ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΠΓΝΠ πορεύεται «ακέφαλο» την πιο κρίσιμη ώρα

 

Της Κατερίνας Σολωμού, καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δημου Πατρέων

 

Μετά την παραίτηση της Διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών τον περασμένο Αύγουστο, παρατηρείται το απίστευτο φαινόμενο να παραμένει «ακέφαλο» το μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πέραν των άλλων είναι και Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται και οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές,  το ΠΓΝΠ πορεύεται δίχως Διοικητή και δίχως Αναπληρωτή Διοικητή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης Διοικητικού Συμβουλίου και να μην μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, αποχωρεί από το Νοσοκομείο ένας εξαίρετος  επιστήμονας, ο  Χαράλαμπος Γώγος, «στρατηγός» της μάχης κατά του κορωνοϊού στην περιοχή μας και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας  από Λοιμογόνους Παράγοντες, της χώρας, ο οποίος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ιατρική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Επιπλέον ο κ. Γώγος ως Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΠ εκτελούσε χρέη αναπληρωτού Διοικητή, όποτε αυτό ήταν απαραίτητο.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα άκρως ανησυχητικό «μείγμα» για την πορεία του ΠΓΝΠ ενόψει της έντασης του  δεύτερου κύματος της πανδημίας, που αντί να το βρίσκει θωρακισμένο, το βρίσκει σε διοικητική σύγχυση και αποδυνάμωση. 

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην τοποθέτηση Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας πριν βρεθούμε προ ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία το Νοσοκομείο αναφοράς θα πρέπει να είναι πανέτοιμο και «πάνοπλο» για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να ανταποκριθεί άμεσα και με υπευθυνότητα στις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Η κατάσταση ακυβερνησίας στο ΠΓΝΠ είναι απόρροια της αντίληψης που θέλει κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, να αντιμετωπίζονται από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ως πεδία κομματικών πειραματισμών και συγκρούσεων. 

Ένα σύστημα υγείας για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει χρειάζεται σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και συμφωνία σε κάποιες –τουλάχιστον- βασικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης συνέχεια του κράτους. 

Πρέπει κάποια στιγμή οι τοποθετήσεις Διοικητών και Υποδιοικητών στα Νοσοκομεία να γίνονται στη βάση αυτού του μακροχρόνιου σχεδιασμού  με αξιολογικά και όχι κομματικά κριτήρια, με γνώμονα την γνώση, την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία και τις ικανότητες και όχι την κομματική διαδρομή και την εξόφληση κομματικών γραμματίων. 

Όσο δεν επιτυγχάνεται η αποκομματικοποίηση και η συνέχεα  στη Δημόσια Διοίκηση, θα βρισκόμαστε ενώπιον φαινομένων που θα αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα προκαλούν αρρυθμίες ακόμη και στις κρίσιμες στιγμές. 

 

 

 

  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι συνολικά 11 μέλη της ομάδας (παίκτες και επιτελείο) βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (22/10), εξέδωσε . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Με 11 ημέρες να υπολείπονται για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, για τις προεδρικές εκλογές, με διεκδικητές του προεδρικού θώκου τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία έθεσε η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ηχητικό μήνυμα θα ακούγεται από αύριο το πρωί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος όσον αφορά τη δράση «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014- 2020» ,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως συνάντησε στις 20 Οκτωβρίου, στο Υπ. Παιδείας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας μετά του Αντιπρυτάνεως Καθηγητή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σημαντικές συνέργειες των προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 (INCUBA, IR2MA) στον τομέα της Αγροδιατροφής και της Καινοτομίας παρουσιάστηκαν κατά τις ε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search