ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτο εορταστικό γεγονός των 200 χρόνων η Επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

 

 

* Ο Γιάννης Μαντζελόπουλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

200 χρόνια από την 26η Ιανουαρίου 1821! Από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» (Βοστίτσα ονομάσθηκε από τους Σλάβους το Αίγιον, για πρώτη φορά από την αρχαιότητα «άλλαξε» όνομα).

Και στο Αίγιον, λοιπόν σήμερα 26 Ιανουαρίου, ο κορονοϊός -ένας άλλος εχθρός, σύγχρονος- δεν …κατάφερε να μην εορτασθεί το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, έστω και με λιτές εκδηλώσεις: Δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων (και τις δύο μέρες) δεν είναι και …λίγα, ουκ εν τω πολλώ…

Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν εορταζόταν καθόλου η επέτειος της ΜΣΒ Θυμάμαι πριν καμία δεκαριά χρόνια ένα παγερό βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, συγκεντρωθήκαμε τα μέλη του ΔΣ της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) στην Δημοτική Βιβλιοθήκη για να συζητήσουμε για την αξία, την σπουδαιότητα του γεγονότος, με παρόντες και αρκετούς άλλους φιλίστορες συμπολίτες, και να …αγωνισθούμε γι' αυτήν την ιστορική ημέρα.

Και να που από το 2018, με απόφαση της Πολιτείας, εορτάζεται ως Εορτή Επίσημη του Ελληνικού Κράτους (Τοπική Αργία) η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που διεξήχθη στην πόλη μας από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου 1821.

Εσχάτως, λοιπόν, η Ιστορία …έγειρε οριστικά την «πλάστιγγα» προς την άποψη, ότι η ΜΣΒ ήταν ουσιαστικά η Εναρξη των Διαδικασιών για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας από τους Τούρκους, που σε λιγότερο από δύο μήνες …ξέσπασε, πάλι σ' αυτά χώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη πόλις που απελευθερώθηκε ήταν πάλι η Βοστίτσα (απλώς δεν έγινε μάχη γιατί οι Τούρκοι, έντρομοι από το στράτευμα του Α. Λόντου έφυγαν μόνοι τους περνώντας δια θαλάσσης στην Ρούμελη). Ως προς την Πάτρα ο ίδιος ο Λόντος γράφει το καλοκαίρι του 1827 σε αναφορά του προς τον Θ. Κολοκοτρώνη τα ακόλουθα: «…Αμα λέγω αρξαμένου του Ιερού Αγώνος ειέβαλον εις τας Πάτρας με τετρακοσίους στρατιώτας (Βοστιτσάνους, φυσικά) συναγωνίσθην μετά των λοιπών εκεί ευρισκομένων Αρχιερέων τε και Προεστώτων, εξώσαμεν από όλη την πόλιν τους εχθρούς και τους αποκλείσαμε ένδον των τειχών του φρουρίου».

Αυτά βεβαίως, τώρα, στο ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ εορτασμό των 200 χρόνων, πρέπει να μην είναι το πρόταγμα εκάστης πόλεως Αχαϊκής ή άλλης. Κι αν το λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στις 25 ή στις 17 Μαρτίου 1821 δεν είναι τόσο κυρίαρχο! Λίγες μέρες δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων.

Και η ουσία είναι ότι οι σκλάβοι αποφάσισαν οριστικά το 1821 να ξεσηκωθούν, γι' αυτό και άρχισαν τις έμπρακτες προετοιμασίες.

Και έτσι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, έστω και καθυστερημένα, έλαβε στην Ιστορία την θέση που της άξιζε, την θέση που της αξίζει…

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 20:00, η μαραθώνια απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, ενώπιον της ανακρίτριας. Η απολογία του άλλοτε καλλιτεχν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη δημιουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού υπογράμμισε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα ε . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οι Εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας 2019 στον Δήμο Πατρέων αναφέρουν σε ανακοίνωση τους: Σε εφιάλτη μετατράπηκε το πρωί της Πέμπτης η εκδίκαση της προσωρινής διαταγής των 150 . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίγη υπομονή ακόμη συνέστησε στους πολίτες της χώρας, τη στιγμή που η Αττική βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του lockdown, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, νοσηλεύεται μία 15χρονη Αρχικά νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων με πονοκέφαλο και υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού το ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, με ανακοίνωσή του "καταδικάζει την προσπάθεια αποκλεισμού επαγγελματιών δημοσιογράφων από την κάλυψη της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ακινητοποιημένο από το μεσημέρι βρίσκεται έξω από το Νέο Λιμάνι, πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ιταλία - Πάτρα. Εξαιτίας της σημερινής κινητοποίησης δεν μπορεί να "δέσει" και να αποβιβάσει τους ταξι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search