ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Λάμπρου: Τα όρια της εξουσίας

Του Γιάννη Λάμπρου, Μέλος συντονιστικού της Ώρας Πατρών

Άλλα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και άλλα υλοποιεί ο Δήμαρχός της. Η διάσταση απόψεων είναι ένα φαινόμενο συμβατό στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αλίμονο εάν είχαμε όλοι και όλες την ίδια άποψη για τα πράγματα. Αυτό που δεν είναι συμβατό όμως με τη Δημοκρατία είναι η νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας από ένα εκλογικό αποτέλεσμα - άσχετα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά - που δεν σου δίνει την πλειοψηφία στα αντίστοιχα όργανα λήψης αποφάσεων.

Αυτή την αντίθεση την κατανοώ, χωρίς να την δικαιολογώ, από τα μέλη του ΚΚΕ. Είναι γνωστή άλλωστε η άποψή τους ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να αποφασίζει ακόμα και ενάντια στις αποφάσεις των κάθε φορά αρμόδιων Συμβουλίων. Ομολογώ όμως, ότι με εξέπληξε η θέση της κας Τογιοπούλου, λόγω της πολιτικής ιστορίας της αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας, ως νομικός. «Ο Δήμαρχος έχει τη Λαϊκή Νομιμοποίηση ως ο επικεφαλής εκείνης της Παράταξης που κέρδισε τις εκλογές» υποστηρίζει σε άρθρο της καταρρίπτοντας τους κανόνες της λογικής αλλά και της ίδιας της επιστήμης της, της Νομικής.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο ανόητη νομιμοποίηση αποφάσεων που δεν επιτελούν τη βασική συνθήκη νομιμοποίησης, την πλειοψηφία στο αρμόδιο όργανο. Ο Habermas διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα όρια της εξουσίας: «Η επικοινωνιακά διάχυτη κυριαρχία εκδηλώνεται μέσα από την ισχύ των δημόσιων διαλόγων που πηγάζουν από αυτόνομες δημόσιες σφαίρες, πρέπει όμως να μορφοποιείται και στις αποφάσεις δημοκρατικά συγκροτημένων θεσμών διαμόρφωσης γνώμης και βούλησης, επειδή η ευθύνη για τις πρακτικά λειτουργικές αποφάσεις πρέπει να καταλογίζεται θεσμικά σε κάποιο όργανο με τρόπο σαφή». «Αποτελεί θεσμική εκτροπή η πιστή τήρηση εκ μέρους του Δημάρχου του προγράμματος της παράταξης του;» αναρωτιέται η κα Τογιοπούλου.

Για την τήρηση ή όχι του προγράμματος θα αποφασίσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο ο κριτής και ο κρινόμενος. Αποτελεί όμως θεσμική εκτροπή η μη τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό το ζήτημα ο κριτής δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η τήρηση των προβλεπόμενων τυπικών διαδικασιών λήψης απόφασης.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκλιπών έδωσε γενναία μάχη τους τελευταίους μήνες με την επάρατη νόσο αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ήταν ιδιοκτήτης σε επιχείρηση με ηλεκτρονικά είδη ενώ είχε ασχοληθεί και με τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές& καταιγίδες – θυελλώδεις ανέμους) σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων ΚαιρικώνΦαινομένων από τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Προς- Ομοσπονδίες – Μέλη ΕΣΕΕ- Εμπορικούς ΣυλλόγουςΈδρες τουςΘέμα: Ρύθμιση παλαιώ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου λένε οι ειδικοί της επιτροπής που συνεδρίασαν την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκλιπών έδωσε γενναία μάχη τους τελευταίους μήνες με την επάρατη νόσο αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ήταν ιδιοκτήτης σε επιχείρηση με ηλεκτρονικά είδη ενώ είχε ασχοληθεί και με το θέατρο. Η τελευταί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές& καταιγίδες – θυελλώδεις ανέμους) σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων ΚαιρικώνΦαινομένων από την Ε.Μ.Υ., ο Δήμος Π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Προς- Ομοσπονδίες – Μέλη ΕΣΕΕ- Εμπορικούς ΣυλλόγουςΈδρες τουςΘέμα: Ρύθμιση παλαιών οφειλών από δάνεια
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search