ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο παιδικός σταθμός πύλη εισόδου στον κόσμο των μεγάλων

Η προσχολική ηλικία θεωρείται μια θαυμάσια, διασκεδαστική και μαγική περίοδος, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτογνωσία τους και θέτουν τα θεμέλια εκείνα που θα τα οδηγήσουν στην μεγάλη έξοδό τους στην κοινωνία των ενηλίκων.

Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την αυτογνωσία του και να εξερευνά την αυτονομία του. Παύει πια να είναι εντελώς εξαρτημένο και ανήμπορο και για πρώτη φορά δείχνει ανυπακοή, καθώς αποκτά αυτοπεποίθηση.

Χειρίζεται με αδεξιότητα την τάση αυτονομίας του, με ανταγωνιστική διάθεση, άρνηση για κάθε περιποίηση, με σκηνές ζηλοτυπίας, εκρήξεις θυμού, αδικαιολόγητους φόβους, επιμονή, ανυπακοή κ.λπ.

Οι αυτονομιστικές αυτές τάσεις θυμίζουν την κρίση της εφηβικής ηλικίας, γι' αυτό και η νηπιακή ηλικία ονομάζεται και «πρώτη εφηβεία».

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το παιδί της προσχολικής ηλικίας, κρατώντας στα μικροσκοπικά χεράκια του, τις βαλίτσες του γεμάτες διάθεση για να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο, ανυπόμονο να μεγαλώσει, βιαστικό να υποτάξει τη ζωή, μα πάνω απ' όλα ταλαντευόμενο μεταξύ φόβου και ενστικτώδους περιέργειας, μας χτυπά τη πόρτα του παιδικού σταθμού.

Ο παιδικός σταθμός σε ρόλο καταλύτη στη διαδικασία ανάπτυξης των χαρακτηριστικών των παιδιών, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό φορέα αντισταθμιστικής αγωγής και να καθορίσει το πορτραίτο του μελλοντικού ενήλικα, δημιουργώντας ένα πολύτιμο κατώφλι για την κοινωνικοποίηση του. Με τον όρο κοινωνικοποίηση δεν εννοούμε τη στείρα διδαχή αξιών και προτύπων, αλλά την καλλιέργεια και αξιοποίηση του νοητικού και θυμικού αποθέματος του παιδιού.

Η εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και προγραμμάτων που προάγουν την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι καθοριστική τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ο Δήμος της Πάτρας λειτουργεί 16 Σταθμούς, εκ των οποίων οι 11 είναι Παιδικοί και φιλοξενούν παιδιά ηλικίας, από 2,6 έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και οι 5 Βρεφονηπιακοί, που εκτός από νήπια φιλοξενούν και βρέφη από 6 μηνών έως 2,6 ετών.

Οι εν λόγω Σταθμοί είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο προσωπικό, όπου μέσα από οργανωμένα και εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα φροντίζουν την ανάπτυξη των λιλιπούτειων μαθητών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μοναδικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά ,με στόχο το πέρασμα από το σχολείο της απομνημόνευσης στο σχολείο της προσωπικότητας, της έκφρασης και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του παιδιού.

Και αν θεωρήσουμε σωστή τη ρήση του Χοσέ Ορτέγκα Υ Γκασέ, (Ισπανός υπαρξιστής φιλόσοφος) ότι «κουλτούρα είναι αυτό που μένει όταν τα έχεις ξεχάσει όλα», τότε είναι βέβαιο ότι οι εξειδικευμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες στον Παιδικό Σταθμό αποτελούν για τα παιδιά ένα άδηλο εφόδιο ανώδυνης μετάβασης στον κόσμο των μεγάλων.

 

*Η Βάνα Βανδώρου είναι κοινωνική λειτουργός, προϊστάμενη των δημοτικών βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών του Δήμου Πατρέων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση, που διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, 16 κομάντος ανακατέλαβαν ένα ελληνόκτητο τάνκερ ανοικτά της νήσου Γουάιτ στη Βρετανία. Πληροφορίες για «Νιγηρι . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθώς κατέληξαν από επιπλοκές του SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΕΑΚ Πάτρας (peakpatras. gr) ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των κυλικείων. Ο Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός  θα διεξαχθεί ενώπιον της αρμόδια . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 και θα λήξουν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020. Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο δυστύχημα με δυο νεκρούς στον δρόμο από Βαρθολομιό προς Δήμητρα, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com ένας άντρας και μια γυναίκα με μηχανάκι παρασύρθηκα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Αν περιμέναμε έξωθεν βοήθεια ο κορονοϊός θα είχε «θερίσει» το Ασυλο Ανιάτων. Συμβληθήκαμε, λοιπόν, με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και κάνουμε ανελλιπώς τεστ. Μέχρι τώρα από το ταμείο του ιδρύματος έχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι παλινωδίες Πέμπτης και Παρασκευής, με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την Αχαΐα αλλά εν τέλει αναιρούνται δύο μέρες μετά την εφαρμογή τους, για λόγους μη επαρκώς εξηγήσιμους, έκαναν τη ζημιά τους και
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search