ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέα σχολική χρονιά: Κίνδυνος ή ευκαιρία;

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Διαφορετική από τις άλλες. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα πάσης φύσης κοινωνικά δίκτυα ασχολούνται νυχθημερόν με τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολείων και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον COVID-19.Το υπουργείο Παιδείας καθημερινά επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του. Γονείς με απορίες και προβληματισμούς. Μασκόφιλοι εναντίον αντιμασκοφόρων. Κυκεώνας ερωτήσεων. Τι θα γίνει «αν...» και ακολουθούν υποθετικές προτάσεις δυσοίωνης πρόβλεψης. Πώς θα είναι, λοιπόν, η φετινή σχολική χρονιά; Φοβική; Εστιασμένη στη λήψη προληπτικών μέτρων; Προσδιοριζόμενη σε αναφορά με τον κίνδυνο, την αρρώστια; Που επιστρέφουν, με άλλα λόγια, τα παιδιά και οι έφηβοι; Οχι οι μαθήτριες και οι μαθητές (άραγε γιατί μία μόνο ιδιότητα να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο;). Αν ρωτήσεις τους περισσότερους από αυτούς, θα σου πουν ότι ανυπομονούν να επιστρέψουν. Από νοσταλγία για το οικείο και επιθυμία για το νέο.

Θέλουν να ξαναβρούν τους φίλους τους, την τυρόπιτα, όπως τη φτιάχνει το κυλικείο τους, τα θρανία - ημερολόγια με τα ερωτικά στιχάκια, τις βωμολοχίες και τα γκράφιτι που κληροδοτούνται από τη μια φουρνιά στην άλλη, το κομμένο γαντζάκι στην κρεμάστρα της τάξης. Κι ακόμη, τη μαθηματικό που τους είχε βάλει στο μάτι, την τέρμα βαρετή φιλόλογο, τον φυσικό που τους έκανε τα φευγάτα πειράματα. Ολα όσα συνιστούν μια ρυθμιστική ρουτίνα. Τι ανταλλάσσουν στο ενεχυροδανειστήριο της ζωής; Το μεσημεριανό ξύπνημα στο εφηβικό δωμάτιο με τα πρωινά αγουροξυπνημένα αστεία με τους κολλητούς, το λιώσιμο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με την ανακάλυψη της νέας γνώσης. Ενώ συνδέουμε σταθερά το ελληνικό σχολείο με την ανία και τη βαθμοθηρία, λησμονούμε ότι ταυτόχρονα είναι τόπος συνάντησης του προσώπου με άλλα πρόσωπα, του νέου ανθρώπου με την συστηματική κι οργανωμένη γνώση, της παραδοχής της άγνοιας με την ευκαιρία που γεννούν οι ερωτήσεις για τα πράγματα και η αμφισβήτηση. Το σχολείο είναι μια εστία όπου κρατείται ζωντανή η φλόγα για την ελπίδα της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου. Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, όλοι μας τη νέα σχολική χρονιά με την αισιοδοξία που αρμόζει σε κάθε νέα αρχή.

* Η Ειρήνη Καλτσά είναι φιλόλογος.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα 7λεπτο βίντεο με πρωτοφανείς απειλές από αστυνομικά όργανα κατά μαθητών φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλοντας ασφαλί . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμπάνια με τηλεοπτικά σποτ για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στα μέτρα προστασίας από τον covid-19 ξεκινάει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. Άλλοι τρεις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από τον ιό και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχετ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

  Νέα μέτρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν στην Αττική, καθώς και άλλες «κό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, πέραν της συνεχούς επικοινωνίας που είχε πριν και μετά τον τελικό του Super Cup με τα μέλη της διοίκησης του «Προμηθέα» και των συγχαρητήριων που απέστειλε στους
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα επεσκέφθησαν αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος Αιγίου Δ. Καλογερόπουλος και στη συνέχεια οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας και ο β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την αριθ. 163/29-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, την 30η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, με τα παρακάτω θέματα:     1.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search