ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Πέλκας, η Φενέρ, η Ελλάδα και η Τουρκία…

Υπό τον …πιασάρικο και (φαινομενικά) ανώδυνο τίτλο «ο Πέλκας στην Φενέρ Μπαχτσέ», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας -γνωστός και από τις δημοσκοπήσεις που έκανε το εν λόγω Πανεπιστήμιο- αρθρογράφησε την Κυριακή σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά.

Και τι προσπάθησε να μας …πει; Οτι, αφού ο ΠΑΟΚ, ως έχων σχέση με την Κωνσταντινούπολη, δεν έχει …πρόβλημα και δίνει έναν δικό μας ποδοσφαιριστή σε τούρκικη ομάδα της Πόλης, ε, βρε παιδιά, εμείς γιατί να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα για «τις βραχονησίδες και μερικά χιλιόμετρα βυθού…»;

«Να τα δώσουμε…». Εξοχα κ. καθηγητά! Ωστε η κυριαρχία της χώρας μας -εκεί εντάσσονται και οι βραχονησίδες, …μην το ξεχνάτε-, αλλά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι κάτι σαν τα …πόδια του Πέλκα, που θα τα …εκμεταλλεύεται πλέον η Φενερμπαχτσέ.

Αλλά οι Τούρκοι παράγοντες πλήρωσαν τουλάχιστον για να πάρουν τον Πέλκα, ενώ οι Τούρκοι πολιτικοί…, χωρίς να «πληρώνουν» τίποτα, θέλουν να πάρουν (και) το …μισό Αιγαίο, δηλαδή νησιά και βραχονησίδες μαζί! Τι ατυχές, λοιπόν, παράδειγμα! Ούτως ή άλλως ο εθνικός μας χώρος δεν εκποιείται φυσικά έναντι ουδενός «τιμήματος» και «ανταλλάγματος», ακόμα και της οικονομικής ευμάρειας κατά το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Είμαστε και οι δύο γεννήματα καιρών αγωνίας, αυτοκρατορικών ψυχορραγημάτων, εθνικιστικών φαντασιώσεων και αποικιοκρατικού παροξυσμού. Έχουμε άλυτα ζητήματα με την Ιστορία και τον εαυτό μας».

Ανεξαρτήτως του ότι αυτά θα μπορούσαν, ως ωραία πιασάρικα λόγια, να γραφούν μόνον σ' ένα …μυθιστόρημα σαν …σάλτσα, αντιλέγω (εν μέρει τουλάχιστον).

Οι Ελληνες γεννηθήκαμε ως έθνος στα βάθη της Ιστορίας, ενώ οι Τούρκοι ήσαν τότε …αγέννητοι. Τα ψυχορραγήματα, μάς τα δημιούργησαν αυτοί λόγω της αυτοκρατορικής νοοτροπίας τους. Και οι εθνικιστικές φαντασιώσεις, αφορούν μόνον τους Τούρκους, αφού εμείς απ' αυτούς χάσαμε τα εθνικά μας εδάφη, ενώ αυτοί θέλουν επιπλέον να μας πάρουν και όσα πλέον δεν έχουμε εξαιτίας τους! Και σίγουρα το παλαιό όραμα για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών μας - που τώρα άλλωστε δεν υφίσταται- δεν μπορεί επ' ουδενί να χαρακτηρισθεί ως αποικιοκρατικός παροξυσμός!

Εν πάση περιπτώσει… Πέλκα πρόσεχε τα πόδια του, γιατί εκτός, από την Φενέρ, τα χρειάζεται και η Εθνική Ελλάδος (…μας)!

 

*Ο Γιάννης Σ. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος - πρ. αντιπρόεδρος Ιστορικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο δικό της γνώριμο χώρο με τους ανθρώπους με τους οποίους ζει εδώ και πολλά χρόνια επέστρεψε συγκινημένη μία υπερήλικας ετών… 102, η οποία βγήκε νικήτρια από τη δύσκολη και επίπο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά και την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown κατά μία εβδομάδα, με την εστί . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (η προθεσμία για την οποία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου), αλλά και για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων, άφησε ο υπ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

H Black Friday σε συνδυασμό με το lockdown εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες για καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Convert Group, η Παρασκευή 27ης Νοεμ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα με την πανδημία του κορωνοϊού να οδηγεί σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ωστόσο όλοι στέκονται στα εμφατικά μηνύματα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο αυτό που συνέβη  στην Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Δυτ. Αχαϊας, όταν εμφανίστηκαν νοσηλευτές για την πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού και κάποιοι άρχισαν να τους πετούν δυναμιτάκια! Μάλιστα η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Η Πάτρα θα τιμήσει φέτος τον πολιούχο της Άγιο Ανδρέα με την ίδια ευλάβεια, αλλά ο καθένας στο δικό του σπίτι, χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές. Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση στα μέτρα, σύμπνοια
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search