ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκηνοθέτες των δικών

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΤΣΑ *

Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, γινόμαστε μάρτυρες μιας δίκης που διαδραματίζεται έξω από τον φυσικό της χώρο, τις δικαστικές αίθουσες, δηλαδή. Παρ' όλα αυτά, σ' αυτή τη δίκη παρίστανται όλες οι πλευρές, όπως στις κανονικές δίκες: Α ντίδικοι, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, θύματα, εισαγγελέας και δικαστές. Μάλιστα, ένας και μόνο άνθρωπος επιχειρεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του περισσότερους του ενός ρόλους σκηνοθετώντας το προσωπικό του σενάριο ως προς την υπόθεση. Ο δικηγόρος που σκηνοθετεί τη δίκη τού σκηνοθέτη- πελάτη του.

Ετσι, ο συνήγορος έγινε εισαγγελέας και δικαστής, αφού προκαταλαμβάνοντας το δικαστήριο, αθώωσε τον πελάτη του. Και αυτό θα μπορούσε κανείς να το καταλάβει. Αυτό που δεν μπορεί, όμως, να παραβλέψει κάποιος είναι οι σοφιστείες, οι γνωστικές πλάνες και κυρίως, η αήθης επίθεση κατά των θυμάτων, στις οποίες κατέφυγε.

Αρχικά, ο ευφάνταστος σεναριογράφος-σκηνοθέτης-συνήγορος παρουσίασε το αφήγημα του εξιλαστήριου θύματος για τον πελάτη του, ο οποίος υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε ερήμην του, για να δοθεί πλήγμα στην υπουργό από τους «εχθρούς» της. Βέβαια, δεν εξηγεί γιατί η ίδια η υπουργός κατονομάζει ως «εχθρό» της τον πελάτη του.

Το πιο σοβαρό ολίσθημα όλων, όμως, είναι αυτή η περιώνυμη πλέον φράση του «επαγγελματία ομοφυλόφιλου». Ο όρος είναι κενός νοήματος. Υπάρχει και ο ερασιτέχνης, δηλαδή; Ο επαγγελματίας και ο ερασιτέχνης ετεροφυλόφιλος; Πρόκειται για έναν εξυπνακίστικο νεολογισμό, μια χονδροειδή κακοφτιαγμένη σοφιστεία, μια ad hominem επίθεση που αποσκοπεί στην συνδυαστική παρουσίαση των όρων «επαγγελματίας» και «ομοφυλόφιλος» προκειμένου να προκληθεί τεχνηέντως ανάδυση στερεοτυπικών ρατσιστικών αντιλήψεων σε βάρος των θυμάτων στο κοινό που παρακολουθεί.

Είναι καιρός να σταθούμε με κριτικό λόγο απέναντι στις αμοραλιστικές σοφιστείες και γενικότερα σε όσα λέγονται εκ των προτέρων και εκτός της δικαστικής αίθουσας για την υπόθεση και να αναλογιστούμε ότι τα θύματα βιασμού και κακοποίησης είναι πάντα «ερασιτέχνες» και ποτέ «επαγγελματίες».

* Η Ειρήνη Καλτσά είναι φιλόλογος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρει ότι: «Είναι πρωτοφανής η απόφαση της κυβέρνησης για συγκρότηση σώματος αστυνόμευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ οι φοιτητές είναι από . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοικούσα Επιτροπή στην 511η/12-4-2021 Συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση, σε προσωπικό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Το Δημαρχείο Αιγιαλείας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο τέως Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογία Υπολογιστών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γλαύκος Γαλανός. Η είδηση του θανάτου τους προκά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοικούσα Επιτροπή στην 511η/12-4-2021 Συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση, σε προσωπικότητες εγνωσμένου κύρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Το Δημαρχείο Αιγιαλείας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο τέως Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογία Υπολογιστών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γλαύκος Γαλανός. Η είδηση του θανάτου τους προκάλεσε έντονη θλίψη στ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search