ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η περίοδος που διανύουμε δεν επιτρέπει ανευθυνότητα και επιπολαιότητες

Της
Ασπασίας Ρηγοπούλου*
         

Παρ’ ότι καθημερινά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων  είναι τριψήφιος και σύμφωνα με τους πλέον ειδικούς είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει τετραψήφιος, καταγράφουμε γύρω μας εικόνες που μαρτυρούν ότι αρκετοί πολίτες δεν προσέχουν στον βαθμό που οφείλουν και επιβάλλει η πανδημική περίοδος που διανύουμε.
 
Ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες είναι και αυτές που καταγράψαμε στα σχολεία με τις καταλήψεις και γονείς να αρνούνται τη χρήση μάσκα για τα παιδιά τους. Μάλιστα είναι απαράδεκτο για την κοινωνία μας και θλιβερό να οργισμένοι γονείς να ξεσπούν πάνω στους εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή βέβαια έχουμε την ιδιαίτερα θετική εικόνα  μαθητών και μάλιστα πολύ μικρών ηλικιών να φροντίζουν να φορούν τη μάσκα τους σωστά και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα πρόληψης.
 
« Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των κρουσμάτων αποτελεί την νομοτελειακή εξέλιξη της εγκληματικής αγνόησης τήρησης των εξαγγελθέντων μέτρων» επισήμανε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός. Με τη δήλωσή του αυτή προφανώς δεν αφήνει κανέναν περιθώριο παρέκκλισης από την πολιτική και το πλαίσιο των μέτρων που έχει χαράξει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή και φυσικά τα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα.

Το αν ο αριθμός των κρουσμάτων θα πολλαπλασιαστεί, αν ο αριθμός των νεκρών αυξηθεί και εάν το υγειονομικό μας σύστημα πιεστεί σε επικίνδυνο βαθμό εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές επιλογές του καθενός μας. Όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας δεν έχουμε κανένα περιθώριο επιλογής για την εφαρμογή ή μη των επιβεβλημένων μέτρων. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε με απόλυτη πειθαρχία τους κανονισμούς και τις συστάσεις.

 Μην περιμένουμε να φτάσει στη δική μας πόρτα το πρόβλημα για να ευαισθητοποιηθούμε διότι τότε ίσως να είναι αργά. Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και το οποίο φυσικά θέλουμε να προστατεύσουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε υιοθετώντας απόλυτα τους κανόνες πρόληψης.

Η περίοδος που διανύουμε δεν επιτρέπει ανευθυνότητα και επιπολαιότητες. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Οι επιλογές ακουμπούν τη δημόσια υγεία κι αυτό είναι κάτι που δεν μπαίνει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης.       


* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι συνολικά 11 μέλη της ομάδας (παίκτες και επιτελείο) βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (22/10), εξέδωσε . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Με 11 ημέρες να υπολείπονται για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, για τις προεδρικές εκλογές, με διεκδικητές του προεδρικού θώκου τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία έθεσε η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ηχητικό μήνυμα θα ακούγεται από αύριο το πρωί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος όσον αφορά τη δράση «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014- 2020» ,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως συνάντησε στις 20 Οκτωβρίου, στο Υπ. Παιδείας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας μετά του Αντιπρυτάνεως Καθηγητή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σημαντικές συνέργειες των προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 (INCUBA, IR2MA) στον τομέα της Αγροδιατροφής και της Καινοτομίας παρουσιάστηκαν κατά τις ε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search