ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Πέλκας, η Φενέρ, η Ελλάδα και η Τουρκία…

Υπό τον …πιασάρικο και (φαινομενικά) ανώδυνο τίτλο «ο Πέλκας στην Φενέρ Μπαχτσέ», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας -γνωστός και από τις δημοσκοπήσεις που έκανε το εν λόγω Πανεπιστήμιο- αρθρογράφησε την Κυριακή σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά.

Και τι προσπάθησε να μας …πει; Οτι, αφού ο ΠΑΟΚ, ως έχων σχέση με την Κωνσταντινούπολη, δεν έχει …πρόβλημα και δίνει έναν δικό μας ποδοσφαιριστή σε τούρκικη ομάδα της Πόλης, ε, βρε παιδιά, εμείς γιατί να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα για «τις βραχονησίδες και μερικά χιλιόμετρα βυθού…»;

«Να τα δώσουμε…». Εξοχα κ. καθηγητά! Ωστε η κυριαρχία της χώρας μας -εκεί εντάσσονται και οι βραχονησίδες, …μην το ξεχνάτε-, αλλά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι κάτι σαν τα …πόδια του Πέλκα, που θα τα …εκμεταλλεύεται πλέον η Φενερμπαχτσέ.

Αλλά οι Τούρκοι παράγοντες πλήρωσαν τουλάχιστον για να πάρουν τον Πέλκα, ενώ οι Τούρκοι πολιτικοί…, χωρίς να «πληρώνουν» τίποτα, θέλουν να πάρουν (και) το …μισό Αιγαίο, δηλαδή νησιά και βραχονησίδες μαζί! Τι ατυχές, λοιπόν, παράδειγμα! Ούτως ή άλλως ο εθνικός μας χώρος δεν εκποιείται φυσικά έναντι ουδενός «τιμήματος» και «ανταλλάγματος», ακόμα και της οικονομικής ευμάρειας κατά το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Είμαστε και οι δύο γεννήματα καιρών αγωνίας, αυτοκρατορικών ψυχορραγημάτων, εθνικιστικών φαντασιώσεων και αποικιοκρατικού παροξυσμού. Έχουμε άλυτα ζητήματα με την Ιστορία και τον εαυτό μας».

Ανεξαρτήτως του ότι αυτά θα μπορούσαν, ως ωραία πιασάρικα λόγια, να γραφούν μόνον σ' ένα …μυθιστόρημα σαν …σάλτσα, αντιλέγω (εν μέρει τουλάχιστον).

Οι Ελληνες γεννηθήκαμε ως έθνος στα βάθη της Ιστορίας, ενώ οι Τούρκοι ήσαν τότε …αγέννητοι. Τα ψυχορραγήματα, μάς τα δημιούργησαν αυτοί λόγω της αυτοκρατορικής νοοτροπίας τους. Και οι εθνικιστικές φαντασιώσεις, αφορούν μόνον τους Τούρκους, αφού εμείς απ' αυτούς χάσαμε τα εθνικά μας εδάφη, ενώ αυτοί θέλουν επιπλέον να μας πάρουν και όσα πλέον δεν έχουμε εξαιτίας τους! Και σίγουρα το παλαιό όραμα για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών μας - που τώρα άλλωστε δεν υφίσταται- δεν μπορεί επ' ουδενί να χαρακτηρισθεί ως αποικιοκρατικός παροξυσμός!

Εν πάση περιπτώσει… Πέλκα πρόσεχε τα πόδια του, γιατί εκτός, από την Φενέρ, τα χρειάζεται και η Εθνική Ελλάδος (…μας)!

 

*Ο Γιάννης Σ. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος - πρ. αντιπρόεδρος Ιστορικής Εταιρείας Αιγιαλείας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι γεγονός από αύριο, Πέμπτη! Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το τέλος της προστατευτικής μάσκας, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αλλά και τη πρόοδο των ε . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μία περιπέτεια υγείας είχε ο Λάκης Λαζόπουλος λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου για τον κοροναϊό, με τον ηθοποιό να οδηγείται στο νοσοκομείο «Υγεία» το Σάββατο (19/6) το π . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σταθερά χαμηλά, αλλά πάνω από 500, παραμένουν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα. Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν μόλις 7 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Mε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Πάτρα Ενωμένη αναφέρει: «Εκπληκτοι διαβάσαμε την απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων Λαδόπουλου-Αλε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολουθείστε ζωντανά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέω που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πολλή συζήτηση για το ποδήλατο στην πόλη, τελευταία, με αρνητικό πρόσημο και στενάχωρες διαπιστώσεις. Για τους ποδηλατόδρομους που (δεν) προχωρούν, για τα κοινόχρηστα ποδήλατα που δεν υπάρχουν πια, γι
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search