ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Λειτουργία 5G δικτύων και εκπεμπόμενη ακτινοβολία

ΜΕΤΑ την πρόσφατη υπερψήφιση του νόμου για τα 5Gδίκτυα στην Ελληνική Βουλή, και τις τοποθετήσεις ή προσφυγές φορέων που αντιδρούν στην ανάπτυξη τους, το ζήτημα τίθεται πάλι στην επικαιρότητα.

Επίμαχο σημείο είναι οι επιπτώσεις των 5G δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των πολιτών, με αναφορές που μιλούν για αυξημένες εκπομπές ακτινοβολίας που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον όπου κινούμαστε και επικοινωνούμε.

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, αγνοούμε κάποια ουσιώδη στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των 5G δικτύων που οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική μας τοποθέτηση

Αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε με βάση επιστημονικά δεδομένα,

στηριζόμενοι στον παρακάτω απλό συλλογισμό:

Αν η ακτινοβολία που θα δεχόμαστε ως χρήστες (και μη χρήστες) με την λειτουργία των 5G δικτύων θα είναι μεγαλύτερη από την υφιστάμενη, τότε πρέπει να είμαστε πράγματι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στην εφαρμογή τους, γιατί προέχει το θέμα της υγείας μας, ακόμα και αν υπάρχουν σημαντικές χρηστικές εφαρμογές

Αν όμως είναι μικρότερη και πιο ασθενής τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αρνούμαστε αφού οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας είναι έτσι και αλλιώς υπαρκτές και με τα υπάρχοντα δίκτυα της 4Gτεχνολογίας

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές της 5G τεχνολογίας σε σχέση με τις υφιστάμενες (4G, 3G)

1. Η αντικατάσταση των γνωστών κεραιών στις ταράτσες κλπ με συστήματα πολλαπλών κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας και πολλαπλών κεραιών λήψης στα νέα κινητά (MIMO), έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα περισσότεροι χρήστες με πολύ υψηλότερη ροή δεδομένων. Οι νέες κεραίες τοποθετούνται σε επίγεια σημεία εγγύτερα των χρηστών (ηλεκτρικοί σηματοδότες κ.ά.)

2. Χρησιμοποιείται πλέον και στην κινητή τηλεφωνία η γνωστή από άλλες εφαρμογές τεχνολογία Beamforming (Μορφοποίηση δέσμης) όπου η εκπεμπόμενη ακτινοβολία κατευθύνεται μέσω στενών δεσμών στους ενεργούς χρήστες (ακολουθώντας τους κατά την κίνησή τους), χωρίς ουσιαστικά να εκτίθενται σε ακτινοβολία τα άτομα γύρω τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους μη χρήστες (γενικώς ή όταν δεν επικοινωνούμε):

* Ενώ με τα σημερινά δίκτυα η εκπομπή ακτινοβολίας από τις κεραίες είναι συνεχής και σε 24ωρη βάση προκειμένου να είναι δυνατή η σύνδεση όταν το θελήσουμε, με τα 5G δίκτυα δεχόμαστε ακτινοβολία ΜΟΝΟ όταν είμαστε σε επικοινωνία

ΤΙΘΕΝΤΑΙ όμως και 2 καίρια ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

Α. Μήπως η μεγάλη συχνότητα της 5G ακτινοβολίας σε συνδυασμό με την πολύ κοντινή απόσταση των μικροκεραιών από τους χρήστες έχει σαν αποτέλεσμα ισχυρότερη ακτινοβολία και μια μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία μας;

Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz) Η/Μ συχνότητες. Στον οικιστικό ιστό και για την καθημερινή χρήση θα χρησιμοποιούνται οι χαμηλές ή οι υψηλές αφού οι πολύ υψηλές συχνότητες θα είναι διαθέσιμες σε επόμενη φάση και για πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές.

Η επιλογή γίνεται αυτόματα, ανάλογα με τα εμπόδια που παρεμβάλλονται μεταξύ του χρήστη και της κεραίας, σύμφωνα με την αρχή ότι όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο πολύ διεισδυτική είναι σε τοίχους ή και στο ανθρώπινο σώμα

Τα σημερινά 4Gδίκτυα χρησιμοποιούν μέσα στον αστικό ιστό συχνότητες εκπομπής γύρω στα 800Hz, ακριβώς για να μπορούν να διαπεράσουν τους τοίχους και να καλύψουν τις ανάγκες χρηστών κινητών, όταν είναι μέσα στα σπίτια τους.

