ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νέοι πάντα αλήτες και ανεύθυνοι, οι άρχοντες πάντα σοφοί και αδιάφθοροι

«Είσαι νέος - το ξέρω - και δεν υπάρχει τίποτε./ Λαοί, έθνη, ελευθερίες τίποτε…/ ίδια εσύ/ Παραλαμβάνεις απ' τους Δίες τον κεραυνό/ Και ο κόσμος σού υπακούει. Εμπρός λοιπόν/ Από σένα η άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή/…

Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι.» (Οδ. Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος, Και με φως και με Θάνατον, 3, εκδ. Ίκαρος,).

Είναι στιγμές που ο λόγος μικραίνει, όταν η ιστορία καταγράφει κορυφαία γεγονότα και τους φυσικούς πρωταγωνιστές τους. Πλημμυρίζουν εντός σου συναισθήματα και ένστικτα, παρορμήσεις και εκρήξεις. Αναμετράσαι με τον εαυτό σου και αυτός με κάποιους ήρωες. Ηρωας δε γεννήθηκε κανείς. Οι συνθήκες του βίου, οι οικογενειακές παραδόσεις, γονιδιακές και ιστορικές, οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί, το ταξικό σου ένστικτο, το ιδιόμορφο και ιδιαίτερο κάθε ατόμου στη μοναδική προσέγγιση των συμβάντων, ο παράγοντας τύχη, μα πάνω απ' όλα η πίεση της ιστορίας προσφέρουν το υπέδαφος της ψυχοσύνθεσης και της πολιτικής ιδεολογίας. Νιώθουμε όλοι αυτή την ιστορική πίεση και ιδιομορφία των στιγμών, μετά από δέκα χρόνια σκληρής και ανάλγητης οικονομικής εξαθλίωσης ενός λαού. Νιώθουμε οι πλείστοι ένα κράτος που μας ταπεινώνει και δείχνει έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο κάθε πολίτη. Νιώθουμε πολλοί τη διαφθορά να είναι Λερναία Υδρα. Νιώθαμε χρόνια πολλά το φασισμό να σκοτεινιάζει τη ζωή μας, να δολοφονεί μετανάστες, να ξυλοκοπά συνδικαλιστές, να δολοφονεί το Φύσσα. Αλλά δειλοί και άβουλοι αντάμα προσμέναμε όλοι ένα θάμα. Θαύμα ιστορικό είναι ο μετασχηματισμός μιας κοινωνίας μέσα από διεργασίες κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές που οδηγούν στη κοινωνική ρήξη και, ει δυνατόν, στην αλλαγή και την ανατροπή δομών και θεσμών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το status των πολιτών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και η στιγμή στο ιστορικό γίγνεσθαι δεν είναι ο περιορισμένος χρόνος της καθημερινότητας ή κάποιοι μήνες. Μπορεί να είναι και χρόνια πολλά ή και αιώνας ή και αιώνες. Από το 2008 η ελληνική κοινωνία είναι σε μια φάση μετασχηματισμού, πολύπλοκου, πολυσύνθετου και άγνωστης κατεύθυνσης και κατάληξης. Μετασχηματισμού πολυεπίπεδου, διαταξικού, πολυπαραγοντικού. Οι ιστορικές και εθνικές ιδιομορφίες και ιδιοτυπίες καθορίζουν τη δυναμική και τη διαλεκτική του παρόντος.

Μετά από χρόνια απουσίας, στο ιστορικό προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η νεολαία. Αυτή που τρόμαζε και τρομάζει στη διάρκεια των αιώνων την εξουσία. Γιατί απλά κρατά στα χέρια της τον κεραυνό, κατά τον ποιητή, του Δία. Τον κεραυνό της αθωότητας, της δικαιοσύνης, της καθαρότητας, της γενναιότητας, του ασυμβίβαστου και του χειμαρρώδους· ό,τι δηλαδή δεν διαθέτει η εξουσία, αλλά και κομμάτι της κοινωνίας. Τις μέρες αυτές ο Παύλος Φύσσας ξέπλυνε με την φυσική και μεταφυσική του παρουσία όλους ή σχεδόν όλους τους Ελληνες. Μαζί του η μάνα-κουράγιο, που συνέτριψε την ιστορία με την ηρωική της κραυγή: «Παύλο τους νίκησες». Εχοντας κατοχυρώσει με το αίμα τον ηρωισμό αλλά και τη διάσταση του αύριο, χωρίς φασισμό και ναζισμό, σήμερα αποκαλείται ήρωας, ως χτες ίσως κάποιοι, κυρίως θεσμικοί άρχοντες, τον αποκαλούσαν ροκά αλήτη, ή ρομαντικό τεμπέλη της πλατείας.

 

* Ο Ανδρέας Αθ. Λάζαρης είναι Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Ερμηνείας των Κειμένων - Ποιητής.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Στην άγρια δολοφονία των Σπετσών, όπως αποκαλύπτεται, η παρατηρητικότητα μιας γιατρού ήταν αυτή που δεν επέτρεψε το έγκλημα να καταχωρηθεί ως τροχαίο ατύχημα. Το θύμα μπορεί να είχ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπέβαλε ο Θεμιστοκλής Σοφός. Η παραίτηση υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Συ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μπορεί ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα να είχε… το πόδι (το «θανατηφόρο» αριστερό του σουτ θα μείνει αξέχαστο) και το χέρι του Θεού, η σχέση του όμως με τα θεία και ειδικά με τη Ρωμαιο . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Στον απόηχο των ενθαρρυντικών ανακοινώσεων για τουλάχιστον τρία υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πολυαναμενόμενη έκτακτη αδειοδότηση θα μπο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αμαλιάδας είχαν οι Δήμαρχοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γ. Λέντζας, Αμαλιάδας Γ. Λυμπέρης και Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνάς. Κατά τη συνάντηση συμφων
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έχει ορισθεί από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Eργασίες βαριάς συντήρησης στην Περιμετρική Πατρών για την ενίσχυση της Κάτω Διάβασης Κ635 στον κόμβο Οβρυάς ανακοινώνει η Ολυμπία Οδός.  Ειδικότερα, στο πλαίσιο εργασιών βαριάς συντήρησης της υποδομή
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search