ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φινλανδία: Η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο

Τις προάλλες άκουσα στην τηλεόραση ότι σε μία έρευνα η Φινλανδία κατετάγη ως η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα μόλις στην 68η θέση.

Με προβλημάτισε αυτή η είδηση, απόρησα πώς μία χώρα με πολικό κλίμα και με ελάχιστο ήλιο βρίσκεται στη πρώτη θέση και η χώρα μας με τη θάλασσα, τη μεγάλη ηλιοφάνεια, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα να είναι τόσο πίσω στη σχετική κατάταξη. Ως γνωστό η γεωγραφική θέση μιας περιοχής και το κλίμα επηρεάζει και τη ψυχολογία των κατοίκων.

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και συλλέγοντας στοιχεία για τη Φινλανδία, διαπίστωσα ότι η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.

Τα σχολεία είναι δημόσια και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Δεν υπάρχουν ελίτ σχολεία, ούτε πολλών ταχυτήτων και δεν διαλέγει ο μαθητής σε ποιο σχολείο θα πάει, πηγαίνει σε εκείνο που είναι πιο κοντά στο σπίτι του.

Ολη η δουλειά για το μαθητή γίνεται στο σχολείο και έτσι ο μαθητής έχει στο σπίτι του ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα.

Ο σκοπός του σχολείου δεν είναι να προετοιμάσει τον μαθητή για τις εξετάσεις αλλά για την ζωή και γι' αυτό εξετάσεις δίνουν οι μαθητές μόνο στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι βαθμοί στο Δημοτικό είναι «μπορείς και καλύτερα» ή «τέλεια».

Οι μαθητές σε κάθε τμήμα είναι λίγοι, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ασχοληθεί προσωπικά με κάθε μαθητή.

Οι μαθητές λειτουργούν κατά ομάδες συνεργάζονται, εάν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να κάνουν και μάθημα έξω στο φυσικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί γίνονται οι καλύτεροι μαθητές, έχουν το ίδιο ίσως και περισσότερο κοινωνικό κύρος και αναγνώριση με τους γιατρούς και δικηγόρους και ο μέσος μισθός τους είναι γύρω στα 3.500 ευρώ το μήνα.

Αν μία χώρα λοιπόν έχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε έχει μορφωμένους πολίτες και ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο.

Και κάτι άλλο που είδα στο διαδίκτυο και απεικονίζει τη νοοτροπία και το επίπεδο των πολιτών εκεί: Ο πρωθυπουργός της χώρας άργησε να πάει σε μία βιβλιοπαρουσίαση, και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Πήρε το βιβλίο του και κάθισε στο τέλος στα σκαλοπάτια μαζί με τους τελευταίους αργοπορημένους πολίτες.

Στην Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση υπάρχουν θέσεις επισήμων και ειδικές προσφωνήσεις για τους επισήμους.

Η παιδεία λοιπόν είναι το πρώτιστο αγαθό για την ευημερία μιας χώρας, καθώς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν τον λαό και όχι ο λαός να υπηρετεί τους πολιτικούς.

* Ο Γιώργος Πλούμης είναι εκπαιδευτικός-συγγραφέας.  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., και πάνω από το μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους, ενώ βρίσκεται στ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών, και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε η καταβολή από το Δημόσιο να πρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο του Delphi Economic Forum, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Όπως δήλωσε η κ. Γ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ως ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων είναι κρατούμενοι από το Μεγάλο Σάββατο ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο φυσικοί αυτουργοί των σκηνοθετημένων επιθέσεων, σύμφωνα με το κατηγορητή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

                   Τήν Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ, ἑόρτασε ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν «Παναγία ἡ Βοήθεια».             Ὁ Ἱερός Ναός κοσμεῖ τόν αὒλειο χῶρο τοῦ μεγάλου αὐτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

      Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμανιού της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν ήδη η πρώτη υποβρύχια αυτοψ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 39 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 31 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 8.570 rapid test και ανευρέθηκα
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search