ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποσωληνοποίηση από τη στασιμότητα του κτιριολογικού προβλήματος των νηπιαγωγείων της Πάτρας

Του Τάσου  Σταυρογιαννόπουλου*  

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των νηπιαγωγείων του Δήμου της Πάτρας εξακολουθεί να παραμένει οξύ, με αποτέλεσμα η φοίτηση των παιδιών σε αυτά ενίοτε να γίνεται σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Οι εγγραφές των μαθητών για την επόμενη σχολική χρονιά, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, έφεραν πάλι στην επιφάνεια το κτιριολογικό ζήτημα των σχολείων της πόλης μας.

Δεν είναι ασύνηθες το γεγονός πολλοί γονείς να προβληματίζονται και να στεναχωριούνται από την πρώτη επαφή τους με τους σχολικούς χώρους, που θα φοιτήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο τα παιδιά τους.

Μια επιστολή - κραυγή αγωνίας, που λάβαμε από μητέρα μαθητή  για τα όσα αντίκρισε στο χώρο που πήγε να εγγράψει το παιδί της σε κεντρικό νηπιαγωγείο της πόλης, απεικονίζει τη φρικτή πραγματικότητα αρκετών σχολικών κτιρίων της πόλης μας.

Αναμφίβολα η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής ως υποχρεωτικής μετά από πολύχρονους αγώνες των εκπαιδευτικών, αποτελεί θετική έκβαση για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και δικαίωση για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η ικανοποίηση, ωστόσο, από αυτή τη θετική εξέλιξη για την υποχρεωτική διετή φοίτηση των μικρών μαθητών στο νηπιαγωγείο μετριάζεται από τον προβληματισμό για το γεγονός πως απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική αναβάθμιση της φοίτησης και αγωγής στην προσχολική ηλικία(ασφαλής σχολική στέγη, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.).

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αχαΐας δώσαμε έμφαση σε αυτό το χρόνιο ζήτημα, που ταλανίζει την πόλη μας προς κάθε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε στο Δήμο της πόλης μας ως άμεσης προτεραιότητα ζήτημα την κατασκευή νέων διδακτηρίων ή τη μεταστέγαση όσων είναι ακατάλληλα για σχολική χρήση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα από πλευράς Δήμου Πατρέων γύρω από την αναζήτηση λύσεων στο στεγαστικό ζήτημα των σχολείων. Η πρόοδος στην ανέγερση νέου διδακτηρίου του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, η καλή προοπτική για τη διαδικασία ανέγερσης σχολείου στον Αγιο Βασίλειο η δυνατότητα επέκτασης του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Ακταίου, η προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για μεταστέγαση ορισμένων νηπιαγωγείων σε καλύτερα κτίρια αποτελούν θετικά σημάδια.

Ωστόσο, απαιτείται άμεση αποσωληνοποίηση από τη χρόνια στασιμότητα του κτιριολογικού προβλήματος των νηπιαγωγείων της Πάτρας. Τα νηπιαγωγεία μας υποφέρουν και εκείνο που απαιτείται είναι άμεσος σχεδιασμός και διεκδίκηση κατασκευής νέων διδακτηρίων ή μεταστέγαση των νηπιαγωγείων εκείνων που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια το συντομότερο δυνατό σε καλύτερους και ασφαλείς χώρους.

Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί και οι γονείς των μαθητών μας έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους. Οι σημερινές κτιριακές συνθήκες δεν προσιδιάζουν με τις ανάγκες ασφαλούς και γόνιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που απαιτείται για τα παιδιά μας.   

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έγραφε «γκρεμίστε την Εκκλησία για να κάμετε το σχολείο».  Οι δυσκολίες, βέβαια, με το κτιριακό ζήτημα των νηπιαγωγείων είναι πολλές. Ωστόσο, οι ασφαλείς και καλαίσθητοι σχολικοί χώροι απαιτείται να αποτελέσουν διεκδίκηση και λύση πρώτης προτεραιότητας.


*Ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος είναι διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε η κ. Γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν όλο του κορμί ήταν χτυπημένο από τις σφαίρες. Αυτό "δείχνει" μεταξύ άλλων το πόρισμα του Ιατροδικαστή Πατρών για την άγρια δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, την παρασμένη Παρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

                   Τήν Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ, ἑόρτασε ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν «Παναγία ἡ Βοήθεια».             Ὁ Ἱερός Ναός κοσμεῖ τόν αὒλειο χῶρο τοῦ μεγάλου αὐτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

      Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν ήδη η πρώτη υποβρύχια αυτοψ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search