ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μονόδρομος η συγκρότηση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου

Είναι κοινή παραδοχή ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα λειψυδρίας χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις απαιτήσεις υδρευτικής, αρδευτικής και βιομηχανικής κατανάλωσης.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι χρειάζεται ένα διαχειριστικό σχέδιο των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής, για όλες τις ανθρώπινες χρήσεις που προαναφέραμε, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων σε νερό και πρωτίστως, διατηρώντας την καλή και ισορροπημένη κατάσταση του περιβάλλοντος.

Φορέας διαχείρισης κοινωφελούς χαρακτήρα από τους δήμους κατά τα πρότυπα των ΔΕΥΑ ή κρατικός φορέας;

 Ο Διαδημοτικός φορέας:

- Θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός στρατηγικού χαρακτήρα βιώσιμης ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς, ύδρευση, αγροτικός τομέας, βιομηχανική παραγωγή.

-Γενναία μεταρρύθμιση, με συγχώνευση πολλών συναφών δημοτικών επιχειρήσεων και δομών, με εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες προσωπικό, με ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών και τελικά διαμόρφωση οικονομικότερης τιμής.

- Οικονομία κλίμακος με μείωση έως και κατάργηση των αντλήσεων.

- Ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών θα επέφερε κέρδη προς όφελος των καταναλωτών.

- Υποστήριξη αναπτυξιακών, τουριστικών πρωτοβουλιών για την ευρύτερη περιοχή του φράγματος, παράλληλα με δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων, θα αποτελούσε πόλο ανάπτυξης για την περιοχή.

 Στον αντίποδα αντιπαρέρχομαι τις λογικές άσπρου-μαύρου του κ. Πελετίδη και ας πάμε στην πρότασή του: δημιουργία κρατικού φορέα που θα παρέχει δωρεάν νερό σε ΟΛΟΥΣ ανά την χώρα δήμους!!!

-Ο φορέας αυτός θα μετακυλήσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας   στους πολίτες μέσω άμεσων ή έμμεσων φόρων επομένως ποιο το όφελος;

-Ο κίνδυνος το κράτος να παραδώσει το φορέα αυτό σε ιδιώτη είναι μεγαλύτερος από ότι να τον παραδώσει ένας διαδημοτικός φορέας τριών δήμων και περιφέρειας.

 

Το επιχείρημα κ. Πελετίδη ότι μέχρι το 2025 έχω εξασφαλίσει δωρεάν νερό:

- Δεν είναι αληθές. Ο ιδιώτης επιδοτείται για τη διαχείριση του φράγματος, από το κράτος με 8.741.000€ πού είναι χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των πατρινών.

-Τα χρήματα αυτά μπορούσε να τα διαχειριστεί ο διαδημοτικός φορέας. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, θα αποκτούσε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και οργανωτική δομή, ώστε να αναλάβει πλήρως μετά το 2025.

Ο διαδημοτικός φορέας θα παραχωρούσε δωρεάν νερό και θα εξοικονομούσε τουλάχιστον  4,5 εκατομμύρια ευρώ (αντλιοστάσια, ΔΕΗ- Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Ερύμανθος) ενώ ταυτόχρονα θα εισέπραττε από την πώληση νερού στη βιομηχανική ζώνη κ.α.

-Η λειτουργία του φορέα απαιτεί περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου και θα ξεκίναγε με κερδοφορία.

 

Να διευκρινίσουμε μία και καλή ότι ουδέποτε εμείς, μιλήσαμε για δημιουργία Α.Ε., αμαρτωλές κατά τον κ. Πελετίδη, ενώ εξαγνίζονται όταν ο ίδιος τις χρησιμοποιεί, όπως και μορφές ΣΔΙΤ (διαχείριση ανακύκλωσης από Α.Ε. στην πόλη μας, ΣΔΙΤ για το κτίριο του Κόλα).

Δεν είναι δυνατόν η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικεί από τη μία ανεξαρτησία αυτονομία και νέους πόρους από το κράτος και από την άλλη να ζητά περισσότερο εναγκαλισμό μέσω κρατισμού.

Αυτή είναι η αντίφαση μιας αδιέξοδης και συντηρητικής  πολιτικής, που δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες.

Το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να εντείνουμε τις  προσπάθειές για την  δημιουργία κοινωφελούς φορέα διαχείρισης του φράγματος, μια και ο κ. Πελετίδης με την διχαστική πολιτική του, έστρωσε το χαλί στην Νέα Δημοκρατία για να εγκαταστήσει ιδιώτη.

Γιώργος Ρώρος

Επικεφαλής της Ώρας Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που α . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19 μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ι . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αύξηση των ενέργων κρουσμάτων και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση παρουσίασε το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να έχει αυξηθεί και να εκτιμάται σε 12.00 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάπτυξη του ποδηλατικού αθλητισμού και τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, η οποία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εται
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

   Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας ΜάρκουΜάρκου και Σία Α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (driv
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search