ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φροντιστές χρειάζονται υποστήριξη, αλλά δεν το ξέρουν

Η ιδέα να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στους φροντιστές γυναικών ασθενών με καρκίνο προέκυψε από μια τεράστια ανάγκη να αναδείξουμε ένα ζήτημα που λαμβάνει χώρα μέσα στα σπίτια των χιλιάδων ογκολογικών ασθενών της χώρας μας.

Οι άτυποι φροντιστές είναι όλοι εκείνοι γυναίκες και άνδρες που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπήρους και γενικά σε καθένα που χρειάζεται βοήθεια και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, χωρίς να είναι η δουλειά τους. Στην Ευρώπη το 80% της φροντίδας των ασθενών παρέχεται από τους άτυπους φροντιστές. Τα 2/3 των άτυπων φροντιστών είναι γυναίκες ηλικίας 45-75 ετών.

Από τη δική μας εμπειρία στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ έχουμε δει ότι οι άτυποι φροντιστές είναι άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση, την οποία, ωστόσο, δεν την αναγνωρίζουν ως ανάγκη. Είναι τόσο κατακλυσμιαία η είσοδος του καρκίνου στη ζωή των ασθενών και τη δική τους που η όποια δική τους ανάγκη συχνά παραμερίζεται ή υπερτερούν τα ενοχικά συναισθήματα που, συνήθως, ακινητοποιούν τους φροντιστές σε έναν ρόλο φροντίδας και αυταπάρνησης.

Εχοντας, λοιπόν, τη γνώση και την εμπειρία 20 χρόνων από την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο μαστού στην Αχαΐα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών αξιοποιώντας ένα δίκτυο εξαιρετικών επιστημόνων στον τομέα τους ο καθένας. Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις στους φροντιστές σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό. Από τον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων, που υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε πάρει το μήνυμα από τους φροντιστές ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους για γνώση και αισθάνθηκαν πως κάποιος φρόντισε για αυτούς.

Η φροντίδα αυτή θα συνεχιστεί μέσα από την ανοιχτή ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο ενώ στις 25 Νοεμβρίου ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν 20 φροντιστές ακόμη. Προτρέπουμε, όσους φροντίζουν ογκολογικούς ασθενείς να μην αγνοούν την ανάγκη τους για φροντίδα και να αξιοποιήσουν είτε την ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είτε τα σεμινάρια. Φροντίζοντας κανείς τις δικές του ανάγκες μπορεί να βελτιώσει την φροντίδα και την επικοινωνία με τον ασθενή του.

*Η Κλαίρη Τζιομάκη είναι κοινωνική λειτουργός, MSc. ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Γεγονός είναι το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρών στον Πύργο. Όπως μεταδίδει το ilialive.gr το ζευγάρι, επισημοποίησε τη σχέση που είχε με την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Τα κατάφερε και πάλι να γίνει θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Μπιλ Κλίντον όπως φαίνεται από διάφορα βίντεο έγινε viral καθώς τον πήρε ο ύπνος κατά την πρώ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ε-65, με την γεωγραφική ολοκλήρωσή του δημιουργεί νέα αναπτυξιακή δυναμική για το σύνολο της χώρας, αναμορφώνει τις οδικές μεταφορές και δίνει σημαντική ώθηση στο εμπόριο, τον το . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέβαιο είναι αν οι ηγέτες των 27 στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Πέμπτη για την πανδημία, συμφωνήσουν στην θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο πρότεινε η ελληνι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Γεγονός είναι το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρών στον Πύργο. Όπως μεταδίδει το ilialive.gr το ζευγάρι, επισημοποίησε τη σχέση που είχε με την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης στο Ληξιαρχείο Πύργο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Η κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει: Σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συλλόγων, Μελών ΔΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ζητούμενο αν ο "σκοπός αγιάζει τα μέσα" εκδικάστηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΑΔΜΗΕ, που έχουν καταθέσει οι καλό
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search