ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίση και Δημοκρατία

του Χρήστου Βουλδή - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Μέλος Κινήματος Αλλαγής


Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας ζούμε μια κρίση παρατεταμένη. Πότε όμως έλειψαν οι κρίσεις και πότε συνάμα η ζωή έπαψε να είναι ωραία;

Καλώς η ζωή συνεχίζεται και μέσα στους πολέμους και μέσα στις κατοχές και μέσα στις δικτατορίες και προσπαθεί να βγει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την ελευθερία. Με αγώνα. Εκεί με μεγάλο σύμμαχο τη δημοκρατία προσπαθεί να κρατηθεί και να μην ξανακυλήσει σε τραυματικές καταστάσεις. Η δημοκρατία εδραιώνεται από το σύνταγμα και τη συνείδηση των πολιτών και έτσι ευνοείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η ελευθερία. Μέσα σε μια δημοκρατία παύουν τα προβλήματα; Είναι δεδομένη η ευημερία και η ευμάρεια; Όχι βέβαια. Είναι στόχοι επιθυμητοί για κάθε κοινωνία για τους οποίους προσπαθούμε.

Βλέπουμε όλοι τι γίνεται σε μια ισχυρή δημοκρατία όπως αυτή των Η.Π.Α μετά μια τετραετή θητεία και την πρόσφατη ήττα του απερχόμενου προέδρου. Το φανταζόταν κανείς πριν τέσσερα χρόνια; Φαντάζεται μήπως κανείς, έχοντας στο μυαλό τις τελευταίες εικόνες, τι θα γινόταν στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην περίπτωση του αντίθετου εκλογικού αποτελέσματος;

Η δημοκρατία είναι περισσότερο αναγκαία στις δύσκολες καταστάσεις, ειδικά τώρα που όλος ο πλανήτης διαχειρίζεται μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Απαιτείται διασφάλιση από το πολιτικό σύστημα και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενός υψηλού επιπέδου δημόσιου διαλόγου, δημόσιας αντιπαράθεσης και δημόσιας σύνθεσης επιχειρημάτων προς όφελος των πολιτών. Ούτε η ωραιοποίηση της δύσκολης κατάστασης βοηθά, ούτε ο μηδενισμός της προσπάθειας για επίλυση των προβλημάτων.

Σοβαρή και γόνιμη αντιπολίτευση είναι τροφή της δημοκρατίας. Καταστρατήγηση του Α.Σ.Ε.Π, αστυνομοκρατία και όχι φύλαξη υπό τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων, επιστροφή της αδιαφάνειας είτε αφορά την πλατφόρμα των εμβολιασμών, είτε την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών είναι ζητήματα σοβαρά που δεν προάγουν το κοινωνικό συμφέρον.

Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί οργάνωση και πόρους. Δεν είναι δεδομένο ότι η τύχη θα μας χαμογελά, ούτε ότι η πλάτη των υγειονομικών δεν θα λυγίσει. Οφείλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας σε συνδυασμό με περιορισμό του υγειονομικού φορτίου.

Είμαστε όλοι σύμμαχοι απέναντι στον κοινό εχθρό με υποχρέωση να καταθέτουμε τις προτάσεις εκείνες που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία, στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία  και να επισημαίνουμε έγκαιρα τις βελτιώσεις που είναι εφικτές.

Ο σχεδιασμόςτης νέας εποχής μετά την πανδημία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ξέρει ο πολίτης τι τον περιμένει. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως θα επιβιώσει σήμερα , το δεύτερο και επόμενο είναι πως θα επιβιώσει και θα ορθοποδήσει αύριο.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι στην αντάρα και στη δυσκολία η κρίση βαθαίνει και  παρατείνεται διότι παρεισφρέουν αντιδημοκρατικά ζιζάνια , προσωπικά ή κομματικά μικροσυμφέροντα. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να το ξέρουμε καλά για τη νέα εποχή, δύσκολη εποχή που θα ανοίξει μπροστά μας.

Η κόπωση, η ανεργία, η φτώχια μόνο με περισσότερη, δύναμη, ανάπτυξη, δικαιοσύνη θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Το πολιτικό σύστημα ως κεφαλή της δημοκρατίας θα κληθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει ένα υψηλό επίπεδο πατριωτισμού, συναίνεσης και συνεννόησης.

Η οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με θεσμική και νομική θωράκιση είναι ο στόχος της νέας εποχής. Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιας κλίμακας και απαιτούν ισχυρά μέλη μέσα σε μεγάλους συνασπισμούς. Συνεκτικός ιστός η ισχυρή δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη. Πεδίο δόξης λαμπρό για φωτεινά πρότυπα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κέντρο όπου γίνονται τεστ για τον νέο κορωνοϊό στην πόλη Μπόβενκαρσπελ στην επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι δεν α . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον ίδιο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις δηλώσεις του βουλευτ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ζήτημα της παραγραφής των εγκλημάτων απασχολεί το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη, με αφορμή καταγγελίες για ειδεχθείς πράξεις, οι οποίες διερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Διατ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το έργο ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία του τμήματος Αίγιο-Ρίο είναι το πλέον σημαντικό έργο για το εθνικό μας δίκτυο. Η εργολαβία αφορά την εγκατάσταση γραμμών, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, ETC
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας εντείνεται από τις συρροές ασθενών με κορονοϊό. Στο Νοσοκομείο του Ρίου οι νοσηλείες στις Κλινικές Covid-19 ανέρχονται σε 65, ενώ αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: Ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα άλλους δύο εργαζόμενους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Τα δύο εργατικά ατυχή
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search