ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα λάθη της

 

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΛΑ*

 

 

 

Στη καρδιά  της  πανδημίας, με την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να ψυχορραγεί, η κυβέρνηση διαθέτει μια αντίληψη ράβε ξήλωνε, χωρίς αποτέλεσμα. Σπάει κάθε ρεκόρ υποκριτικής και θράσους. Ανήμπορη να προχωρήσει σε  πραγματική στήριξη στην μικρομεσαία επιχείρηση. Οι  καθυστερημένες εξαγγελίες της δεν καλύπτουν τις ανάγκες των  επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται. Ιδιαίτερα, αν δεν ληφθεί πρόνοια για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων,  οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δυστυχώς, η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις, εντείνει το καθεστώς ασφυξίας προς την μικρομεσαία επιχείρηση, αδιαφορώντας για την απειλή των μαζικών λουκέτων και την ανεργία. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση απλά να μεταφέρει τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5  δις. ευρώ) στο 2022, οφείλει το σύνολο των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που είναι  συνολικά 145 δις.0 ευρώ.   

 

α) Με νόμο να προχωρήσει σε περισσότερες από 120 δόσεις και βέβαια το αναγκαίο κούρεμα των υποχρεώσεων πάνω από το 30%.  

 

β) Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για λιανεμπόριο-εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση.  

 

γ) Με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου.  

 

δ) Την αναβολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 6 μήνες.

 

ε) Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών.  

 

Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια. Ωστόσο η κυβέρνηση, κατευθύνει τους πόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν οι τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει. Και μιλάει μόνο για το Πρόγραμμα Γέφυρα. Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεω στο πρόγραμμα Γέφυρα, θα πρέπει οι τράπεζες να μην επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Γιατί αν συνεχίσουν να μένουν ασύδοτες, θα αφεθούν στην τύχη τους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων. Οφείλει λοιπόν, η κυβέρνηση πριν είναι να αργά να αντιληφθεί πως η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, καθώς η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της.   

 

Τα έως τώρα μέτρα απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό. Επισημαίνουμε επίσης, ότι ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε προφητείες για το πότε θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία. Η πανδημία είναι ένα πρόσχημα της κυβέρνησης για να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό προαναγγέλλουν οι εκθέσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αντιληφθεί πως χωρίς την μικρομεσαία επιχείρηση, Οικονομική Ανάπτυξη δεν μπορεί να  υπάρξει.

 

*Ο Δημήτρης Κόκλας είναι μέλος του τομέα Μικρομεσαίας Επιχείρησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Αργεντινή ζήτησε από το ΝΑΤΟ να γίνει ένας από τους «παγκόσμιους εταίρους» της συμμαχίας για την ασφάλεια, δήλωσε  ο υπουργός Άμυνας Λουίς Πέτρι, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει στ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 13 Μαϊου θα γίνει τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της έκτακτ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, από όλα τα στελέχη που μετέχουν στο εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search