ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Μόρια είμαστε εμείς

Δεν μπορούσα να πιστέψω ποτέ ότι στον 21ο αιώνα ο δυτικός κόσμος μπορούσε να φτιάξει μία Μόρια. Αυτές οι εικόνες μάς ήταν γνώριμες από εμφύλιες συρράξεις, φυλετικούς διωγμούς, συνοριακές συγκρούσεις μόνο στον Τρίτο Κόσμο. Κι όμως! Μέσα στο έδαφος της πολυδιαφημισμένης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρώπης, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων έγιναν ατιμωτικές και ταπεινωτικές. Μια υγειονομική βόμβα ήταν η Μόρια, ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο καθρέφτης της σημερινής τάξης πραγμάτων, η ήττα των ουμανιστικών αξιών.

Η Μόρια είναι η συντριβή της Ευρώπης, της ενωμένης Ευρώπης, αυτής που λίγους αιώνες πριν επαναστατούσε απ' άκρου εις άκρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Που σήμερα όμως ορθώνει τσιμέντινα τείχη και βάζει συρματοπλέγματα στα σύνορά της. Η Δύση οφείλει πρώτιστα να δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο προσφυγικό κύμα των τελευταίων χρόνων. Εξηγούμαι: Η άνιση κατανομή εισοδήματος σε βάρος του Τρίτου Κόσμου, αν και ο τελευταίος επιφορτίζεται πλέον με μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής μεταποιητικών αγαθών η άμεση εμπλοκή των Δυτικών στα πολιτικά ζητήματα αυτών των χωρών, τα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας που εξοπλίζει αδιακρίτως οποιαδήποτε εθνοτική κατηγορία μπορεί να αγοράσει βαρύ οπλισμό, όλα αυτά είναι απότοκα του δυτικού καπιταλισμού. Η Ευρώπη θα πληρώσει το βαρύ τίμημα των μετακινήσεων πληθυσμών από την Ανατολή προς τη Δύση στα επόμενα χρόνια, εάν οι πολίτες των υπανάπτυκτων χωρών δεν αποτρέψουν την κοινωνική αδικία.

Ονειρεύονται ακραίοι συντηρητικοί, και μάλλον κυβερνητικοί, κύκλοι τον εγκλεισμό των προσφυγικών ροών σε ξερονήσια του Αιγαίου. Καθώς θεωρούν κτήμα τους τη χώρα, ιδιοκτησία που την κουμαντάρουν, τους είναι συνήθης ο ρόλος του χωροφύλακα απέναντι σε κατατρεγμένους και ανήμπορους ανθρώπους.

Κι εμείς; Η Μόρια είμαστε εμείς, όλοι, όσοι κάποτε ονειρεύτηκαν καλύτερη ζωή. Γινόμαστε όλο και περισσότερο αδρανείς, υπνωτισμένοι από τον Μεγάλο Αδελφό, παραδομένοι στον ατομισμό μας.

Μοιάζουμε μικροί μπρος στη μεγάλη εικόνα που αποπνέει δυσωδία. Μας έκαναν ενόχους γιατί πάντοτε οραματιζόμασταν έναν άλλον κόσμο, πιο δίκαιο για όλους τους ανθρώπους. Είμαστε ηττημένοι;

 

* Ο Βασίλης Καρδάσης είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τ. Πρόεδρος της ΔΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο προσδιορισμός των ομάδων αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό και όλες οι αποφάσεις του ΥΠΕΣ (εγκύκλιοι κ.λπ.) καθορίζονται από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Προστασίας της Δημόσι . . .
LIFE STYLE

Η διάσημη ηθοποιός, Mandy Moore πλέει σε πελάγη ευτυχία καθώς εκείνη και ο άντρας της, Taylor Goldsmith, περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Η Moore μοιράστηκε τα νέα στο Instagram με . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, πέραν της συνεχούς επικοινωνίας που είχε πριν και μετά τον τελικό του Super Cup με τα μέλη της διοίκησης του «Προμηθέα» και των συγχαρητήριων . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η δρομολόγηση έργων και μελετών που αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, αλλά και η προένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα απα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, πέραν της συνεχούς επικοινωνίας που είχε πριν και μετά τον τελικό του Super Cup με τα μέλη της διοίκησης του «Προμηθέα» και των συγχαρητήριων που απέστειλε στους
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα επεσκέφθησαν αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος Αιγίου Δ. Καλογερόπουλος και στη συνέχεια οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας και ο β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την αριθ. 163/29-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, την 30η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, με τα παρακάτω θέματα:     1.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search