ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο παιδικός σταθμός πύλη εισόδου στον κόσμο των μεγάλων

Η προσχολική ηλικία θεωρείται μια θαυμάσια, διασκεδαστική και μαγική περίοδος, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτογνωσία τους και θέτουν τα θεμέλια εκείνα που θα τα οδηγήσουν στην μεγάλη έξοδό τους στην κοινωνία των ενηλίκων.

Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την αυτογνωσία του και να εξερευνά την αυτονομία του. Παύει πια να είναι εντελώς εξαρτημένο και ανήμπορο και για πρώτη φορά δείχνει ανυπακοή, καθώς αποκτά αυτοπεποίθηση.

Χειρίζεται με αδεξιότητα την τάση αυτονομίας του, με ανταγωνιστική διάθεση, άρνηση για κάθε περιποίηση, με σκηνές ζηλοτυπίας, εκρήξεις θυμού, αδικαιολόγητους φόβους, επιμονή, ανυπακοή κ.λπ.

Οι αυτονομιστικές αυτές τάσεις θυμίζουν την κρίση της εφηβικής ηλικίας, γι' αυτό και η νηπιακή ηλικία ονομάζεται και «πρώτη εφηβεία».

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το παιδί της προσχολικής ηλικίας, κρατώντας στα μικροσκοπικά χεράκια του, τις βαλίτσες του γεμάτες διάθεση για να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο, ανυπόμονο να μεγαλώσει, βιαστικό να υποτάξει τη ζωή, μα πάνω απ' όλα ταλαντευόμενο μεταξύ φόβου και ενστικτώδους περιέργειας, μας χτυπά τη πόρτα του παιδικού σταθμού.

Ο παιδικός σταθμός σε ρόλο καταλύτη στη διαδικασία ανάπτυξης των χαρακτηριστικών των παιδιών, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό φορέα αντισταθμιστικής αγωγής και να καθορίσει το πορτραίτο του μελλοντικού ενήλικα, δημιουργώντας ένα πολύτιμο κατώφλι για την κοινωνικοποίηση του. Με τον όρο κοινωνικοποίηση δεν εννοούμε τη στείρα διδαχή αξιών και προτύπων, αλλά την καλλιέργεια και αξιοποίηση του νοητικού και θυμικού αποθέματος του παιδιού.

Η εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και προγραμμάτων που προάγουν την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι καθοριστική τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ο Δήμος της Πάτρας λειτουργεί 16 Σταθμούς, εκ των οποίων οι 11 είναι Παιδικοί και φιλοξενούν παιδιά ηλικίας, από 2,6 έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και οι 5 Βρεφονηπιακοί, που εκτός από νήπια φιλοξενούν και βρέφη από 6 μηνών έως 2,6 ετών.

Οι εν λόγω Σταθμοί είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο προσωπικό, όπου μέσα από οργανωμένα και εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα φροντίζουν την ανάπτυξη των λιλιπούτειων μαθητών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μοναδικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά ,με στόχο το πέρασμα από το σχολείο της απομνημόνευσης στο σχολείο της προσωπικότητας, της έκφρασης και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του παιδιού.

Και αν θεωρήσουμε σωστή τη ρήση του Χοσέ Ορτέγκα Υ Γκασέ, (Ισπανός υπαρξιστής φιλόσοφος) ότι «κουλτούρα είναι αυτό που μένει όταν τα έχεις ξεχάσει όλα», τότε είναι βέβαιο ότι οι εξειδικευμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες στον Παιδικό Σταθμό αποτελούν για τα παιδιά ένα άδηλο εφόδιο ανώδυνης μετάβασης στον κόσμο των μεγάλων.

 

*Η Βάνα Βανδώρου είναι κοινωνική λειτουργός, προϊστάμενη των δημοτικών βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών του Δήμου Πατρέων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητές και μαθητές της Β' Λυκείου Λουτρακίου τρόμαξαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έβγαζε καπνούς εν κινήσει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το loutrakiblog.gr, τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συν . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρή είναι μια 80χρονη γυναίκα στο Μέτσοβο, από φωτιά που ξέσπασε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου (20.4.2024) στο Ανήλιο Μετσόβου. Η φωτιά, όπως αναφέρει το epirus-tv-news.gr . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Συντετριμμένοι φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς και δεκάδες συμπολίτες του αποχαιρέτισαν σήμερα (20.04.2024) τον άτυχο 31χρονο αστυνομικό Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο στην κηδεία του που πρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συνεχίζεται χθες στο Μι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη μίλησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 6η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
Image
Image

Search