ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θετικές οι εξαγγελίες

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, περιείχε αρκετά θετικά σημεία για την αγορά, αλλά και για τους πολίτες. Οι εξαγγελίες που ακούστηκαν ήταν αυτονόητα προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και βεβαίως το εισόδημα τόσο των οικονομικά αδύναμων, όσο και της μεσαίας τάξης. Μέτρα όπως η αναβολή της πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των απασχολούμενων σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, η έναρξη του νέου κύκλου ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια ένταξης, η ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος Συν-εργασία, το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.ά. αναμένεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και της κοινωνίας.

Μια σημαντική παρέμβαση, η οποία δεν εντάχθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως έγινε πέρσι στα φυσικά πρόσωπα. Φέτος, με δεδομένη τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα έπρεπε να επεκταθεί και στα επαγγελματικά ακίνητα. Αναμένουμε, λοιπόν, να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία, είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο διάλογος και ο σχεδιασμός, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες, όπως η εστίαση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους αυτούς θα είναι φέτος καταστροφικές και κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η ζημιά θα περιοριστεί στη φετινή χρονιά ή αν θα επηρεαστούν και οι επόμενες. Η δυνατότητα ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από παράγοντες που μέχρι τώρα παραμένουν αστάθμητοι, όπως είναι η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, ο χρόνος έγκρισης και διάθεσης ενός εμβολίου κ.ά. Είναι, επομένως, απαραίτητο να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προσαρμογές στο αναπτυξιακό μείγμα της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη νέων κλάδων, ενίσχυση του παραγωγικού μηχανισμού και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα Επιμελητήρια και όλοι σχεδόν οι παραγωγικοί φορείς, έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, ενόψει και της αξιοποίησης των κεφαλαίων που εξασφάλισε η χώρα από την Ε.Ε. Στη βάση αυτή πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, η οποία θα κινητοποιήσει ανάλογες αποφάσεις.

Η προσπάθεια της Πολιτείας να διαχειριστεί την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση - αλλά ταυτόχρονα και τις έντονες προκλήσεις στα εθνικά θέματα - ορατή και σαφώς αναγνωρίζεται. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Με συνεργασία και συναίνεση, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ.


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο νοσοκομείο "Υγεία" μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά από καρδιακό επεισόδιο, το οποίο υπέστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Δημήτρη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε επί της ουσίας ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν περιορισμό στην κυκλοφορία τ . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Οξφόρδης που συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα για ένα τέτοιο τεστ. Ο κ. Καπανίδης επιβεβαιώνει δε πως σε επίπεδο εφαρμογής μια τέτοια τεχνολογία σε πύλες εισόδου/διέλευσης ατόμων «μπ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reu . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε επί της ουσίας ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών, ο οποίος
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία απίστευτη καταγγελία, η οποία συνοδεύτηκε και με μηνυτήρια αναφορά, έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευη, από γυναίκα που εμφανίστηκε στην Αστυνομία ως εκπρόσωπος φιλοζωϊκής οργάνωσης στη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Χθες σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα έγιναν 513 έλεγχοι. Από αυτούς οι 326 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Αχαΐα όπου συ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search