εξιτηρίου των ασθενών τους, που στερούνται της δικής τους οικογένειας και αγαπημένων τους προσώπων προκειμένου να επιστρέψουν οι ασθενείς υγιείς ξανά πίσω στη δική τους οικογένεια; Ή μήπως εκείνα τα άτομα (συγχωρέστε με, μου είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσω τον όρο «άνθρωποι»), που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και πολεμούν όσους προσπαθούν να τον απαλύνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την χρηματική αδηφαγία τους;

Σε μια περίοδο που φαντάζει σκηνή πολέμου, οι υγειονομικοί, με την αγωνία της λήξης της πανδημίας, αψηφώντας τους φόβους τους και βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των ασθενών παραμένουν στην πρώτη γραμμή, μαχόμενοι έχοντας στα χέρια τους φαρέτρα τα λιγοστά όπλα που τους παρέχει η πολιτεία, μα πάνω από όλα με σθένος και αδιάφθορο ενδιαφέρον για τον ασθενή τους. Την ίδια στιγμή κάποιοι επιτήδειοι νομικοί, προφασιζόμενοι κοινωνική ευαισθησία συκοφαντούν το έργο των γιατρών, ξεχνώντας ότι υπάρχουν ακόμη επιστήμονες που τηρούν τον όρκο που δώσανε κατά τη λήψη του πτυχίου τους.

«… Διαιτήμασί τε χρήσομαι επ' ωφελεία καμνόντων κατά δύναμιν και κρίσιν εμήν, επί δηλήσει δε και αδικία είρξειν…» (…Ασθενείς και γιατροί έρμαια τρωκτικών…)

Αφορμή του άρθρου αυτού  αποτελεί η καθ' όλα ψευδής, υβριστική και μη στοιχειοθετημένη τοποθέτηση δικηγόρων που αναρτώνται σε  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα πλαίσια «υπεράσπισης» ασθενών που νοσηλεύονται σε Covid κλινική του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας». Κατά πόσο μπορεί ένας φερόμενος ως εκπρόσωπος του νόμου να τοποθετείται τοιουτοτρόπως, ενώ αγνοεί παντελώς βασικότατα στοιχεία όπως το είδος της αγωγής και το χρονικό διάστημα χορήγησής της, την εξέλιξη και πορεία της νόσου και πολλά άλλα.

Επειδή όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από «ευφυήματα ενός «έγκριτου» κατά τα άλλα νομικού, επιφυλασσόμεθα να στραφούμε εναντίον όσων ευθύνονται για όσα γράφτηκαν. Πλημμυρίσαμε από αισθήματα φρίκης και αγανάκτησης για τα αισχρά ψεύδη που διαβάσαμε. Μα κυρίως νιώσαμε λύπη και ντροπή για λογαριασμό εκείνων που στο βωμό του κέρδους καταδυναστεύουν ανθρώπους και οικογένειες, ευτελίζοντας το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την Υγεία.

Πόσο κοστολογείτε την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας άραγε;

«Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε» (πολλά και ανόσια κακουργήματα έχουν γίνει για το χρήμα) Πλάτων

*O Κων. Κούκιος είναι συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε η κ. Γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, την παρασμένη Παρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

                   Τήν Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ, ἑόρτασε ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν «Παναγία ἡ Βοήθεια».             Ὁ Ἱερός Ναός κοσμεῖ τόν αὒλειο χῶρο τοῦ μεγάλου αὐτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

      Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν ήδη η πρώτη υποβρύχια αυτοψ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search