Με τα 5G δίκτυα, όταν βρισκόμαστε εντός του σπιτιού το κινητό μας θα συγχρονίζεται με την εξωτερική μικροκεραία στα 700MHz. Οταν βγαίνουμε έξω θα μεγαλώνει η συχνότητα της επικοινωνίας ώστε να έχουμε πολλαπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον μιλάμε για μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ. Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Ούτε και η πιο κοντινή απόσταση μεταξύ κεραιών και χρηστών είναι επιβαρυντικός παράγοντας, αφού αυτό που μετράει τελικά σε αυτό το φάσμα των συχνοτήτων είναι η πυκνότητα ροής ισχύος που είναι συγκρίσιμη με την υφιστάμενη και κυρίως δεν τη δεχόμαστε σε 24ωρη βάση, παρά μόνο για όσο ομιλούμε.

Β. Μήπως στη μεταβατική φάση συνύπαρξης δικτύων 4G και 5G έχουμε προσθετική επιβάρυνση και από τα δύο δίκτυα, για μεγάλο ενδεχομένως διάστημα;

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, στη μεταβατική περίοδο οι μη χρήστες θα δέχονται ίδια ακτινοβολία όπως σήμερα από τις παραδοσιακές κεραίες, ενώ οι χρήστες με 5G δίκτυο θα δέχονται συγκρίσιμη ακτινοβολία με αυτούς των 4Gδικτύων.

Με την κατάργηση κάποια στιγμή των κεραιών του 4G, οι μη χρήστες θα λαμβάνουν σχεδόν μηδενική ακτινοβολία και οι χρήστες μόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους!

Και μια επισήμανση:

Οταν λέμε για μεγάλη αύξηση της συχνότητας στην 5G ακτινοβολία (ακόμα και 30 φορές από την υφιστάμενη), στην πραγματικότητα παραμένει πολύ μικρή. Μην ξεχνάμε ότι το ηλιακό φως έχει κατά μέση τιμή συχνότητα 1000 φορές μεγαλύτερη και μας λούζει καθημερινά, οι δε ιοντίζουσες ακτινοβολίες έχουν 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Η παραπάνω αναφορά δεν εστιάζει σε θέματα υγείας που είναι ένα άλλο γνωστικό πεδίο. Επιστημονικά στοιχεία παραθέσαμε για τη λειτουργία των δικτύων 5G, με καλοδεχούμενη βεβαίως την (τεκμηριωμένη) αμφισβήτησή τους.

Στόχος του άρθρου είναι μια υπεύθυνη ενημέρωση ώστε να διαμορφώσουμε μια νηφάλια άποψη για το ζήτημα αυτό, χωρίς δαιμονοποιήσεις και εξοβελισμούς.

ΣΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο(σφαιρικά) ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

*Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι φυσικός.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την παράταση των προθεσμιών δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων, καθώς και των δηλώσεων Covid Μαρτίου έως και Αυγούστου για διορθώσεις λαθών ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η ηρωική κίνηση ενός αστυνομικού, o οποίος εντόπισε δύο κλέφτες πάνω σε μηχανάκι και όρμησε πάνω τους για να τους σταματήσει. Οι δύο κλέφτες είχαν μό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr.   Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Χαμηλά η Αχαϊα σε κρούσματα σήμερα καθώς περιορίστηκαν στα 13. Υπάρχουν όμως περιοχές με υψηλούς δείκτες στη μετάδοση της Covid . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Aπό την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην υδροπ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Προληπτική απολύμανση στο δημοτικό σχολείο του Σκοροχωρίου πραγματοποίησε πρόσφατα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, παρουσία του προέδρου της Πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής Παιδείας κ. Μαρίνη Α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Μετά την απαλλοτρίωση του οικοπέδου που βρίσκεται μεταξύ του 1ου Νεκροταφείου, των σχολικών συγκροτημάτων της Ανθούπολης και της Τροχαίας, και την καταβολή από τον Δήμο του ορισθέντος ποσού, ο ενοικ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search