ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα λάθη της

 

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΛΑ*

 

 

 

Στη καρδιά  της  πανδημίας, με την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να ψυχορραγεί, η κυβέρνηση διαθέτει μια αντίληψη ράβε ξήλωνε, χωρίς αποτέλεσμα. Σπάει κάθε ρεκόρ υποκριτικής και θράσους. Ανήμπορη να προχωρήσει σε  πραγματική στήριξη στην μικρομεσαία επιχείρηση. Οι  καθυστερημένες εξαγγελίες της δεν καλύπτουν τις ανάγκες των  επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται. Ιδιαίτερα, αν δεν ληφθεί πρόνοια για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων,  οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δυστυχώς, η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις, εντείνει το καθεστώς ασφυξίας προς την μικρομεσαία επιχείρηση, αδιαφορώντας για την απειλή των μαζικών λουκέτων και την ανεργία. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση απλά να μεταφέρει τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5  δις. ευρώ) στο 2022, οφείλει το σύνολο των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που είναι  συνολικά 145 δις.0 ευρώ.   

 

α) Με νόμο να προχωρήσει σε περισσότερες από 120 δόσεις και βέβαια το αναγκαίο κούρεμα των υποχρεώσεων πάνω από το 30%.  

 

β) Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για λιανεμπόριο-εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση.  

 

γ) Με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου.  

 

δ) Την αναβολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 6 μήνες.

 

ε) Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών.  

 

Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια. Ωστόσο η κυβέρνηση, κατευθύνει τους πόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν οι τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει. Και μιλάει μόνο για το Πρόγραμμα Γέφυρα. Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεω στο πρόγραμμα Γέφυρα, θα πρέπει οι τράπεζες να μην επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Γιατί αν συνεχίσουν να μένουν ασύδοτες, θα αφεθούν στην τύχη τους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων. Οφείλει λοιπόν, η κυβέρνηση πριν είναι να αργά να αντιληφθεί πως η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, καθώς η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της.   

 

Τα έως τώρα μέτρα απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό. Επισημαίνουμε επίσης, ότι ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε προφητείες για το πότε θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία. Η πανδημία είναι ένα πρόσχημα της κυβέρνησης για να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό προαναγγέλλουν οι εκθέσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αντιληφθεί πως χωρίς την μικρομεσαία επιχείρηση, Οικονομική Ανάπτυξη δεν μπορεί να  υπάρξει.

 

*Ο Δημήτρης Κόκλας είναι μέλος του τομέα Μικρομεσαίας Επιχείρησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυσπιστία για το εμβόλιο της AstraZeneca παρατηρείται 8στην Αιτωλοακαρνανία, θέμα που έχει απασχολήσει όλο τον κόσμο μετά τις αναφορές για περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενας νέος εμπρησμός αυτοκινήτου έλαβε χώρα τα ξημερώματα στην Παραλία Πατρών. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στην οδό Σικελιανού και Περικλή Παπαδόπουλου στην Παραλία Πατρών ση . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σύμμαχοι και μέλη μιας ‘φιλόδοξης Ευρώπης’, που μοιράζονται κοινά οράματα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ιταλία», δήλωσε από την Ιταλία, ο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυσπιστία για το εμβόλιο της AstraZeneca παρατηρείται 8στην Αιτωλοακαρνανία, θέμα που έχει απασχολήσει όλο τον κόσμο μετά τις αναφορές για περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία, χαμηλά δηλα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Χθες, Τετάρτη 14 Απριλίο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, σχετικά με την ανάγκη παράτασης των μισθ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search